Blogpost schrijven in WordPress.com

Je kan heel makkelijk nieuwe artikels aan je blog toevoegen. En omdat blogberichten tegenwoordig uit veel meer kunnen bestaan dan alleen tekst, maakt de blokeditor het je erg eenvoudig om ook multimedia content in te voegen. Ben je nieuw en wil je snel een blogpost schrijven in WordPress.com? Dit overzichtje komt aardig van pas.

In een eerder artikel ging het over het starten van een gratis blog op WordPress.com. Heel snel werd ook al even het schrijven van artikels aangeraakt. Nu is het tijd om de “schrijfhoek”, de editor van WordPress.com van naderbij te bekijken.

Blogpost schrijven in WordPress.com

Blogposts of blogberichten verschijnen in het blogarchief en zijn in principe nogal tijdgebonden. Het laatst verschenen bericht komt het eerst in beeld bij de bezoekers van je blog.

1. Een nieuw bericht aanmaken

  • Log in bij WordPress.com
  • In het dashboard van je blog, klik in de rechter bovenhoek op de knop Schrijven om een nieuw bericht aan te maken

OF

  • Kies in het menu aan de linkerkant voor het tabje Berichten
  • Klik op Nieuw bericht

Je kan nu beginnen aan je nieuwe blogbericht. Het is misschien een goed idee meteen een (werk)titel in te geven. Dat maakt het makkelijker om de verschillende stukken waaraan je eventueel werkt achteraf te herkennen.

2. Beginnen schrijven aan je blogpost in WordPress.com

Vervolgens kan je je tekst beginnen toevoegen aan je artikel. Merk op dat, telkens wanneer je op Enter drukt, een nieuwe alinea genomen wordt.

Klik op het zwarte plusje [+] om een contentblok toe te voegen. Dat kan dus gewoon tekst zijn, maar ook bijvoorbeeld:

  • kopteksten
  • afbeeldingen
  • knoppen
  • YouTube-video’s
  • scheidingslijnen
  • quotes
  • tabellen
  • kolommen

3. Je artikel publiceren, of…

Is je stuk klaar, ben je tevreden? Dan kan je een paar dingen doen. Klik rechtsboven op het scherm op het icoontje Instellingen. Onder het kopje Bericht vind je de instellingen met betrekking tot de uiteindelijke publicatie van je artikel.

Zo kan je bij Zichtbaarheid je bericht openbaar tonen, privé houden of verbergen achter een wachtwoord. Is je bericht privé, dan kan alleen jij, eigenaar die toegang hebt tot het dashboard, het artikel zien. De berichten met een wachtwoord zijn uiteraard alleen toegankelijk voor (trouwe) bezoekers die het wachtwoord kennen.

Bij het kopje Publiceer kan je dan weer vastleggen wanneer je pas geschreven blogpost precies online komt, als in: zichtbaar wordt voor je bezoekers. Het mooie is namelijk dat je in de WordPress editor de mogelijkheid hebt om het juiste publicatiemoment ver in de toekomst in te plannen. Het wordt op die manier een stuk eenvoudiger om heel regelmatig te bloggen. Heb je veel inspiratie, schrijf ineens een paar berichten en plan ze pas later in.

Is je artikel toch nog niet af? Geen probleem. Sla je werk op in Concepten om er later aan verder te werken. Zolang je bericht in concept staat, zien de bezoekers van je site je bericht niet. Dat gebeurt pas wanneer je op de Publiceer-knop klikt.

4. Overige opties en instellingen

Url

Dit toont het exacte internetadres voor dit specifieke bericht. Wie deze url intikt in de browser komt onmiddellijk bij dit bericht uit.

Zet vast bovenaan de blog

Vink dit aan om dit bericht een vaste plek te geven helemaal bovenaan je blogfeed. Zelfs als je later nieuwe blogposts aan je blog toevoegt blijft deze bovenaan staan. Je doet dit meestal om een bericht wat langer dan normaal onder de aandacht te houden of om het extra uit te lichten.

Wachten op beoordeling

Vink dit aan wanneer het stuk nog moet beoordeeld worden (door een ander lid van een meerkoppige redactie). Maar omdat je zo’n blog vaak in je eentje onderhoudt heeft deze optie weinig nut. Of het zou moeten zijn dat je aan verschillende artikels tegelijk werkt en voor jezelf een reminder wil om er nog eens op terug te komen.

BERICHTFORMAAT

Afhankelijk van je WordPress-thema kan je ervoor kiezen om je bericht een verschillende opmaak en indeling meegeven. Zo valt het bericht mogelijk extra op bij je lezer.

AUTEUR

Geeft de gebruikersnaam weer van de persoon die het artikel heeft geschreven of er verantwoordelijk voor is. Wederom is dit vooral nuttig als de site meerdere auteurs heeft.

Categorieën

Met WordPress-categorieën kan je de verschillende berichten op je blog opdelen per thema of per onderwerp. Zo kunnen je lezers makkelijk de berichten vinden die hen interesseren (en de rest links laten liggen). Het geeft overzicht en structuur aan je blog. Zie de WordPress-categorieën een beetje als grote hoofdstukken in een boek. Wat weleens vergeten wordt: deze blogcategorieën spelen ook een belangrijke rol op het vlak van zoekmachineoptimalisatie.

Tags

Net zoals met blogcategorieën heb je met tags de mogelijkheid om berichten te categoriseren. De tags gebruik je in principe vooral om berichten in te delen op basis van bepaalde kenmerken. Eventueel compleet los van de blogcategorieën. Verder is de werking van tags precies dezelfde als bij blogcategorieën.

Uitgelichte afbeelding

Volgens nogal wat bloggers is een blogpost niet volledig zonder de toevoeging van een uitgelichte afbeelding. Deze wordt meestal ergens bovenin het blogbericht geplaatst om het artikel op te leuken, en of een bepaalde hint mee te geven (qua onderwerp). Het leuke aan een uitgelichte afbeelding? Deze wordt vaak automatisch getoond bij deelacties op sociale media. Daardoor valt het bericht natuurlijk extra op in de feed van jouw volgers.

Goed om weten: de uitgelichte afbeelding moet te vinden zijn in de mediabibliotheek van je blog.

Samenvatting

Indien gewenst kan je een korte samenvatting van je artikel aanmaken. Deze wordt dan getoond op de homepage van je blog of op de overzichtspagina, al dan niet in combinatie met de bijhorende uitgelichte afbeelding.

Discussie

En tot slot mag je bepalen of je graag lezersreacties wil onder je blogpost of niet. Dit is dus geen verplichting, maar veel bloggers vinden het wel leuk.