Je eigen tone of voice vinden, hoe begin je?

Sharp Ben avatar

In:

Een blog zonder eigen stem is als brood zonder zout: nauwelijks te pruimen. Maar die blogstem of tone of voice vinden, hoe doe je dat? Een paar tips.

Leestijd: ca. 5 minuten

Anderzijds is diezelfde tone of voice één van die dingen waar je eindeloos kan over doorbomen, maar waar je als blogger eigenlijk je slaap niet moet voor laten. Die eigen stem sluipt vroeg of laat je blog wel binnen. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen is om de juiste redenen een blog beginnen over een onderwerp dat je na aan het hart ligt.

Maar een eigen tone of voice is dus belangrijk?

Dat denk ik wel, ja! Want hoewel het allemaal erg moeilijk in een paar woorden te vatten is, bepaalt een tone of voice wel (mee) de algemene sfeer op een blog. De tone of voice wordt bepaald – of moet ik zeggen “geboetseerd” – door de eigenaar(s) van het blog. Hij/zij wil(len) daarmee ook een bepaalde boodschap overbrengen en een persoonlijke stempel op die boodschap drukken.

Toegegeven, het zijn allemaal vage bewoordingen. Maar vraag een trouwe lezer/volger van je blog waarom ‘ie steeds bij jou komt lezen en het zou me niks verbazen mocht je een antwoord krijgen in de trant van: “Je schrijft zo leuk.”, “Je bent grappig” of “Het is zo herkenbaar!” In deze bizarre tijden – waarin een blog net zo goed uit pakweg ChatGPT kan komen gerold – is dat cruciaal.

Heb je een informatief blog, dan zal de (kwaliteit van de) geboden info ook wel meespelen. Maar die kan je ook ergens anders vandaan halen. Uit de krant, een woordenboek, een encyclopedie, Wikipedia of desnoods zelfs bij een andere blogger.

Tone of voice: welke sfeer wil je uitstralen op je blog?

Welk gevoel wil je je doorsnee lezer meegeven? Moet de sfeer op je blog luchtig zijn, of eerder serieus? Mag je nicheblog redelijk technisch zijn of moet het juist heel toegankelijk blijven? Wil je het erg formeel houden of mag het allemaal wat losser? Moet je zakelijk blog commercieel of blijft het vooral informatief?

Hier hangt natuurlijk veel af van wat je wil gaan doen met zo’n blogproject, welk publiek je wil aantrekken en welke boodschap je wil brengen. Een vreselijk cliché, maar wel iets om over na te denken.

Je tone of voice vinden: 10 tips

1. Blog over datgene wat je boeit

Ik besef dat deze tip erg vaak terugkomt. Toch ga ik me daarvoor ook deze keer niet verontschuldigen. Ga maar na: blog over een onderwerp dat je leuk vindt en je zal met de klap een stuk makkelijker schrijven. Je denkt minder lang na, vindt sneller je eigen woorden, je gaat schrijven zoals je spreekt, je tekst wordt spontaner en minder gepolijst. Allemaal dingen waar een gemiddelde bloglezer doorgaans wel pap van lust.

Kies daarentegen voor topics die misschien wel populair zijn maar niet echt je ding en je zal meteen een stuk minder enthousiast overkomen. Je teksten zullen afstandelijker/gemaakter overkomen. En wees gerust: lezers voelen dit heel snel!

Vergeet trouwens ook niet dat een tone of voice vinden doorgaans ook tijd zal kosten. Je moet het bloggen dus een tijdje kunnen volhouden. Onderwerpen die je boeien kunnen dan aardig van pas komen.

2. Tone of voice vinden: niet te veel nadenken, vaak genoeg schrijven!

Ga vooral van start. Experimenteer, schrijf artikelen en publiceer ze. De blogstem kan enkel in je artikels sluipen als je vaak genoeg schrijft.

Gaandeweg zal je merken dat het je minder en minder moeite kost om te schijven (en de tone of voice aan te houden).

Kijk daarbij – zeker in den beginne – niet naar reacties van lezers. Ja, zij mogen (mee) de richting bepalen waar het met je blog heen moet. Echter, ze hoeven je de wet niet te dicteren. Het blog maken en dus de tone of voice bepalen, dat doe jij!

3. Luister en kijk niet te veel naar anderen

Als je start met bloggen heb je waarschijnlijk een aantal blog(ger)s waar je naar opkijkt. Het kan geen kwaad om je daaraan te spiegelen, je door hen te laten inspireren.

Hoed je wel voor te veel imitatie en namaak. Het moet jouw blog worden en niet een doorslagje van wat elders te vinden is. Zoek – en ook dat zeg ik niet voor het eerst – naar een stijl, een invalshoek en een manier van aanpakken die bij jou past. Daar zijn zeker fans voor te vinden!

4. Kom dus voor je mening uit en toon emoties

Je bent niet zonder reden met een blog begonnen. Het is je podium annex microfoon om je ongezouten mening te ventileren. Doe dat op een onderbouwde en geciviliseerde manier en je bent al meer dan halfweg.

5. Vertel anekdotes, vertel persoonlijke verhalen

Anekdotes en persoonlijke verhalen zijn er niet alleen voor persoonlijke blogs. Oké, op een nicheblog of zakelijke blog hoef je het niet uitgebreid over je privéleven te hebben. Maar hier en daar een persoonlijk element invoegen, moet zeker kunnen. Het zorgt voor jeu in je artikels. En – belangrijk – tot nader order moeten AI-tools hier de handdoek in de ring gooien.

6. Tone of voice? Meer dan alleen tekst

Blogs bestaan vandaag al lang niet meer alleen uit tekst. Je kan ook een sfeer maken via (bijvoorbeeld):

  • de layout, vormgeving en indeling van je blog
  • het gebruik van fotomateriaal in je artikels
  • het toevoegen van eigen multimedia-fragmenten in je blogs (video, podcast, stukken uit je social media-feed)

Zo maak je het onderscheid met andere blogs, kan je makkelijker de connectie maken met je lezers én werp je een dam op tegen de massa’s content geproduceerd door AI-tools.

7. Lees je blogpost luidop voor

Is je tekst af? Lees ‘m dan luidop voor. Niet alleen haal je er zo makkelijk de pijnlijkste blunders qua grammatica en zinsbouw uit, je merkt direct of het ook een beetje “als jou” klinkt. Heeft het allemaal verdraaid veel weg van een gesprek aan de keukentafel onder vrienden? Prima, that’s the way to go!

8. Schrijf voor één persoon

Dit sluit een beetje aan bij de vorige tip: vat ieder blogbericht op als een persoonlijk gesprek tussen jou en je lezer.

Idealiter moet je dus afstand doen van het gevoel dat je blogt voor “een boel onbekenden op het internet.” Door je één enkel persoon voor de geest te halen tijdens het bloggen wordt het als vanzelf minder stijfjes allemaal.

En bij een spontaan en persoonlijk 1 op 1 gesprek horen trouwens ook je eigen stopwoordjes, je eigen klankkleuren, jouw motto’s, jouw niet altijd even correct taalgebruik… Dat wat ruwe randje heeft voor menig lezer zo zijn charmes. Ook daarom blijven mensen je blog steeds opnieuw bezoeken.

9.  Luister naar je doelpubliek

In puntje 3 raadde ik je aan niet te veel naar anderen te luisteren. Daar wil ik nu – gedeeltelijk – op terugkomen. In die zin dat het zeker geen kwaad kan als je de taal van je lezerskorps spreekt, of daar tenminste rekening mee houdt. De klik met je lezer, weet je wel?

10. Tone of voice: niet in steen gehouwen

Net zoals dat het geval is bij meer aspecten van het bloggen, kan ook je tone of voice onderhevig zijn aan veranderingen. Jij verandert, evolueert constant. En het is dan ook niet zo gek dat je blog(stijl) mee evolueert.

Zo, dat waren enkele tips die je moeten helpen bij het vinden van je eigen blogstem. Waar ik nieuwsgierig naar ben: lig jij wakker van de juiste tone of voice op je blog, of helemaal niet? Laat het even weten in een reactie hieronder!


Oorspronkelijke versie van dit artikel: juli 2016

Category:

Comments

8 reacties op “Je eigen tone of voice vinden, hoe begin je?”

  1. Trudy avatar

    Ik ben het met je eens Ben, vooral met je laatste opmerking. Ik schrijf over onze Camperreizen en als ik terug lees hoe ik dat zes jaar geleden deed, dan ziijn er zeker veranderingen met de huidige aanpak. Zoals je aangeeft: dat verandert toch in de loop der tijd. Net zoals ik in de loop der tijd voor een breder publiek ben gaan schrijven. En ook het lezen van andere blogs beïnvloedt toch mijn eigen aanpak.

  2. Babs avatar

    Ik denk dat ik mijn eigen toon gevonden heb.. en ik herken het. Soms spreek ik 1 persoon aan en soms praat ik over jullie. Het is een beetje afwegen soms.
    Het leuke was toen ik een video plaatste dat lezers schreven dat zij mij ook precies zo hadden voorgesteld en dat vind ik fijn.
    Ik schrijf ook gewoon hoe ik ben, denk ik.. een herkenbaar “Babs” stukje 🙂

  3. Mies Huibers avatar

    Aan mij heb je in dit verband maar bar weinig. Ik vond het sowieso weer een prima artikel van je dat ik met plezier las maar ik denk over zoiets nooit na. Ik schrijf puur voor de lol, heb geen niche en hoop alleen maar dat ik lezers af en toe een klein plezier met mijn stukjes doe.

  4. Morgaine avatar

    Ik denk dat ik 100% mijzelf ben qua tone of voice op mijn blog, en dat weet ik omdat als ik al bloggers ontmoet dat zij vooral zeggen en aangeven op blog later weer, zij? Morgaine? Is exact zoals ze schrijft, zo spreekt ze, haar humor, nog erger in real live zelfs of serieus als er serieuze gesprekken op tafel komen, dat zegt genoeg toch?

    Overigens wist ik dit al van mijn familie, die zeiden dat altijd al, vroeger op school al, ik zou ook niet eens weten hoe dat anders zou moeten, je bent jezelf en je schrijft toch naar wat je bent en wie je bent? als je je anders voordoet ook dat heb ik wel gezien inderdaad, die houden het niet lang uit.

    X

  5. Ximaar avatar

    Vrijwel geen mens is immer zichzelf. We slaan een andere toon aan als Obama iets vraagt of als je een kind van 3 naar bed wilt krijgen. We spelen dus telkens andere rollen en dat aanpassen hoort bij het (over-)leven. Zelf heb ik er wel een broertje dood aan en vind het juist leuk om tegen een klein kind op een manier te spreken die ik ook tegen de ouders doe. En kinderen vinden dat leuk, vertrouwen je en vertellen je dan echt van alles. Maar ik heb makkelijk praten, zo’n peuter hoef ik niet over te halen om naar bed te gaan.

    Bij m’n bloggen denk ik er niet over na, behalve dat ik het meeste vanuit mezelf schrijf. Ik moet zelf dus iets meegemaakt hebben en schrijf eigenlijk nooit verzonnen verhalen. Verder heb ik vrijwel geen boeken gelezen, een handje vol in een halve eeuw. Ik had en heb er een hekel aan. Voordeel is dat mijn schrijfsels daar dus niet door worden beinvloed. Dat kan natuurlijk wel door de kranten die ik lees.

    Het nadeel van mijn schrijfsels is dat ik regelmatig ‘ik’ gebruik. Als het te gek wordt probeer ik er een paar weg te halen of te vervangen door iets andsers. Aan de andere kant is het maar zo en wennen de lezers er maar aan. 😉

    1. Omar Boussaïd avatar

      Boeken zijn wel degelijk aan te raden, niet alle auteurs zijn even goed maar daar gaat het niet om. Je hoeft ook niet beinvloed te worden door een schrijver en zijn mening klakkeloos over te nemen. Een boek laat je de wereld eens zien van uit een ander perspectief wat verhelderend kan zijn en bovendien ook je analytisch denkvermogen (en schrijfkunsten) opkrikt.

  6. Daan avatar

    Ik heb mijn eigen toon wel gevonden. Zeker in de tweewekelijkse column die ik op vrijdag online zet.

  7. Margo avatar

    Het klopt helemaal wat je zegt. Het kost tijd om je tone of voice te vinden. In mijn oudste blogs zie ik daarvan niets terug maar ik denk dat veel van mijn lezers nu mijn stijl kunnen herkennen zonder dat ik mijn naam erbij zet 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *