Een gratis blog beginnen met WordPress.com is makkelijk en duurt maar enkele minuten. Hier volgt een korte handleiding. Maar vooraleer echt van start te gaan wil ik eerst even uitleggen wat precies het verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org.
1. WordPress.org en WordPress.com
WordPress is veruit het meest populaire platform waarmee je relatief makkelijk blogs, websites of desnoods webwinkels kan opzetten. Je hoeft immers nauwelijks te kunnen programmeren om een website online te kunnen zetten. Een flink deel van alle websites over de hele wereld draait op WordPress, al zie je dat daar niet aan af.
Wat is WordPress.org?
WordPress.org is een cms geschikt om allerlei online toepassingen op te zetten. Waaronder dus ook blogs. Als je WordPress.org wil gebruiken heb je eerst een eigen domeinnaam en een hostingpakket nodig. Doe een WordPress-installatie op je eigen domein. Daarna heb je quasi eindeloze mogelijkheden om je site naar eigen smaak en behoeften in te richten. Het webadres van je project is dan iets als https://jouwwebsite.com. Het ziet er met de klap een stuk professioneler uit.
Hoewel WordPress.org gratis te gebruiken is, moet je wel betalen voor je domeinnaam en webhosting. Meestal gebeurt dit jaarlijks. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor de setup en het onderhoud van je website. Dat vergt wat aandacht, maar het is allemaal niet onoverkomelijk.
Kies voor deze optie als je graag totale vrijheid wil, voor de toekomst alle opties wil openhouden en/of (ooit) geld wil verdienen aan je blog of website.
Wat is wordPress.com?
Via WordPress.com kan je snel en makkelijk een gratis blog of website opzetten. Het webadres van je blog is iets als https://jouwwebsite.wordpress.com/. Met WordPress.com hoef je je bijna niets aan te trekken van de technische kant van je site, aangezien WordPress zelf instaat voor de hosting en het onderhoud van je blog.
Daar staat tegenover dat er wat beperkingen zijn als je voor deze oplossing kiest. Je hebt wat minder keuzemogelijkheden, er zijn advertenties te zien (de inkomsten zijn niet voor jou) en strikt genomen ben je niet 100% eigenaar van je eigen content. Daarnaast ben je gebonden aan de voorwaarden en beperkingen die zij je opleggen. Zo is het niet toegestaan om commerciële activiteiten te ontwikkelen.
Maar als je hobby je geen geld mag kosten, of je gewoon rustig wil uitzoeken of zo’n blog wel iets voor jou is, kan dit een prima oplossing zijn. In dit bericht heb ik het over deze WordPress.com-versie.
2. Je gratis blog beginnen met WordPress.com
Een account aanmaken
Eigenlijk heb je niet veel nodig om te starten:
- een geldig mailadres
- een blognaam/blogtitel voor je project
- enig (vaag) idee voor de onderwerpen van je eerste blogberichten
Onderstaande video toont hoe makkelijk je een makkelijk je een gratis blog aanmaakt met WordPress.com. En daarna wordt je geholpen om je eerste publicaties online te zetten. De eerste stap bestaat erin om een account aan te maken op WordPress.com. Je hebt dit nodig om het dashboard, de back office van je blog zeg maar, te bereiken. Zodat je artikels kan schrijven en achter de schermen aan je blog kan werken.
Zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord kan je later eventueel nog veranderen.
Let er trouwens op dat je voor de gratis versie kiest. Je wordt lekker gemaakt met tariefplannen voor extra opties, maar die heb je dus niet nodig.
Je WordPress.com-blog opzetten
Kies een domeinnaam voor je blog. Het is belangrijk om hier even wat langer over na te denken. Je kan dit later immers niet zomaar veranderen. Voor de vindbaarheid van je site is het ook aan te raden om een domeinnaam te kiezen die:
- lekker bekt
- makkelijk op te schrijven en te onthouden is
- ergens verband houdt met datgene waar je (in hoofdzaak) over blogt
- niet te lang is (er komt sowieso altijd nog .wordpress.com achter je domeinnaam te staan)
Er wordt gevraagd om een site-titel en een ondertitel mee te geven. De site-titel is de kop die in de hoofding van je blog komt te staan. Hoewel de blogtitel en je domeinnaam in principe erg van elkaar kunnen verschillen, wil je toch graag een domeinnaam die gelijk is aan je blogtitel. Zo niet kunnen bezoekers van je site in de war zijn. Dat moet je zien te vermijden. De ondertitel kan je gebruiken om in 3 tot 8 woorden te beschrijven waar je blog over gaat. En dan nu:
3. Klaar om je eerste blog te schrijven: enkele basisbegrippen
Open een nieuw bericht en je kan meteen bovenaan een titel invoegen voor je artikel. Vervolgens kan je beginnen schrijven. Tik Enter en er begint automatisch een nieuwe alinea. Tegenwoordig bestaan blogs natuurlijk uit veel meer dan alleen platte tekst. Denk aan tussentitels, quotes, videofragmenten, plaatjes, speciale stukjes HTML-code en veel meer.
Al die elementen waaruit een artikel is opgebouwd zijn te vinden in de zogeheten blokeditor van WordPress. Je kan ‘m bereiken door op het plusje [+] te klikken (boven links op het scherm of tussen 2 contentblokken).
Is je stuk klaar, dan kan je het opslaan of op Publiceren klikken om je artikel ook effectief zichtbaar te maken voor je bezoekers.
“Een gratis blog beginnen met WordPress.com is een goed idee als je wil uitzoeken of bloggen wel iets voor jouw is. Ben je echter echt ambitieus, dan kan je beter zo snel mogelijk overstappen op WordPress.org.”
Snel het uiterlijk van je WordPress.com-blog aanpassen
WordPress maakt het je erg makkelijk om de algemene indeling en het uiterlijk van je blog te wijzigen via WordPress-themes. WordPress-themes bepalen voor een groot stuk hoe de verschillende elementen van je site eruit zien. Denk bijvoorbeeld aan:
- het kleurenpalet
- de indeling en bladspiegel
- lettertypes (kleur en grootte)
- de vormgeving van headers en footers
- …
Elk WordPress-thema heeft zijn eigen (standaard)instellingen. En een groot deel ervan kunnen ook gedeeltelijk nog door jou als blogger nog worden aangepast aan jouw persoonlijke smaak. De meeste themes die WordPress toont zijn overigens ook gratis te gebruiken. Met één muisklik kan je van WordPress-thema wisselen.
Voeg een menubalk toe aan je site
Het is belangrijk dat de verschillende pagina’s op je blog makkelijk te vinden zijn voor je lezers. De menubalk speelt hier een cruciale rol in. De menubalk is een rijtje met linkjes, meestal gesitueerd ergens bovenaan je blog. Je kan zelf bepalen wat er achter die linkjes schuilgaat. Dat kunnen vaste pagina’s zijn, categorie-pagina’s, individuele blogberichten of zelfs links naar pagina’s buiten je eigen blog.
Welke linkjes horen in zo’n menubalk? Dat mag je helemaal zelf bepalen. Het hangt onder meer af van het doel van je blog. Doorgaans wil je hier links plaatsen naar berichten en pagina’s waarvan je wil dat veel bezoekers erop klikken.
WordPress.com Vs WordPress.org: voor- en nadelen
Nog heel even kort de voor- en nadelen van beide versies van WordPress op een rijtje:
Pro WordPress.com
- Bloggen vanaf 0 euro per jaar (en dat blijft ook zo)
- Geen rompslomp met hosting
- Al bij al redelijk uitgebreid basispakket
Contra WordPress.com
- Afhankelijkheid van WordPress
- Niet 100% eigenaar van je content
- Restricties bij commercieel gebruik van je blog
- Advertenties op je blog (inkomsten zijn niet voor jou)
- Gebruik van Google Adsense is niet mogelijk
- Gratis themes verre van origineel
- Veel gratis standaardthemes maar die zijn enkel aan te passen mits dure stylepacks
Pro WordPress.org
- Bloggen in totale vrijheid
- Jij bent eigenaar van je content en site
- Maximale mogelijkheden om je blog aan te passen en in te richten
- Meer mogelijkheden om commercie uit te bouwen
Contra WordPress.org
- Bloggen kost geld (mogelijks ettelijke tientjes per jaar)
- Bloggen vergt meer aandacht (updates, veiligheidsproblemen, hosting)
- Blog helemaal naar smaak inrichten vergt soms opzoekwerk
- Technische akkefietjes
Conclusie?
Een gratis blog beginnen met WordPress.com is niet moeilijk. Binnen de 10 minuten kan je online zijn. Wel heeft WordPress.com zijn beperkingen. Vooral als je het bloggen een stuk serieuzer wil aanpakken en bijvoorbeeld ook geld wil verdienen met je blog. Is dat echt je ambitie, dan kan je beter bloggen via WordPress.org.
Meer van dat?