Blog starten? 16 tips en dingen die je moet weten als beginner

Een blog starten is kinderlijk eenvoudig vandaag de dag. Een blog starten en meteen goed uit de startblokken schieten  is heel wat minder vanzelfsprekend. Er zijn veel waardevolle tips voor blogsucces te geven. Dit zijn echter enkele tips waarvan menig blogger (achteraf) zegt: “Had ik dit maar eerder geweten…” Wil je dus een blog starten, dan zijn dit de fundamenten.

Blog starten? 16 dingen die je moet weten (voor je één letter hebt geblogd)

1. Blog maken? Even brainstormen aan de keukentafel

Wat voor blog wil je maken? Waarover wil je het hebben? Wat is de kernboodschap van je blog? Hoe ga je je onderscheiden van andere blogs?

Je hoeft niet per se meteen alle antwoorden te kennen, maar je wil er toch even over nadenken. Hoe helderder je die dingen voor ogen hebt, hoe kleiner de kans dat je nadien tijdrovende bijsturingen moet doen. Of zelfs dat je blogproject vroegtijdig een stille dood sterft.

2. Bepaal voor jezelf wat voor blogger je bent

Nog voor je één letter hebt geblogd, nog voor je zelfs maar een blog hebt aangemaakt moet je bepalen in welke categorie van bloggers jij jezelf ziet. Dat heeft namelijk zijn invloed op bepaalde keuzes die je kan maken met betrekking tot je blog(gen). Grosso modo heb je drie soorten bloggers:

  • de professionele/zakelijke blogger: blogger die middels zijn blog een groot deel van zijn inkomen wil verdienen en/of het blog gebruikt om klandizie te werven.
  • de ambitieuze hobbyblogger: de blogger die echt de ambitie heeft het blog te laten groeien, om zo later misschien een zakcentje bij te verdienen.
  • de pure, recreatieve blogger: de blogger die gewoon leuk wil schrijven – voor een tijdelijk project bijvoorbeeld – zonder zich verder te willen verdiepen in het bloggen.

Zo is de zakelijke blogger quasi verplicht te bloggen op een eigen domein (en moet ‘ie dus meteen een domeinnaam annex hostingpaket aankopen). Een optie die ook de ambitieuze hobbyblogger ernstig moet overwegen. De recreatieve blogger kan bloggen via WordPress.com of Blogspot.com. Daarmee kan die laatste erg snel en makkelijk aan de slag zonder dat het hem ooit een cent hoeft te kosten.

Ben je die blogger met ambitie dan kan je net zo goed een gratis blog beginnen. Maar doe jezelf een plezier en koop alvast je eigen domeinnaam (kostprijs: minder dan 10  euro per jaar), zodra je zeker weet dat het je menens is. Overigens, een hostingpakket – nodig voor het effectief online zetten van je blog – moet zeker voor een 60-tal euro per jaar te regelen zijn.

3. Blog beginnen? Kies een goede domeinnaam (url) en blogtitel (video)

Het liefst houden ze beiden verband met je naam en of de onderwerpen waarover je blogt. En maak het vooral niet nodeloos ingewikkeld. Het moet lekker bekken en een 14-jarige moet je blogtitel en de url makkelijk kunnen onthouden én moeiteloos foutloos kunnen spellen.

Het is daarbij ook goed om te bedenken dat zo’n blognaam ook lang mee moet gaan. Hij moet niet alleen vandaag leuk klinken en relevant zijn, maar ook nog binnen 5 of 10 jaar. Kies als het even kan een domeinnaam waar je op termijn verschillende kanten mee uit kan.

4. Ambitieus? Start je blog met WordPress

Er zijn tal van platformen waar je gratis of voor weinig geld een blog kan beginnen. En sommige daarvan zijn zelfs nog gebruiksvriendelijker dan WordPress. Start een blog met WordPress en je bent in het voordeel:

  • WordPress is het platform dat je de meest uitgebreide mogelijkheden biedt. En dat tegen de laagste prijs. Vandaag wil je gewoon een hobbyblogje opzetten, volgend jaar misschien een heus online platform uitbouwen, een nieuwssite beginnen of een webwinkel openen. Het kan allemaal met WordPress.
  • Meer dan 40% van alle websites ter wereld draaien op WordPress. WordPress is dus een blijver en kan het zich niet permitteren om de ontwikkelingen te stoppen of het hele systeem in de soep te laten draaien.
  • WordPress is an sich vrij gebruiksvriendelijk. Maar loop je ergens tegenaan, online zijn tal van handleidingen en stappenplannen te vinden om je te helpen met welk probleem dan ook. Ook dat is het gevolg van het feit dat WordPress zo populair is.

En ja, in theorie is het mogelijk om vanuit een ander platform over te stappen naar WordPress. In de praktijk brengt die oefening vooral veel stress gepriegel, gesakker en gepruts. Niet aan te raden!

5. Neem een e-mailadres voor alle correspondentie omtrent je blog

Zo kan je je blog netjes gescheiden houden van je privé en behoud je makkelijker het overzicht.

6. Blog starten? Wacht niet met bloggen tot je blog “helemaal perfect” is

Ik weet wel, een goed/mooi functionerend blog is belangrijk. Maar toch: wacht niet tot je blog helemaal naar je zin is alvorens te beginnen bloggen. Zeker als beginnend blogger kan je zomaar tientallen uren tijd verdoen met het zoeken naar de juiste vormgeving en indeling, het experimenteren met plugins en het knoeien met instellingen allerhande. Laat je daaraan vangen en het is hét recept voor een blog dat er nooit komt.

Wat je dan wel doet? Je kiest een bepaalde oplossing waar je voorlopig vrede mee kan nemen, en begint zo snel mogelijk artikelen te schrijven. Overigens heb je ook geen excuus om bij de pakken te blijven zitten als je moet wachten op iemand die je helpt om je blog op te zetten: begin in dat geval gewoon te schrijven in Word voor mijn part. Je kan alles daarna vrij eenvoudig overzetten naar je blog.

7. Start je blog en maak tempo

De eerste werkzaamheden op je blog gebeuren in alle stilte. Schrijf eerst tien goeie blogberichten en publiceer ze (tegelijk). Pas daarna ga je reclame maken voor je blog. Waarom? Niemand bezoekt graag een bijna leeg blog. Als er al wat artikelen op je blog staan geef je je eerste bezoekers de gelegenheid om meteen al wat rond te klikken op de site en zich vertrouwd te maken met wat jij hen te bieden hebt.  Ook de About-pagina mag meteen online. Zo geef je een goede eerste indruk!

Anderzijds, het belang van deze tip is relatief. Aan het begin van je blogavontuur zijn de bezoekersaantallen zo laag. Bijna niemand ziet je blog nog…

Wil je dat je blog snel de neus aan het venster steekt? Concentreer je dan vooral op het publiceren van goede (helpende) content in redelijk korte tijd. Dat zorgt ervoor dat je volgers een goede reden hebben om je blog regelmatig te bezoeken. Daarnaast heb jij natuurlijk het perfecte excuus om je blog nogmaals te promoten.

Dat alles zorgt voor een momentum: jij bent gemotiveerd, publiceert dus meer, krijgt meer terugkerende bezoekers en lezers en ook Google begint je site op te merken. Het balletje gaat aan het rollen.

8. verzamel (nu al) al je ideeën voor artikelen op één plaats

En blijf dat doen zolang je blogt. Inspiratie vervliegt voor je het weet en dan is het altijd handig om wat ideeën achter de hand te hebben. Een blogschrift, blogplanner of zelfs een compleet informatiesysteem voor je blog doen hier wonderen!

9. Gebruik social media, maar…

Als je blogt dan zijn sociale media heel belangrijk. Heel vaak komt je eerste groot publiek hier vandaan. Bovendien kan je zo erg eenvoudig contact leggen met trouwe en toekomstige lezers. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je via sociale media inspiratie voor latere blogonderwerpen.

Plaats dus een link naar je blog in al je social media-profielen. Publiceerde je een nieuw artikel, maak er dan een gewoonte van om het systematisch te delen op alle social media waar je actief bent.

Verwacht hier echter ook niet alle heil van. Vroeger kon één welgemikte deelactie op social media voor een grote piek in je bezoekersaantallen zorgen. Die tijden zijn voorbij. Sociale media en je blog, dat is nu veel meer een lange termijn verhaal. Een verhaal ook van vele kleintjes maken één groot.

10. Betrek je volgers bij je blog

Nu we het toch over social media hebben. Betrek je volgers en vrienden van bij het begin bij je blogproject. En dan heb ik het niet alleen over het feit dat je nieuwe artikelen met hen moet delen, maar:

  • vertel wat een blog precies is (voor heel wat mensen is het fenomeen “bloggen” nog quasi onbekend)
  • vraag hen waarover ze graag zouden willen lezen
  • betrek hen bij de keuze van je blognaam
  • vraag hen om advies omtrent de lay-out en de indeling van je blog
  • deel een stukje uit een artikel dat binnenkort op je blog zal verschijnen

En ook na de start van je blog is het natuurlijk zaak om content te brengen die blijft hangen bij de lezers van je blog.

11. Temper je beginnersenthousiasme en beloof (jezelf) niet te veel

Veel mensen die een blog starten zijn razend enthousiast. Niks mis mee, natuurlijk! Maar in het begin van je blogavontuur loop je over van inspiratie en ambitie en het gevaar bestaat dat je al je kruid ineens verschiet. Beloof jezelf en je lezers dus niet dat je dagelijks een nieuw artikel online zult zetten als je jezelf nog niet bewezen hebt dat je zulks ook effectief kan waarmaken.

Ik wil hier geenszins de spelbederver zijn maar ga bij jezelf eens na wat het voor jou zou betekenen als je gedurende vier maanden 3 berichten per week zou posten (zo’n 50 berichten, dus) die zouden worden gelezen door slechts een handvol bezoekers per dag…

12. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren

Zelfs al je van tevoren goed hebt nagedacht over het hoe en waarom van je blogproject, kom je voor verrassingen te staan. Dingen verlopen zelden of nooit zoals je ze voordien had ingeschat: misschien vind je die insteek of dat topic toch niet zo boeiend als gedacht, lezers reageren nauwelijks op artikelen waarvan jij dacht dat ze succesvol zouden zijn, of net het omgekeerde; berichten waarvan jij dacht dat ze nauwelijks zouden worden gelezen blijken een instant hit te zijn.

Ja, het is goed om bij de start van je blog een bepaald idee of concept in je hoofd te hebben. Maar nog beter is het als je ook bereid bent het concept bij te schaven of zelfs helemaal af te voeren als je merkt dat het je ding niet is, of niet helemaal werkt zoals gepland.

13. Een writer’s block op z’n tijd is perfect normaal

Je mag nog zo enthousiast zijn over je blogproject, nog zo bezeten bezig zijn met je onderwerp(en), vroeg of laat loop je sowieso tegen een writer’s block aan. Geen paniek, je bent niet de enige en het gaat ook wel weer over als bloggen echt je ding is.

Om een writer’s block heen fietsen kan met deze tips.

14. Loop niet blind achter elke blogtip aan

Het internet bulkt van de tips om je blog beter te maken, meer bezoekers naar je blog te krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat de verleiding groot is om iedere tip die je voor de voeten geworpen wordt slaafs te gaan opvolgen. Houd er echter rekening mee dat niet elke tip van toepassing is op elk blog. Bovendien kunnen sommige tips nogal overweldigend en ontmoedigend zijn als je pas bent gestart met bloggen.

Doe vooral je eigen ding. Pas de blogtips toe waarvan jij spontaan zegt: “Yes, dat lijkt me wel leuk, hier kan ik (in dit stadium van mijn blog) zeker wat mee!”

15. Zoek nadrukkelijk je eigen blogplezier

Misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan meegeven. Goed bloggen is sowieso een avontuur voor de langere termijn. Om het vol te kunnen houden is het belangrijk om plezier te maken terwijl je blogt.

16. Een blog beginnen en er bezoekers naartoe brengen kan aardig wat tijd kosten

Ondanks alle goede voorbereidingen kan het een flinke poos duren eer er bezoekers op je blog komen. Niemand kent je blog nog en de concurrentie met andere bloggers is groot. Probeer in ieder geval vrij regelmatig te bloggen. Zo hebben je bezoekers een goeie reden om je blog regelmatig aan te klikken. Je wordt minder makkelijk vergeten.