Interne links plaatsen in je blogs: verdien meer geld, scoor beter in Google

Sharp Ben avatar

In:

Wat doe je nu het alsmaar lastiger wordt om bezoekers naar je site te brengen? Je zorgt er in de eerste plaats voor dat mensen die wél op je blog komen daar langer blijven hangen. Genoeg interne links plaatsen in je artikels, het is één van de makkelijkste manieren om zo’n blog nog te doen groeien…

Leestijd: ca. 6 minuten

Interne linkbuilding is goed om dat broodnodige “engagement” op te krikken. En er zijn nog andere voordelen:

1. Interne links plaatsen voor kortere berichten

Zeker diegenen onder ons die een nicheblog hebben kunnen het zich veroorloven almaar kortere berichten te schrijven. Zalig toch?

Timmer je al een tijdje aan de weg, dan zijn het immers vaak dezelfde onderwerpen, concepten, informatie en ideeën die terugkomen. Echter, je hoeft er niet in elke blogpost even uitgebreid op terug te komen. Gewoon op tijd en stond interne links plaatsen en je hebt een compacter artikel dat toch aardig volledig is.

Zo schreef ik bijvoorbeeld het artikel over (het updaten van) vaste blogpagina’s. Met een kleine 800 woorden niet eens zo lang, maar wel met 17 linkjes. De lezer heeft dus 17 plekken met extra info direct onder handbereik.

2. Interne links plaatsen om lezer langer vast te houden

Je weet hoe lastig het kan zijn om je bezoeker langer dan pakweg en halve minuut op je site te houden. Boeiend schrijven en voor een aangename leesomgeving zorgen is dus de boodschap.

Maar bega daarnaast zeker niet de stommiteit om niet naar je andere berichten en pagina’s van je blog te linken wanneer dat ook maar enigszins past. Het is en blijft nu eenmaal één van de makkelijkste manieren om je bezoekers meer dan één pageview te laten genereren (en waarschijnlijk meer tijd op het blog te laten doorbrengen). Je kan er niet op rekenen dat de lezer die graag meer wil weten je archieven gaat doorsnuffelen of het zoekvak gaat raadplegen…

In het bericht waarvan hierboven sprake alleen al creëer ik dus 17 extra kansen voor de extra klik.

Publiceer je een artikel zonder links, dan moet je ook niet komen zeuren dat je weinig views hebt!

3. Interne links plaatsen is goed voor je SEO

Ook vandaag heeft Google nog altijd (interne) links nodig om je site goed te kunnen indexeren. Google “begrijpt” je blog beter, leert welke de belangrijkste webpagina’s van je site zijn.

Vergeet bovendien ook niet dat Google niet alleen naar de opbouw van je site kijkt, maar ook het gedrag van je bezoekers in de gaten houdt. Wordt er vaak rond geklikt, blijven mensen lang lezen of worden dezelfde berichten vaak opnieuw bezocht? Allemaal signalen voor zoekmachines dat jouw blog (blijkbaar) de moeite loont. De positie van je site in de zoekresultaten kan er alleen maar door gaan stijgen.

Interne linkbuilding: 5 concrete tips

1. Zet nuttige links neer op plekken die veel bekeken worden

Zeg interne linkbuilding en je denkt waarschijnlijk meteen aan het plaatsen van hyperlinks in blogs en vaste pagina’s. Maar denk in eerste instantie ook aan allerlei plekken die vaak bekeken worden door je bezoekers (en lezers in spe):

  • menubalken
  • het bovenste gedeelte van de sidebar (als je die hebt)
  • je About-pagina
  • de contactpagina
  • de footer

Stuk voor stuk plekken die bovengemiddeld vaak besnuffeld, geklikt en gelezen worden. Daar wil je dus minstens een paar linkjes naar blogberichten en pagina’s die er voor jou(w blog) toe doen. Zorg dat ook bezoekers die je blog of website nauwelijks kennen makkelijk de weg naar je belangrijkste content vinden.

2.Train jezelf…

Als je een nieuw blogbericht schrijft of een nieuwe pagina aan je blog wil toevoegen, train jezelf dan om niet alleen na te denken over het opzet en de inhoud van je artikel. Kijk ook nadrukkelijk naar welke andere berichten en pagina’s je zou kunnen linken. Bedenk er een paar en maak daar melding van in je blogplanner voor mijn part. Opgelet, als je linkjes in je artikels plaatst moet het natuurlijk ook een beetje zinvol en samenhangend zijn. Linken om te linken heeft geen zin.

Mijn persoonlijke ervaring leert dat je vaak al schrijvend op nog wat extra ideeën komt.

Sta je helemaal aan het begin van je blogavontuur, dan is dit natuurlijk moeilijk om te realiseren. Maar toch, probeer van bij het begin te kijken naar berichten en pagina’s als onderdeel van een groter geheel in plaats van elk stuk te zien als een klein eilandje op zichzelf.

3. Check broken links regelmatig

Allemaal leuk en aardig, die (interne) linkjes op je blog. Echter, als je blog al een poosje bestaat, neemt de kans toe op broken links. Hyperlinks die niet meer werken omdat de webpagina waar naar wordt gelinkt is verplaatst of werd verwijderd. Bezoekers krijgen dan een 404 page te zien. Dat wil je natuurlijk vermijden, want slecht voor je SEO en je zorgt voor een slechte gebruikerservaring.

Om je site op broken links te checken kan je natuurlijk op zoek gaan naar WordPress-plugins. Nadeel is dat deze vaak aardig wat webruimte opslorpen en bovendien je site kunnen vertragen.

Met Broken Link Checker heb je dat probleem niet. Dit is een gratis online tool. Je kan in de gratis versie tot 3.000 pagina’s controleren.

Spoor makkelijk gebroken links op. Nadien kan je ze verwijderen of vervangen. Eventueel via een 301 redirect. In deze video krijg je – naast wat uitleg over broken links – een korte handleiding voor Broken Link Checker en wat nuttige tips.

Hoe vaak moet je je blog controleren op broken links?

Dat hangt ervan af hoe groot je website is en hoe vaak je nieuwe artikels aan je blog toevoegt. Ben je een veelschrijver, dan kan je eens per maand een check doen. Wijzig je maar af en toe iets dan volstaat een drietal keer per jaar wel. Zo blijft je blog meestentijds up-to-date.

De scan heeft wel zijn tijd nodig. Bij mijn blog duurde het zowat een uur. Al moet wel gezegd dat deze site vrij groot is en het was bovendien een hele tijd geleden dat ik nog eens een check deed.

Nieuwe interne links plaatsen bij een update van een blog?

Maak er een gewoonte van om, telkens wanneer je een bestaand artikel update, steeds alle linkjes te testen. Werken ze nog? En zo ja, verwijzen ze nog steeds naar een webpagina die relevant is?

Zo niet kan je ze uiteraard gewoon verwijderen en/of vervangen door andere linkjes.

Vergeet niet om ook te kijken of je geen interne links kan plaatsen naar recentere/betere artikels die je schreef. Ook zo blijft je blog actueel.

Let op de ankertekst

Als je dan toch bezig bent, let op de linktekst. Zorg dat je lezer op zijn minst enig idee heeft waar de link over gaat. Vervang de “Klik hier” en de “Meer informatie” door iets meer beschrijvends. Een relevante zoekterm, bijvoorbeeld. Dit is beter voor je SEO, en je lezers klikken de link makkelijker aan.

4. Voeg related posts toe

Als je geen links plaatst in je blogbericht zelf overweeg dan minstens een paar gerelateerde artikels onder je stuk. Dat is altijd een goed idee. Een lezer die helemaal bij het eind van een artikel is gekomen wil misschien wel meer van je lezen.

Ook hier zijn tal van WordPress-plugins te vinden die zulks automatisch voor je regelen. En het is goed mogelijk dat een dergelijke functie al in je WordPress-theme is ingebakken.

Die related post widget is best handig. Ze kunnen wel het nadeel hebben dat ze zich beperken tot bepaalde keywords of de WordPress-categorie waartoe een bericht behoort. Maar soms wil meer vrijheid bij het kiezen van gerelateerde artikels. Vandaar dat ik graag zelf een selectie maak. Ik gebruik hier meestal tekstlinks voor. Maar je zou bijvoorbeeld ook een sectie kunnen maken met het WordPress-blok Insluitingen.

5. Ken je money pages

Money pages? De 20 tot 25 best presterende artikels van je blog. De pagina’s met de hoogste posities in de zoekresultaten. De pagina’s die je jaar in jaar uit het meeste verkeer – en soms ook geld – opleveren. Elke blogger zou ze uit het blote hoofd moeten kunnen opsommen.

Het is natuurlijk slim om vaak naar deze pagina’s te linken, vanuit alle mogelijke plekken op je blog. Hoe vaker een bezoeker/lezer ze kan tegenkomen, hoe vaker erop geklikt kan worden. Dat spreekt voor zich.

Is het niet te veel van het goede?

Misschien wel soms. Anderzijds, de tijd is voorbij dat elke internetter sowieso elke link aanklikte die ‘m voor de voeten werd gesmeten. Vandaar ook de noodzaak om er in ieder geval voor te zorgen dat de linkjes zorgvuldig gekozen zijn en wel degelijk geplaatst werden om je bezoeker zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Eén en ander vergt soms zelfs een ietwat aparte schrijfstijl: de kunst is om de linkjes op een natuurlijke manier in een de doorlopende tekst van je artikel te brengen. Dat terwijl je toch niet meteen alles prijsgeeft en je lezer er dus toe aanzet om toch de link aan te klikken.

Trouwe bezoekers van je blog weten op den duur welk blogbericht en wat voor pagina achter welke link(tekst) verborgen zit. Voor hén kan het misschien vervelend worden. Anderzijds mag je niet vergeten dat een groot deel van je lezers helemaal nieuw, of alleszins niet vertrouwd zijn met je blog. Op BT bestaat bijna 90% van het verkeer uit nieuwe bezoekers. ’t Zal dus nog wel meevallen met die overdaad.

Conclusie?

Interne linkbuilding is één van de dingen die je zelf in de hand hebt om je blog naar een hoger plan te trekken. Maak het je bezoeker makkelijker om snel meer van je beste content te ontdekken. Scoor beter in de zoekmachines en verdien potentieel meer aan je blog.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: juni 2018

Category:

Comments

Eén reactie op “Interne links plaatsen in je blogs: verdien meer geld, scoor beter in Google”

  1. Melissa avatar

    Wederom weer hele handige tips Ben! En ik kan alleen maar beamen dat sinds ik linkjes in mijn posts toevoeg, lezers niet alleen veel langer op mijn blog blijven maar ook meer pagina’s bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *