WordPress.com of WordPress.org, wat is het verschil?

WordPress.com of WordPress.org. 2 versies van de immens populaire blogdienst. Zo op het eerste gezicht zien ze er precies hetzelfde uit. En zowel met WordPress.com als met WordPress.org kan je websites bouwen en bloggen. En op een paar details na werken de beide editors trouwen op dezelfde manier. Maar waarin zit ‘m dan het verschil?

Wat is WordPress.com?

Via WordPress.com kan je snel en makkelijk een gratis blog of website opzetten. Het webadres van je blog is iets als https://jouwwebsite.wordpress.com/. Met WordPress.com hoef je je bijna niets aan te trekken van de technische kant van je site, aangezien WordPress zelf instaat voor de hosting en het onderhoud van je blog.

Wat zijn de voordelen van WordPress.com?

Met WordPress.com ben je binnen de 10 minuten online met een gratis blog of website. En ook in de jaren daarna kan je gratis blijven bloggen. Als blogger hoef je je bovendien heel weinig zorgen te maken over de technische kant van de zaak: webhosting, het onderhoud van de site, bescherming tegen internetpiraterij,… Alles wordt voor jou achter de schermen geregeld.

Zijn er ook nadelen aan WordPress.com?

Tegenover de voordelen staan ook beperkingen als je voor deze oplossing kiest. Je hebt wat minder keuzemogelijkheden, er zijn advertenties te zien (de inkomsten zijn niet voor jou) en strikt genomen ben je niet 100% eigenaar van je eigen content. Als WordPress op een dag beslist te stoppen met gratis blogs of je blog wordt uit de lucht gehaald omdat zij vinden dat je je niet aan de regels houdt, heb je geen enkel verhaal. Daarnaast ben je gebonden aan de voorwaarden en beperkingen die zij je opleggen. Zo is het maar heel beperkt toegestaan om commerciële activiteiten te ontwikkelen. En nog een nadeel: je kan geen WordPress-plugins aan je site koppelen.

In zijn gratis versie richt WordPress.com zich zeer duidelijk op bloggers. De blogfunctie is er meteen klaar voor gebruik. Op WordPress.org moet je altijd nog een aparte blogpagina instellen.

Wat is WordPress.org?

Van die beperkingen heb je geen last als je kiest voor WordPress.org. WordPress.org is een cms geschikt om allerlei online toepassingen op te zetten. Waaronder dus ook blogs. Als je WordPress.org wil gebruiken heb je eerst een eigen domeinnaam en een hostingpakket nodig. Doe een WordPress-installatie op je eigen domein. Daarna heb je quasi eindeloze mogelijkheden om je site naar eigen smaak en behoeften in te richten. Het webadres van je project is dan iets als https://jouwwebsite.com. Het ziet er met de klap een stuk professioneler uit.

Wat zijn de voordelen van WordPress.org?

Het grote voordeel van een blog op WordPress.org is de enorme vrijheid die je hebt. Of je nu een hobbyblog, een online magazine, een webwinkel of een membership site wil beginnen, het kan allemaal via WordPress.org.

Bovendien, WordPress.org is erg populair. Online is er oneindig vee documentatie en informatie te vinden over dit platform. Als je dus ergens op een probleem stuit is een oplossing nooit veraf. En omdat WordPress zo’n verspreid cms is, vind je ook vrij makkelijk mensen (vanop afstand) een handje kunnen toesteken. Altijd meegenomen!

Zijn er nadelen aan WordPress.org?

Hoewel WordPress.org – de software zelf – gratis te gebruiken is, moet je wel betalen voor je domeinnaam en webhosting. Meestal gebeurt dit jaarlijks. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor de setup en het onderhoud van je website. Afhankelijk van wat voor blog je hebt vergt dat zeker wat tijd en aandacht. Onoverkomelijk is het echter niet. Ook niet als je niet technisch onderlegd bent.

Een websitebouwer en WordPress-professional gaat dieper in op de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

Nog een nadeel aan WordPress.org is precies die enorme keuzevrijheid. Alleen al de duizenden WordPress-themes en -plugins kunnen je bij momenten aardig wat keuzestress bezorgen. En tijd doen verliezen! Aan zo’n blog is altijd wel iets te doen en als je dan ook nog eens graag wat experimenteert is het einde vaak zoek.

Wat kost zo’n blog op WordPress.org?

Zoals gezegd moet je bij een blog op een eigen domeinnaam zelf instaan voor de hosting en het onderhoud van je site. Vooral de prijzen voor hosting kunnen enorm variëren. Het WordPress-onderhoud is inderdaad iets om rekening mee te houden. Maar ik verzeker je: eigenlijk is dat prima te doen. Ook als je niet technisch aangelegd bent. Onderstaande tool geeft je een idee van de jaarlijkse kosten van een WordPress.org-blog.

[stm-calc id=”22568″]

Just Host verzorgt in dit geval de hosting van je blogproject. Je kan er ook terecht voor de registratie van je domeinnaam. beide heb je sowieso nodig. Het WordPress-onderhoud is optioneel en wordt desgevallend verzorgd door Indigo Webstudio, dat nauw verbonden is met Just Host. Ook dit eigenste blog wordt al jaren gehost door Just Host. Zij hanteren zeer redelijke prijzen, men spreekt er Nederlands en de service is top.

Het zal je opvallen dat de jaarlijkse kostprijs van je blogproject aardig oploopt zodra je het WordPress-onderhoud uit handen geeft. Ontzorgen kost geld.

WordPress.com of WordPress.org, welke versie kiezen?

Kijk niet verder dan je neus lang is en er zijn maar weinig goeie argumenten om voor WordPress.org te gaan. En toch! Ben je ambitieus, ben je zinnens je blog uit te bouwen tot een serieus platform, dan kom je vrij snel de beperkingen van WordPress.com tegen.

Kiezen voor WordPress.com of WordPress.org, het hangt af van wat je wil, waar je naar op zoek bent. Persoonlijk zou ik alleen voor WordPress.com kiezen als je hobby je absoluut geen geld mag kosten. Of als je nog niet weet of zo’n blog wel wat voor jou is. Het extra gebruiksgemak is zeker een pluspunt, maar anderzijds ook geen reden om niet voor WordPress.org te kiezen.

Wil je bloggen met zo min mogelijk beperkingen, geld verdienen met bloggen of heb je een blog in functie van je business? Geen twijfel mogelijk, kies voor WordPress.org.

WordPress.com upgraden, loont het de moeite?

Tijdens het aanmaken van je WordPress.com-blog probeert WordPress je tot een upgrade te verleiden. De vraag is of dat zinvol of nuttig is. WordPress biedt verschillende pakketten aan. Met het goedkoopste pakket krijg je onder meer je eigen domeinnaam en verdwijnen ook de advertenties van je site. Fijn, al heb je ook dan nog geen mogelijkheid om video’s te uploaden, plugins te draaien of fatsoenlijke bezoekersstatistieken bij te houden. Ook premium WordPress-themes installeren is er niet bij. Enfin, wil je min of meer op gelijke hoogte komen met datgene wat WordPress.org standaard biedt, kies dan voor het business-pakket. Dat kost je wel een aardige duit, want voor het geld dat je jaarlijks betaalt mag ik 4 tot 5 jaar probleemloos bloggen…

Bovendien:

  • Waar wordt je site precies gehost?
  • Wie moet je aanspreken als er wat mis is met je site?
  • Kan men je überhaupt in het Nederlands te woord staan?
  • Wat zorgt precies voor dat toch wel stevig prijskaartje?

Je hebt er als “kleine garnaal” allemaal het raden naar. Kortom, ik vind het erg lastig om hier een goede deal in te zien. Als je dan toch beslist om geld uit te geven aan een domeinnaam en de hosting van je blog, kies in godsnaam voor een hostingprovider dicht bij huis, die je taal spreekt.


Veelgestelde vragen: