Hoe nuttig zijn nieuwsbrieven voor je blog?

Sharp Ben avatar

In:

“Nieuwsbrieven zijn gewoon ongeschikt om veel extra bezoekers naar je blog te brengen. Gewoon zonde van je kostbare tijd en moeite!” Dat was in 2013 mijn nogal categoriek antwoord op de vraag “Hoe nuttig zijn nieuwsbrieven voor je blog?” Nu schaam ik me voor wat ik beschouw als het slechtste blogadvies ooit in deze kolommen.

Leestijd: ca. 6 minuten

Veranderende tijden

Het toont ook wel aan hoe erg de impact van social media en SEO op zo’n blog veranderd is de laatste 10 jaar. Destijds kon je met een beetje strategie en doorzettingsvermogen veel meer verkeer naar je blog trekken via SEO en social media dan met je mailinglijst annex nieuwsbrieven. Toen leek het me erg veel gepriegel en gedoe voor een al bij al pover resultaat. De hobbyblogger moest er zijn energie niet insteken.

Maar dat was toen! Vandaag doen social media-platformen er alles aan om gebruikers zo lang mogelijk bij hen te houden (en social media-updates met linkjes naar blogberichten passen niet in die strategie). Google dan? Ook daar zag je in het afgelopen decennium een aantal verschuivingen die niet meteen in het voordeel van bloggers en content creators speelden. Als je ziet wat Google met zijn internetzoekmachine van plan is mag je niet meteen beterschap verwachten.

Enfin, de traditionele verkeerskanonnen van een blog – SEO en social media – werden misschien niet het zwijgen opgelegd, ze werden zeker een stuk minder krachtig.

Lees ook: Dringende oproep aan bloggers op social media

Een maillijst en nieuwsbrieven voor je blog als alternatieve verkeersbron

Was e-mailmarketing vroeger vooral het speelterrein van zakelijke bloggers, vandaag moet zowat elke blogger er ernstig naar kijken. Of het zou moeten zijn dat je bezoekersaantallen op je blog totaal onbelangrijk vindt. Sterker nog: als je vandaag een blog hebt of er nog moet aan beginnen, moet de opbouw van je mailinglijst (en het versturen van nieuwsbrieven) één van je topprioriteiten zijn. Naast het bloggen op een eigen domeinnaam, goeie content maken en de SEO van je blog verzorgen.

Mailadressen inzamelen en een fan base uitbouwen

Zeker nicheblogs zijn in potentie kleine ondernemingen. Ze zijn prima geschikt om producten en diensten van allerlei slag op een ongedwongen manier aan de man of vrouw te brengen. Je blogt fijn, etaleert je kunnen, toont expertise en ervaring door gratis tips en adviezen te geven. Zo bouw jij een reputatie op die ervoor zorgt dat jij makkelijker dingen kan verkopen. Dan heeft zo’n verzameling mailadressen plots verdacht veel weg van ‘werkkapitaal.’

De hobbybloggger die inzet op groei kan de maillijst inzetten als extra (betrouwbaar) verkeerskanaal voor het blog. Telkens je een mailing uitstuurt met daarin een link naar je blog, breng je volk naar je blog. Geïnteresseerde volgers. Terugkerende volgers. Probeer dat maar eens met SEO of met social media. Het kan, maar het is minder en minder vanzelfsprekend.

“Wil je graag een trouw lezerspubliek? Bouw een maillijst op. Dat kost veel tijd, maar het werkt veel beter dan blogberichten delen via social media. Begin er zo snel mogelijk aan.”

Kijk ik naar mijn eigen cijfers, dan worden gemiddeld zo’n 50% van alle mails die ik verstuur geopend. Grofweg 20% van alle mails die ik verstuur resulteert in minstens 1 klik naar Blogtrommel.com. Dat lijkt allemaal niet zo spectaculair met een kleine maillijst met 150 volgers, maar stiekem wel 10 à 15 keer beter dan het verkeer uit social media.

Maak je blog minder afhankelijk van grote internetspelers

Groeien met je blog is tegenwoordig minder een kwestie van vol inzetten op één bepaald kanaal of strategie. Slimme bloggers willen liever niet alle eieren in één mand. Zo’n maillijst is een extra mand voor je eieren, een extra (krachtig) verkeerskanaal voor je blog. Mensen die zich inschrijven op je mailinglijst willen hoogstwaarschijnlijk van je horen wanneer jij een nieuw artikel online zet. Als je ’t goed aanpakt is die mailinglijst een extra groeimotor voor je blogproject. En het leuke is: de groeimotor is jouw eigendom en staat helemaal los van je social media-activiteiten of je SEO-inspanningen. Mooi toch?

Nu goed, ik laat het nu uitschijnen alsof het opbouwen van een mailinglijst voor je blog een makkie is. Dat is niet zo. Het kost je waarschijnlijk een flinke poos om met je maillijst annex nieuwsbrieven écht een alternatief te maken voor pakweg je social media. Vandaar ook het vaak gehoorde advies om er vooral vroeg genoeg mee te beginnen.

Nieuwsbrieven versturen volgens de regels

Puur theoretisch zou je in je mailprogramma een aparte groep contacten kunnen maken met mensen die langs deze weg je blog willen volgen. Het probleem is: je gewone mail is niet gemaakt om op grote schaal nieuwbrieven uit te sturen. En je hebt bovendien de expliciete toestemming nodig van de geadresseerden, volgens de GDPR-richtlijnen.

Dus neem je je toevlucht tot e-mail marketing software zoals daar zijn: Laposta en YMLP. Ikzelf gebruik het eerste pakket en ik ben er erg tevreden over*. Met deze softwarepakketten kan je dus zowel mailadressen verzamelen, nieuwsbrieven maken en deze naar je inschrijvers versturen.

Nieuwsbrieven versturen, speciale band opbouwen met trouwe lezers

De ambitieuze hobbyblogger bouwt vooral een mailinglijst op om het trouwe lezers erg makkelijk te maken om je blog te volgen. Een abonnementsservice als het ware. De inschrijver krijgt immers een mailtje met links naar je blog, telkens jij een nieuw artikel publiceert. Hij of zij hoeft zo niks te missen van wat op je blog gebeurt. En jij bent verzekerd van een aantal (geïnteresseerde) pageviews en bezoekers. Beetje bij beetje kan je een stap verder gaan en (bijvoorbeeld):

  • je lezer te overhalen je blog (vaker) te bezoeken
  • je lezer speciaal op maat gesneden content aan te bieden
  • je lezer (eerder) toegang te geven tot exclusieve info
  • producten te verkopen
  • volgers een voorproefje geven van nieuwe content op je blog
  • je mailbox expliciet open te stellen voor vragen en feedback (voor je eigen project, maar ook voor het hunne)

Hoe vaak moet je nieuwsbrieven uitsturen naar maillijst?

Dat hangt ervan af. Je wil vaak genoeg van je laten horen opdat je inschrijvers niet vergeten zijn wie je ook alweer bent. Anderzijds is het niet de bedoeling om je volgers te bedelven onder je mailtjes. Dat werkt op de zenuwen en mensen schrijven zich dan zeer snel weer uit. Stuur mailtjes uit als je iets belangrijks te vertellen of te vragen hebt, als je waarde kan brengen. En anders houd je je stil.

Zet je je mailinglijst op om lezers een abonnement op je blog aan te bieden, dan is het logisch dat je een mail stuurt telkens je een blog online zette. Stel dat je 4 keer per week een artikel publiceert, kan je overwegen om slechts eens per week een mail uit te sturen.

Dit eigenste blog volgen via e-mail betekent dat je een mail krijgt zodra een nieuw bericht online komt. Nog voor het blogbericht gedeeld wordt op social media, bijvoorbeeld.

Veelgestelde vragen over nieuwsbrieven voor je blog

Kan je gratis digitale nieuwsbrieven maken en versturen?

Ja, veel softwarepakketten voor e-mailmarketing bieden je de mogelijkheid om gratis nieuwsbrieven te maken en te versturen. Meestal kan je in de gratis versie een beperkt aantal nieuwsbrieven maken en deze vervolgens versturen naar een beperkt aantal contacten. Ideaal voor beginners!

Wat is het voordeel van het hebben van een e-maillijst voor je blog?

Lezers die ingeschreven zijn op de e-maillijst van je blog kunnen je blog op een erg makkelijke manier volgen. Ze hoeven niks te missen van wat op je blog wordt gepubliceerd. Als blogger heb je vaak een nauwer contact met lezers die ingeschreven zijn op je mailinglijst. En tot slot maakt een sterke mailinglijst je blog ook minder afhankelijk van SEO en sociale media.

Heb je toestemming nodig om mensen nieuwsbrieven te sturen?

Het is niet toegestaan om mensen zonder hun expliciete toestemming aan je e-maillijst toe te voegen. Software voor e-mailmarketing is er dan ook speciaal op ingericht dat mensen die zich inschrijven op je mailinglijst je ook die toestemming moeten/kunnen geven. Bestaande klanten en inschrijvers mag je wel blijven aanschrijven.

Wat is een uitschrijflink?

Via de uitschrijflink kunnen contacten zich makkelijk uitschrijven van je mailinglijst. Je mag/kan die persoon dan geen mails meer toesturen. Elke mail moet zo’n uitschrijflink bevatten.

Welke e-mailmarketingsoftware is Nederlandstalig?

YMLP en Laposta zijn Nederlandstalig.

Conclusie?

E-mailmarketing, het is verre van hip en sexy, maar vandaag de dag wel verbazend effectief. Dichter bij je lezer/volger/potentiële klant ga je niet komen. Nu het verkeer uit social media en Google echt wel een beetje opdroogt, kan je de mogelijkheden van die maillijst (en nieuwbrieven) ten behoeve van je blog niet negeren.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: november 2013

*= Blogtrommel.com is geen internetonderneming en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. Maar als ik kwalitatieve artikelen wil schrijven, moet ik natuurlijk wel weten waarover ik spreek…

Category:

Comments

10 reacties op “Hoe nuttig zijn nieuwsbrieven voor je blog?”

  1. Caroline van Wijk avatar

    Vreemd, want ik stuur elke twee weken een nieuwsbrief naar mijn ‘blogfans’ om ze te wijzen op een nieuwe blogpost. Dat is bedoeld om hun vertrouwen te winnen, mijn onderneming top of mind te maken en heel af en toe te vermengen met een aanbieding. Ik krijg er geen extra lezers mee, maar ik houd een groep (480 lezers) geïnteresseerden op de hoogte met waardevolle content. Zonder die nieuwsbrief zou mijn blog een stuk minder gelezen worden. Ik Twitter óók, maar zit niet professioneel op Faceboek als B2B’er.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Oei, dan zal ik het geweer van schouder moeten veranderen. Misschien moet ik inderdaad toch wat meer nieuwsbrieven sturen. Ik mail eigenlijk enkel met extra tips (die ik niet op het blog deel). En bijvoorbeeld niet telkens wanneer er een nieuw blogbericht online staat. Ik ga er misschien ten onrechte vanuit dat diegenen die op de mailinglijst staan me ook volgen via social media (Twitter, Google plus en Facebook). Ik ben denk ik een beetje bang voor overkill… Ik heb weer iets om over na te denken!

  2. Alexandra avatar

    Hallo !

    Ik heb een prangende vraag: ik krijg elke keer ‘Nieuwe post op Blogtrommel.com’ per mail.

    Gaat dat automatisch ? Volgens mij krijgen mensen dat niet bij mij, als ik een nieuwe post plaats.

    Is dat een nieuwsbrief, of hoe doet u dat?

    Ik heb jetpack, en dacht dat het automatisch ging, maar dat schijnt dus niet helemaal zo te zijn. Ik kom er maar niet uit.

    Met vriendelijke groet
    Alexandra

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het gaat hier om een zogenaamd “subscribe via e-mail” widget (blog inschrijvingen). Het maakt deel uit van Jetpack. Maar er zijn nog andere plugins die net hetzelfde doen…

  3. Alexandra avatar

    Ja, die heb ik ook, maar mensen krijgen hoogstwaarschijnlijk niks !

    Heb je enig idee hoe dat zou kunnen?

    Dat zou dus idd automatisch horen te gaan?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat lijkt me inderdaad erg vreemd… Ik zou ook niet 1,2,3 een oplossing weten. Heb je al eens geprobeerd om “jezelf in te schrijven?” Dan kan je eventueel testen of alles goed is ingesteld (hoewel er überhaupt niet te veel in te stellen valt).

  4. Alexandra avatar

    Ja, heb ik getest: ik krijg niks.

    Heb je er zelf weleens problemen mee gehad, of nooit?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nee, ik had nooit enig probleem. Ik zou een andere plugin proberen…

  5. Alexandra avatar

    Heb je een suggestie ?

  6. LavieMamsElle avatar

    Je blog was alweer de moeite om te lezen, dank je wel. Ik denk idd dat het actief zijn op sociale media en reageren op blogs die je interesseert meer opbrengt dan e-mails. Aan de andere kant is het misschien wel een test om te kijken wie nu je trouwe lezers zijn. Groetjes Ellen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *