Editor van WordPress.com: artikels schrijven en aanpassen

Of je nu een blogpost wil schrijven of een vaste pagina aan je site wil toevoegen, je maakt telkens gebruik van dezelfde editor van WordPress.com. En ook wanneer je je artikels (achteraf) wil aanpassen qua inhoud, layout en opmaak gebeurt dat via die editor.

Snel op weg met de editor van WordPress.com

Navigeren in de editor van WordPress.com

Begin een nieuw artikel en de editor opent zich. Het geheel oogt zeker wat opgeruimder dan de oude WYSIWYG-editor. 3 plekken zijn belangrijk in de nieuwe editor van WordPress.com:

  • de knoppenbalk bovenaan over de gehele breedte van het scherm (top toolbar)
  • de 2 menu’s in de zijbalk (bereikbaar via het tandwielicoontje en het icoontje met 3 puntjes)
  • het grote canvas waarop jouw stuk content vorm krijgt

In de editor van WordPress.com is elk element waaruit zo’n artikel is opgebouwd een apart “blok.” De bouwstenen van je artikel, zeg maar. Vandaar ook de naam blokeditor. En elk blok heeft dan ook zijn eigen, specifieke instellingsmogelijkheden (desgevallend te zien in de sidebar aan de rechterkant van het scherm).

Soms hinderen al die verschillende blokken de flow van het schrijven, maar anderzijds zorgen ze er ook voor dat je de stukjes content er makkelijk kan verslepen en ergens anders weer neerzetten.

Platte tekst en andere blokken toevoegen

Het is een goed idee om eerst een (werk)titel in te voegen. Dat hoeft uiteraard nog niks definitiefs te zijn, maar zo kan je je werk straks tenminste herkenbaar opslaan. Tik Enter en je kan onmiddellijk platte tekst beginnen tikken. Bij elke volgende tik op Enter wordt automatisch een nieuwe alinea genomen. Platte tekst is overigens het enige element dat je zonder meer kan toevoegen.

Andere blokken invoegen? Klik op het plusje [+] (blok toevoegen) dat in beeld komt wanneer je met de muis tussen 2 contentblokken beweegt.

Of:

Klik op het plusje linksboven in het menu (Toggle blok inserter).

Aldus krijg je toegang tot je bibliotheek aan WordPress-contentblokken. Denk aan:

  • kopteksten
  • afbeeldingen
  • knoppen
  • YouTube-video’s
  • scheidingslijnen
  • quotes
  • tabellen
  • kolommen
  • enzovoorts…

De blokken kunnen een beetje variëren naar gelang je gekozen WordPress-thema. Kies een contentblok om in te voegen in je artikel.

En er is nog een derde manier om een blok aan je WordPress-blog toe te voegen:

  • tik Enter
  • tik een slash (/) gevolgd door de eerste letters van de naam van het blok.
  • selecteer het gewenste blok

Deze manier van werken veronderstelt dat je de naam van je blokken kent. In dat geval kan je veel sneller werken.

Een blok aanpassen en bewerken

Sinds de komst van de vernieuwde editor van WordPress.com heb je veel meer mogelijkheden om de verschillende contentblokken aan te passen. Bepaalde alinea’s omturnen tot tekstkaders met een andere opmaak (om de aandacht van je lezers te trekken) is bijvoorbeeld kinderspel. Vroeger was het veel meer alles of niks.

Klik in een blok en er verschijnt een pop-up menuutje met aan aantal instellingsmoglijkheden voor dat specifieke blok. Merk op dat je bij elk type blok mogelijks andere opties krijgt. Logisch, want met een tekstblok doe je waarschijnlijk andere dingen dan met een YouTube-fragment, een quote of een afbeelding. Wel zijn er altijd knoppen om je blok uit te lijnen of te verplaatsen. En bij alle blokken waar tekst aan te pas komt (tekst, kop quotes,…) kan je je inhoud in het vet zetten of cursief maken. Ook hyperlinks maken is geen probleem.

Het verkeerde blok gekozen?

Geen probleem. Neem de knop uiterst links om te switchen naar een ander bloktype. Afhankelijk van het blok waarover het gaat krijg je een aantal voor de hand liggende opties. Zit jouw keuze er niet tussen, verwijder je blok en voeg een andere in.

Extra opties via de knop met 3 puntjes

De knop met drie puntjes geeft je onder meer toegang tot het menu aan de zijbalk met extra instellingen voor het blok in kwestie (Meer instellingen). En verder in de aanbieding de mogelijkheid om indien nodig:

  • een blok te kopiëren of te dupliceren
  • ’n nieuw blok in te voegen voor – of na het huidige blok
  • dit contentblok te bewerken in HTML-modus
  • een herbruikbaar blok te maken van dit blok
  • het huidig blok te verwijderen

Hierna verlaten we even het canvas met je artikel om terug te gaan naar de menubalk bovenaan het scherm.

Patronen toevoegen aan je artikel

Patronen zijn kant-en-klaar bruikbare groepen van blokken. Ze vormen complete secties die je in ieder blogbericht of pagina kan invoegen. Je moet dan denken aan call-to-actions, headers, footers, verkooppagina’s en andere onderdelen die erg vaak terugkomen op een website of blog. Het scheelt je een hoop werk, dat spreekt. Elk blok in dat patroon mag je uiteraard aanpassen aan jouw smaak en behoeften.

De meeste moderne WordPress-themes hebben wel kleine verzameling patronen, geschikt om te gebruiken in combinatie met Gutenberg-blok themes.

Druk op het plusje [+] in de linker bovenhoek van het scherm. De patronen zijn te vinden onder een apart tabblad (patronen).

Gereedschap

In diezelfde linker bovenhoek vind je – onmiddellijk naast het plusje – de knop Gereedschap. Deze kan je gebruiken om eerst één of meerdere blokken te selecteren, alvorens ze te gaan bewerken.

Ongedaan maken en Opnieuw

2 pijltjes die je ook wel kent uit andere softwaretoepassingen. Ze stellen je in staat om de laatste bewerking(en) ongedaan te maken, dan wel opnieuw uit te voeren.

Details

Een klik op het ronde i-tje geeft je wat leuke statistiekjes over het document dat je nu aan het maken of bewerken bent. Je ziet:

  • het aantal woorden, karakters, paragrafen, blokken en koppen
  • een indicatie van de geschatte leestijd
  • een documentschets (geeft een korte inhoud en laat je toe om snel naar een bepaald hoofdstuk te navigeren)

Document overzicht

De nieuwe editor van WordPress.com heeft dus het nadeel dat je met al die verschillende blokken weleens snel de draad kwijtraakt. vooral bij lange artikels en blogberichten. En als je dan ook nog eens vaak met geneste blokken werkt wordt het helemaal verwarrend.

Met Document overzicht (3 horizontaal getrapte streepjes) probeert WordPress hier een mouw aan te passen. Je krijgt een overzicht met alle blokken waaruit je document bestaat. Klik een item aan en je kan het onmiddellijk beginnen te bewerken. Eventueel kan je van hieruit ook nieuwe blokken toevoegen, verwijderen en verplaatsen. Dit is een zegen zodra je stuk content ook maar een beetje ingewikkeld wordt!

Nemen we dan de rechterkant van de balk onder de loep.

Concept opslaan

Je werk opslaan – maar nog niet publiceren – om er later aan verder te werken. Klinkt logisch.

Voorbeeld

Hoewel je sinds de nieuwe editor in WordPress vanuit je dashboard een vrij accuraat beeld krijgt van hoe een lezer zo’n artikel onder ogen krijgt, is het toch handig om af en toe een idee te hebben van hoe het er nu écht uitziet aan de voorkant.

Instellingen

Bij Instellingen (webpaginaatje) vind je zowel de verschillende instellingen en opties op bericht- of paginaniveau (lees het artikel over blogpost schrijven voor meer details) als die op het niveau van de individuele blokken.

Jetpack

De Jetpack-instellingen (het groene icoontje) vind je standaard alleen op WordPress.com. Het maakt deel uit van de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org. Jetpack bundelt hier een aantal functies die er nuttig zijn als je je blogposts gaat delen op social media.

Opties

De laatste knop in Top toolbar (3 puntjes) brengt je bij de opties. Deze opties hebben niks van doen met jouw content. Nee, je kan hier veeleer een beetje kiezen hoe je de editor van WordPress.com inricht en organiseert. Het is even kijken hoe jij het makkelijkste werkt.

Bekijken

Je kaan ervoor kiezen om een uitgebreidere knoppenrij in de top toolbar permanent in het zicht te houden. Dat verlost je dan van de kleine werkbalk die tussen jouw contentblokken opduiken en soms dagen in de weg zitten.

De spotlight-modus laat je toe om het blok waaraan je op dit moment werkt er extra uitlichten (en de overige blokken een beetje uit beeld te houden). Dat geeft extra focus.

In de afleidingsvrije modus kan je werken op één blank canvas. De zijbalken verdwijnen uit beeld.

Editor

Schakel tussen de visuele editor en de code editor, waar je je blokken eventueel kan bewerken in de HTML-modus. Als je daar vertrouwd mee bent.

Plugins

Een blik op de verschillende WordPress-plugins die je tot je beschikking hebt. In de gratis versie van WordPress.com is dat enkel het Jetpack-pakket.

Gereedschappen

Maak en beheer je herbruikbare blokken op één plek. Met herbruikbare blokken kan je zelf je eigen set van blokken aanmaken en daarna overal invoegen waar je maar wil.

Vind via Toetsenbord sneltoetsen alle shortcuts voor WordPress.com. Als je er vertrouwd mee bent is dit een manier om sneller te bloggen.

De welkomstgids is een hele beknopte handleiding.

Via Kopieer alle blokken kan je alle blokken uit je huidige pagina direct kopiëren.

Voorkeuren

Eigenlijk is het jammer dat deze optie zo goed verstopt zit. Je hebt hier immers de mogelijkheid om de keuze aan blokken in je bibliotheek wat in te perken. Want standaard zijn er heel wat blokken in je verzameling opgenomen die je niet of nauwelijks gebruikt. Terwijl ze wel plaats in nemen en voor extra tijdverlies zorgen (want je moet telkens weer op zoek naar het geschikte blok).

Zo, tot zover de Editor van WordPress.com. Kijk, snuffel rond en experimenteer, zou ik zeggen. Alleen zo raak je snel vertrouwd met de vele mogelijkheden.


Veelgestelde vragen