Hoe vaak moet ik bloggen?

Sharp Ben avatar

In:

 Tenzij je de afgelopen jaren op een andere planeet hebt gewoond – of werkelijk he-le-maal nieuw bent in het blogwereldje – ken je het antwoord op die vraag. Elkeen die het kan weten zal zeggen dat je het best zo vaak mogelijk nieuwe artikels aan je blog toevoegt. Maar kan of wil je minder bloggen, dan is er geen reden tot paniek. Meer nog: minder publiceren heeft zeker zijn voordelen.

Leestijd: ca. 5 minuten

Mijn ideale blogfrequentie?

Vooraleer verder te gaan eerst even een paar definities.

  • Blogfrequentie: Het aantal blogberichten per tijdseenheid dat effectief online wordt gezet, meestal uitgedrukt in het aantal berichten per week. Vaak wordt ook gewoon “bloggen” gebruikt, als in: “Ik blog vijf keer per week.” Waarmee men eigenlijk zeggen wil dat er vijf artikelen per week op het blog verschijnen.
  • Hoge blogfrequentie: Een publicatieritme van minimaal vijf nieuwe blogberichten per week (gemiddeld).**
  • Lage blogfrequentie: Een publicatieritme van twee berichten per week of minder (gemiddeld).*
  • Bloggen: Het schrijven van artikelen EN alle randactiviteiten van het bloggen die nodig zijn om zo’n blog up-to-date en in de lucht te houden.
  • Publiceren: Het effectief online zetten van de geschreven pagina’s en blogberichten.

Ik maak hiermee – meestal – een onderscheid tussen “bloggen” en “publiceren.” Want het is immers niet omdat er relatief weinig nieuwe artikelen verschijnen, dat je weinig blogt.

Volg dit blog en je weet hoe ’t eraan toegaat. Quasi twee keer per week komt er een nieuw bericht online. Een veelschrijver ben ik dus bepaald niet. Voor mij is dat een lekker ritme, want het laat me toe voldoende tijd uit te trekken voor mijn blog en mijn artikelen. Anderzijds kregen jullie de voorbije jaren een publicatieschema waarop je je klok gelijk kon zetten. Valt er een advertorial uit de lucht of is er nieuws dat dringend gebracht moet worden dan kan dat bij wijze van bonus…

Ze bestaan echt wel, de periodes van één tot drie weken waarin ik er niet in slaag een fatsoenlijk artikel te schrijven (evenzo kan het gebeuren dat ik drie berichten per dag schrijf). Maar dankzij mijn lage blogfrequentie hoeven jullie dat niet te merken.

Theorie…

En dan nu, ter zake! Het verband tussen het aantal gepubliceerde berichten en het aantal bezoekers op je blog is intussen genoegzaam bekend: hoe meer jij blogt, hoe meer bezoekers je blog mag ontvangen. Zet 15 artikelen per maand op je blog en vervijfvoudig je verkeer. Logisch, want hoe vaker Google nieuwe dingen op je blog vindt, hoe sneller je blog wordt geïndexeerd, hoe hoger je blog in de zoekresultaten geposteerd wordt en hoe meer gratis bezoekers je blog dus krijgt.

Daarnaast zijn er de volgers van je blog die regelmatig een verdomd goeie reden hebben om je blog te bezoeken. Bovendien: jij hebt vaker het perfecte excuus om je blog duchtig te promoten via social media, zonder al te pushy over te komen.

en praktijk

Oké, zo zou het dus moeten… maar loopt het in de praktijk dus niet. En als je mij dus vraagt: “Hoe vaak moet ik bloggen?”, zeg ik: “Zelfs al is een blog bijhouden een serieus engagement, dan nog is die verdomde blogfrequentie het minste van je zorgen! Want…”

1. Blog minder en je maakt meer plezier

Zij die dit blog een beetje volgen kennen weten dat dit een van mijn meest geliefde spijkers is waar ik steeds weer op hamer. Temper je enthousiasme en voorkom zo dat je vroegtijdig opgebrand geraakt. Immers, zo’n blog is bijna altijd een project voor de lange termijn. Leg jezelf een te strak publicatieschema op en je blog wordt al snel een “moetje.”

Wat is dan een realistische blogfrequentie voor de lange termijn? Dat is uiteraard nogal persoonlijk. Wil je behoorlijke artikels schrijven (foto’s en filmpjes incluis), ben je van nature ietwat perfectionistisch aangelegd, is je blog een eenmansbedrijf en is je blog niet het allerbelangrijkste in je leven, dan is een blogfrequentie van drie artikelen per week al best pittig. Dat is althans mijn persoonlijke ervaring (ook gebaseerd op wat ik waarneem in de rest van de blogosfeer).

Ben je een professional blogger dan liggen de zaken misschien een beetje anders. Dutchblogger.nl vind je goede tips omtrent het publicatieritme voor professional bloggers.

2. Blog minder en je blog wordt beter

Heb je een opstoot van onstuitbare creativiteit, dan belet niets je twee, drie of vier artikelen ineens uit te braken. Publiceer ze echter niet, maar plan ze in op een latere datum. Dat kan heel makkelijk tegenwoordig. Op die manier kan je een buffer aanleggen en regelmatig iets nieuws publiceren. Erg handig bij tijdsgebrek of als het schrijven/bloggen je even minder goed afgaat.

Zo kan je makkelijk met minder druk werken. In 90% van de gevallen komt dat de kwaliteit van je blogpost ten goede. Minder schrijf- en tikfouten, vlotter lopende zinnen, een duidelijker verhaal, origineler fotomateriaal,… Kortom, de kans is veel groter dat je met iets naar buiten komt dat de moeite waard – want helemaal àf is.

3. Blog minder en houd je blog boeiend(er)

Dit sluit natuurlijk mooi aan bij het vorige punt. Zeggen dat een hoog publicatieritme goede, kwalitatieve blogs in de weg staan, is misschien wat cru gesteld. Maar ik ben er toch van overtuigd dat krappe deadlines meer dan eens de oorzaak zijn van haastig bijeen getokkelde stukjes, waar een doorsnee lezer niet direct op zit te wachten.

Blog minder vaak en je hebt meer tijd, om de zaken te overdenken, te onderzoeken en uit te proberen. Binnen je niche out of the box denken, buitenissige ideeën uitwerken en afwijkende standpunten verkondigen, dat maakt een blog boeiend (zowel voor jezelf als voor je lezer). Maar zulks kost tijd. Tijd die je misschien niet hebt als je steeds opnieuw tegen een deadline zit aan te hikken.

4. Blog minder, krijg trouwere volgers

Hoezo dan? Je lezers/volgers moeten al jouw mooie content wel kunnen blijven behappen, natuurlijk. En laat dat nu net een stilaan kolossaal probleem worden op het internet anno nu. En dan is er nog dat ietwat bizarre verband blogfrequentie/lengte van een blogpost.

5. Blog minder en houd het langer vol

Bovenstaande tips zorgen er waarschijnlijk niet voor dat de bezoekersaantallen van je blog als een komeet de hoogte in schieten. Daar tegenover staat dat je blogplezier overeind blijft. Gevolg? Je houdt het bloggen veel langer vol en op iets langere termijn bouw je een steviger blog.

Dus, hoe vaak moet ik bloggen? Wat mij betreft kan het dus gerust aan een lager tempo. Een beetje mededogen met de blogger in jezelf is nooit weg. Al moet je er toch over waken dat het er niet té losjes aan toe gaat.

Wil je op termijn een echt groot publiek aantrekken, dan is regelmatig publiceren belangrijker dan een tijdelijk hoog publicatieritme.  Het mag zeker geen slow blogging project worden. Er moet dus een minimale dosis focus en toewijding in de tank blijven. Dat laatste is verdomd moeilijk als je jezelf geen minima oplegt. En geloof me, ik spreek uit ervaring. Het is geen toeval dat mijn andere blog het al een week of zes zonder nieuwe content stellen. Een gewaarschuwd man…


*= Opgelet: dit is een persoonlijke maatstaf. Waarbij ik ervan uitga dat het hier gaat over niet-professionele bloggers die in hoofdzaak op hun eentje bloggen.

**= Alles is relatief. Vooral bij beautybloggers is dagelijks bloggen – soms zelfs meerdere keren per dag – steeds vaker de norm. Dat leidt jammer genoeg vaak tot weinig origineel haastwerk en erg slordige teksten.

Category:

Comments

9 reacties op “Hoe vaak moet ik bloggen?”

  1. Saskia Poppeliers avatar

    Bedankt Ben voor je artikel. Ik ging afgelopen weekend naar de femmablogschool, en als er iets is dat ik daar geleerd heb is dat je er vooral plezier aan moet beleven. Momenteel is mijn frequentie, 2 keer per maand of beter gezegd, om de veertien dagen op vrijdag een bericht plaatsen. Dat is een zeer lage frequentie maar de enige die momenteel leefbaar is voor mij en mijn directe omgeving.

  2. Lies avatar

    Blogfrequentie… Een heet hangijzer voor mij, al van bij het begin. Ook ik zit met een lage frequentie, het lukt anders echt niet en dan is de kwaliteit én de fut er al gauw uit. Wekelijks haal ik niet, deze winter was het zelfs niet maandelijks. Schrijven doe ik wel vaker, maar dan moet er hier en daar nog iets aangepast worden, nog een foto gemaakt worden,… Het schrijven vind ik het leukste deel en ik heb al heel wat interessante stukken ‘under construction’ staan op de pc. Het publiceren vind ik minder leuk, maar het resultaat van het publiceren -het aantal lezers en hun reacties- maakt dat dan vaak weer goed 😉
    Anyway, iets waar nog werk aan is bij mij :-p

  3. Ximaar avatar

    Ik blog al erg lang zo’n 12x per maand. Daarbij wissel ik lange blogberichten met kortere af. Meestal blog ik te lang en da koppel ik een onderwerp of 3 aan elkaar. Van elk zou ik een eigen blogberichtje kunnen maken, maar dan zie je de onderlinge relatie niet. Ik kan wel moeiteloos stellen dat ik over 25 tot 30 onderwerpen per maand blog en zo gezien is de frequentie best redelijk. Maar ik maak ook simpele met 1 foto en een paar opmerkingen. Vaak krijg je daar meer reacties op.

    Aan het schrijven en opmaken van een blogbericht ben ik niet zoveel tijd kwijt. Hooguit een uurtje per blogbericht. Meer tijd raak ik kwijt met het nazoeken van informatie al dan niet naar aanleiding van reacties. Nou deed ik dat nazoeken altijd al en vraag ik me af of ik dat bij het bloggen moet rekenen.
    Bij anderen lezen en reageren neemt mij ook veel meer tijd dan reageren op m’n eigen blog.

  4. Falco Renierkens avatar

    Momenteel heb ik meestal iedere maandag, woensdag en vrijdag als publicatiedagen geselecteerd. 3 artikelen per week voelt voor nu goed, soms wil ik meer plaatsen maar dat bewaar ik dan voor een andere keer 🙂
    Met dit schema heb ik veel plezier tijdens het bloggen en ik merk dat ik er ook voldoening uit haal dat ik me aan een schema kan houden.

    Bedankt voor het artikel!

  5. Morgaine avatar

    Ik heb geen vaste frequentie, ik ben dan ook de hobby blogger, ik heb zelfs nog nooit de optie gebruikt van wordpress om een blog alvast klaar te zetten en dan op een bepaald tijdstip te laten publiceren terwijl ik er zelf niet ben.

    Als een blog van mij online komt is die ook net gemaakt. Zo heb ik altijd gewerkt en ik denk dat dit ook wel zal blijven al wil ik die optie weleens uit proberen, hahahaha

    Wat ik wel vind inderdaad, als je zo nu en dan eens een dagje overslaat, geef je je vaste drukkere lezers en lezeressen de kans om gewoon bij te blijven van jouw alledaagse beslommeringen en de tijd om je foto’s te zien of wat dan ook. Ik doe dit dan ook, maak mij totaal niet druk om het feit dat ik even een dag met hele andere dingen bezig ben, met in mijn achterhoofd, oh leuk, dit is blogwaardig, waarvan er op een dag 12 ideetjes opkomen plus foto materiaal en slechts 1 iets een artikel wordt, hahahaha

  6. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

    Dank je voor dit nuttig artikel, het is zeker een onderwerp waar ik de laatste tijd over denk. Hier heb ik zeker wat meer aan en vooral: stof om over na te denken.

  7. Frank Scholtens avatar

    Fijn dat je dit geanalyseerd hebt. Ik vind het af en toe ook flink irritant dat je je als blogger toch onderbewust laat sturen door wat Google wil. Is toch ergens wel een beperking van je vrijheid als schrijver. Ook zegt het iets over Google zelf, want waarom veel plegers meer punten geven ? De zoek-algorithmen snappen nog steeds niet echt wat iemand echt zoekt, en al dit soort statistiek tijdens het indexeren is niet meer dan een soort van benadering om in getallen uit te drukken wat iemand (zoeker en schrijver) heeft bedoeld. Gaat overigens best wel vaak goed, maar het verbaast me toch vrij vaak dat ik soms op een blog of site kom, en dan me afvraag dat deze mij niet al jaren eerder is getipt. Denk dat de google algoritmen nog heel vaak worden aangepast, en dat je als blogger gewoon een blog frequentie moet pakken die je zelf lekker vindt.

  8. david instauto avatar

    hier staat minder bloggen maar andere adviseerden me om meer te bloggen op instauto.nl dus hoe pak ik het nou eigenlijk aan …

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik beweer niet dat minder bloggen per se beter is. Over het algemeen geldt dat je beter scoort als je vaker blogt. Alleen, dat werkt vooral als je dat ook op zeer lange termijn kan blijven volhouden. Voor veel bloggers is precies dat laatste een probleem: men blogt gedurende anderhalve maand dagelijks, dan is men het beu of is de inspiratie op en dus verschijnt er 3 weken niets nieuws meer. Zo is het moeilijk om een trouw lezerspubliek op te bouwen.

      Om dat te vermijden doe je er beter aan je artikelen wat te spreiden, zodat je er zeker van bent dat er – met dezelfde inspanning – over een veel langere periode zeer REGELMATIG een nieuw artikel op je blog kan verschijnen. 2 of 3 keer per week op vaste tijdstippen bijvoorbeeld.

      In jouw niche (autoblogs) is behoorlijk wat concurrentie. Ook van professionelen. Meer gaan bloggen en daar voordeel uit halen lijkt me daarom niet gemakkelijk. Concentreer je vooral op wat de grote jongens niet doen.

      Dus mijn advies is: blog zo vaak je kan, maar zorg dat je in ieder geval “kwaliteit” levert. En dat je ’t leuk blijft vinden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *