Hoe saai is de indeling van jouw blog?

Sharp Ben avatar

In:

Als het even kan willen we allemaal een origineel, uniek blog met een zekere uitstraling. Kijk echter naar de opmaak en indeling van een blog, dan blijkt het met die originaliteit nogal mee – of tegen te vallen (afhankelijk van hoe je tegen de zaken aankijkt). Blogs lijken almaar meer op elkaar. Liefhebbers van sprankelend webdesign vinden dit ongetwijfeld een jammere evolutie, maar de rot bedorven internetgebruiker zal er allicht niet wakker van liggen…

Leestijd: 4 minuten

Gestandaardiseerde indeling van een blog ten behoeve van de legendarisch luie lezer

Zo, dan is dat van meet af aan duidelijk!

Omdat de gemiddelde internetter almaar minder tijd heeft (elke nanoseconde telt) en de gebraden kippen hem het liefst zomaar in zijn bek moeten vliegen (doe ‘m dus vooral niet nadenken) zijn alle blogs qua design en indeling zowat inwisselbaar.

Omgekeerde L

Een jaar of tien geleden kwam je probleemloos weg met een rommelige en slecht ingedeelde blog of website. Bizarre kleurencombinaties, dito indelingen werden toen door je bezoeker als leuk, apart, interessant en origineel bestempeld. Je lezer vond het in die tijd ook veel minder erg om (eventueel doelloos) rond te klikken alvorens te vinden wat ‘ie zocht. Vandaag word je als blogger voor diezelfde extravagantie genadeloos afgestraft. Niemand neemt immers nog de tijd om uit te zoeken “hoe je site in elkaar zit.” Is het voor je bezoeker niet binnen de eerste seconde duidelijk waar alles te vinden is, dan is ‘ie meteen weer weg.

Goed, hoe ziet zo’n blog er dan (het beste) uit?

Het meest “natuurlijke” zou zijn dat een blog is ingedeeld als een omgekeerde hoofdletter L, met bovenaan in de breedte (de korte kant van de L) de header, daaronder eventueel een menubalk. Het lange been van de L is dan voor de sidebar. En binnen de L is er dan plaats voor je belangrijkste content, je artikelen.

Maakt het een verschil uit of de sidebar van je blog links, dan wel rechts gepositioneerd wordt?

Feit is dat ‘ie bij de meeste blogs rechts te vinden is. Daar verwacht iedereen ‘m ook. Bovendien zijn verreweg de meeste van je bezoekers rechtshandig en dus bevindt de muis zich vaker rechts dan links. En tot slot lezen wij in het Westen van links naar rechts. Dus focussen onze ogen zich automatisch aan de linkerkant van het scherm om zo snel mogelijk te kunnen starten met lezen. Is er een goede reden om je sidebar alsnog links te plaatsen? Volgens mij zijn er vier:

  1. Je wil een beetje uit de band springen
  2. Je wil zien (uittesten) of een sidebar links dan wel rechts echt een verschil maken 😉
  3. Je wil absoluut dat het bovenste gedeelte van je sidebar zeker gezien wordt
  4. Je bent er zeker van dat de meerderheid van je lezers bestaat uit linkshandigen (die de muis effectief links gebruiken)

Blogs met twee zijbalken – waarbij de L dus een soort van U wordt – worden zo stilaan een zeldzaamheid. De plek voor je content wordt dan wel heel erg smalletjes, maar vooral het gehele blog wordt dan al snel onrustig/onoverzichtelijk/rommelig. Niet echt een aanrader dus.

Overigens is in blogland de laatste tijd een tendens merkbaar om zijbalken tot het strikte minimum te herleiden of zelfs helemaal weg te laten. De sidebar in kwestie verschijnt dan alleen maar wanneer de lezer hem expliciet “opvraagt.” Voordeel is hier dat de focus van je bezoeker zoveel mogelijk naar jouw content gaat en de kans op afleiding tot een minimum beperkt wordt. Aangenomen wordt dat iemand die echt belangstelling heeft voor het blog uit zichzelf de moeite zal doen extra informatie op te spitten.

De meeste mensen negeren de footer quasi volledig. Enkel wie heel erg geïnteresseerd is getroost zich de moeite om helemaal tot beneden te scrollen en de footer te bekijken.

F-patroon

F-patroon blogindeling

Op een blog zijn er altijd plekken die meer aandacht krijgen van je lezer. Anderzijds zijn er ook plaatsen die niet of nauwelijks opvallen bij je lezer, waar dus systematisch overheen gekeken wordt.

Een hele tijd geleden werd er onderzoek gedaan naar het lees-surf- en kijkgedrag van internetters. De afbeelding toont welke plekken op scherm de meeste aandacht krijgen. De felrode en geel-oranje vlekken krijgen bijna alle aandacht van bezoekers, de blauwe heel wat minder en de rest van het scherm mag je zowat als onzichtbaar beschouwen voor de gemiddelde bezoeker. Vier dingen vallen op:

  1. Alle felgekleurde vormen overduidelijk een F-patroon
  2. De focus van bezoekers smelt als sneeuw voor de zon naarmate men verder in het artikel vordert
  3. De linkerhelft van een webpagina krijgt significant meer aandacht dan de rechterhelft
  4. De bovenste helft van de pagina (above the fold) wordt veel beter bekeken dan de onderste helft

Allemaal redelijk logisch. Wij westerlingen lezen en scannen automatisch van linksboven naar beneden rechts.

Een beetje slimme blogger kan hier rekening mee houden, natuurlijk. Je doet er goed aan de bovenste helft van je blog (het gedeelte dat zichtbaar is voor je lezer nog voor ‘ie één millimeter heeft gescrold) te beschouwen als het belangrijkste stukje van je blog. Toch zeker als het gaat om zichtbaarheid. Hoe? Door de belangrijkste items van je blog bovenaan te plaatsen, bijvoorbeeld. En door in de mate van het mogelijke het belangrijkste stuk van je boodschap eerst te vertellen. Of nog door het wegstoppen van belangrijke info recht beneden rechts te vermijden. Een advertentieblok in de rechter benedenhoek van je blog heeft dus niet zoveel zin…

Eenheidsworst?

Als iedere blogger bovenstaande wetenschap ter harte neemt, wordt het bloggerslandschap dan niet vreselijk saai? De mogelijkheden om je blog visueel uit de band te laten springen worden in ieder geval ernstig ingeperkt. Al helemaal als je ook nog eens rekening gaat houden met de tips om de leesbaarheid te bevorderen. In zekere zin moeten we een hartverscheurende keuze maken tussen een origineel blog en een effectief blog. Of hoe de inhoud van je blog nog belangrijker wordt dan ooit tevoren…

Bron afbeelding 2

Bron uitgelichte afbeelding

Category:

Comments

8 reacties op “Hoe saai is de indeling van jouw blog?”

  1. Ximaar avatar

    Ik wil de regels in de hoofdkolom niet te breed hebben voor een prettigere leesbaarheid en heb om die reden een zo breed mogelijke zijkolom. 2 zijkolommen gaan me te ver en kan ik niet voldoende vullen. In het verleden gebruikte ik op een eigen website frames, waardoor het bovendeel en de zijkolom in beeld bleven en niet meescrolden. Ik vond dat wel prettig, maar frames zijn taboe geworden en deze optie tref je weinig tot niet meer aan. In mijn huidige standaardthema van wordpress heb ik wel wat opties gebruikt die redelijk uniek zijn. Dwz ik heb ze nog nooit op geen enkele manier op een ander blog gezien. Omgekeerd zijn ze zo onopvallend dat ik ook nog nooit een bezoeker heb gehad die er op reageerde.

  2. Barbara avatar

    Het is denk ik een gevoel wat maakt dat je kiest voor links of rechts… hier bewust rechts gekozen… vanwege het voor mijn ‘gevoel’ lekkerder kijken… al moet ik toegeven dat ik me bij jouw blog niet stoor aan links… dus links kan ook prima… het is maar net waar je voor kiest 😉

  3. Chris verhoeven avatar
    Chris verhoeven

    Hoi ben,

    Dit is een interessant artikel. Waar te weinig over word gesproken als je het mij vraagt.

    Naar mijn mening is het belangrijk dat je je lezers bied waar zij naar zoeken en houd het zo overzichtelijk. Mogelijk.

    De reden dat linker menu’s. Minder worden. Gebruikt is ook omdat op mobiel gebruik de linkermenu mee word genomen in de inhoud en de gehele site er op mobiel kleiner uitziet. En dat komt ten. Nadelen van de gebruikerservaring.

    NAtuurlijk is het persoonlijke voorkeur, maar ik denk dat gebruikerservaring. Toch wel zorgt voor terugkerende bezoekers.

    Groeten chris

  4. Chris avatar

    Het is maar waar je je zelf prettig bij voelt. Zolang het totaal plaatje maar duidelijk en overzichtelijk is. Blogs waarbij de sitebar links zit, ervaar ik niet als storend.

  5. Godelieve avatar

    Aan de ene kant worden blogs een soort eenheidsworst omdat de bezoeker een bepaald verwachtingspatroon heeft. Maar daarbinnen heb je nog voldoende mogelijkheden om jezelf te onderscheiden als blogger.

    Als de sitebar links zit dan kan dat hinderlijk zijn voor lezers die een blog bezoeken vanaf hun smartphone. Dat is wat mijn zoons me verteld hebben want zelf heb ik er geen.
    Maar om die reden zit mijn sitebar rechts Ben;)

  6. Irene alias @as_ever_Irene avatar
    Irene alias @as_ever_Irene

    Helemaal mijn ding, deze blog, Ben! 😉
    In den beginne stoorde ik me ontzettend aan de WP-gedachte dat een sidebar per se rechts moest staan. Om op het reactieding te klikken zit je – als je al rechts bent – dan teveel naar links. Dus vroeger – in de tijd dat ik met Pivot(x) werkte als CMS – stond mijn sidebar altijd links. Of ik had er alleen een op mijn ‘individuele artikel’. Het is voor ‘responsiveness’ (sites geschikt voor desktop, tablet en smartphone) idd wat lastiger om de sidebar dan toch onder de content te plaatsen, maar het kan wél.
    Mijns inziens zijn we met z’n allen veuls te lui, en maken we het de lezer te makkelijk door de header/het logo, content, sidebars, op te verwachten plekken te laten staan. Ik ben daarom altijd op zoek naar de wat originelere wijze van weergave van een lay-out.
    Maar dat had je vast al opgemerkt? 😉

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, misschien maken wij bloggers het onze lezer inderdaad wat te makkelijk! Soms lijkt het of het engagement al te veel van één kant komt. Het is natuurlijk zo dat de meeste lezers zelf ook bloggers zijn… Lastig allemaal!

  7. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Of het nu links of rechts is… ik weet het niet, maar voor mij is rechts het meest ‘natuurlijke’, voor de sidebar dan 🙂

    Interessant vind ik dat onderzoek over de aandacht van de lezer, in een F-vorm. Dat de aandacht afzwakt naar onder toe weet iedereen, maar het gebeurt wel snel zo te zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *