Gratis bloggen, hoe en waarom?

Wil je een blog beginnen dan kan je dat grosso modo op twee manieren doen. Of je start een gratis blog, of je neemt een blog “op een eigen domein.” Maar waarin zit ‘m nou precies het verschil? En zijn er ook addertjes onder het gras?

Gratis bloggen?

Je blogt op een (sub)domein van een derde partij. Zij bieden jou een internetadres én het blogplatform zodat je je blog kan opzetten en onderhouden. De bekendste en meest populaire aanbieders zijn Blogger (blogspot.com) en WordPress.com.

Zo’n gratis blog is ideaal als:

  • je hobby je geen geld mag kosten
  • je een (zeer tijdelijk) online-project wil opzetten
  • je wil uitzoeken of het bloggen wel iets voor jou is (alvorens eventueel over te stappen op een eigen domein)
  • je geen enkele commerciële of professionele ambitie hebt met je blog
  • je slechts blogt voor een zeer beperkte groep van mensen
  • je niet zinnens bent een heel groot publiek op te bouwen
  • je wil bloggen weinig poespas en/of technische problemen

Blog bij Blogger of WordPress

Wil je gratis bloggen, dan is het internetadres van je blog zoiets als http://jouwblog.blogspot.com/ of http://jeblog.wordpress.com. Via Blogspot.com een blog starten is eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een geldig e-mailadres en een Google-account. Dat Google-account heb je al als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een Gmail-adres. Volg deze instructies om te beginnen met Blogger.

Een blog beginnen met WordPress.com kan heel eenvoudig. Een geldig mailadres is ook hier het enige dat je nodig hebt. Kijk hier om te starten met WordPress.com.

Welke van de twee kiezen?

Hét grote voordeel van gratis bloggen is het gebruiksgemak. Iedereen die met een tekstverwerker kan werken kan binnen het kwartier zijn/haar eigen blog online hebben, die er bovendien nog netjes uitziet ook. Voor WordPress.com geldt dat het van nature een iets professionelere uitstraling heeft (iets dat bij Blogger doorgaans iets meer moeite kost om dat te realiseren). Blogger heeft dan weer het voordeel nog eenvoudiger en intuïtiever te werken dan WordPress. De standaardsjablonen voor de indeling van je blog zijn wat beperkend bij Blogger, maar er is wel meer keuze qua kleur en opmaak. Bij WordPress can je kiezen uit veel gratis sjablonen, maar eens je die hebt gekozen heb je bijna geen mogelijkheden meer om de zaak aan te passen aan je eigen smaak. Simpelweg een ander kleurtje of lettertype voor je blog kiezen betekent dus dat je in de meeste gevallen een ander template moet kiezen. En wil je een gratis blog en eventueel wat bijverdienen met Google Adsense, dan is Blogger je enige optie.

Al dat moois kan voor 0,0 euro per jaar. En ook jaren nadien zijn er geen verborgen kosten. Of het zou moeten zijn dat je geen genoegen neemt met de standaardtemplates van je blog en toch liever betaald voor een professioneler/unieker ogende lay-out. Een meestal eenmalige investering van enkele tientallen euro.

Nadelen van een gratis blog?

Zo op het eerste gezicht zijn er misschien weinig argumenten om niet voor een gratis blog te gaan. Maar let op! Want hoewel je ook op je gratis blog eigenaar blijft van je auteursrechten bijvoorbeeld, onderschrijf je wel de voorwaarden die je door Google – eigenaar van Blogger – en WordPress(.com) worden opgelegd. En schend je de regels, dan bestaat de kans dat je blog zonder vorm van proces offline gehaald wordt.

a) Beperkende voorwaarden

Zo is het in se niet echt de bedoeling dat je gratis gaat bloggen met commerciële overwegingen in het achterhoofd. WordPress.colm houdt ook niet van blogs en pagina’s die puur gemaakt zijn om hoog te scoren in Google. Je WordPress-blog vol proppen met betaalde links is trouwens ook geen optie.

Bij Blogger kan je zelfs via een gratis blog zakelijk getinte commerciële content maken, maar als het allemaal te promotioneel gekleurd is zal Google je blog naar beneden sturen in zijn zoekresultaten. Dat wil je misschien niet… Blog je dus met de intentie vroeg of laat geld te verdienen, kies dan toch maar een blog op een eigen domein. Bij Blogger was er enkele maanden geleden nogal wat te doen rond het “openbaar nuttig bloot” op hun platform.

Hoewel mij persoonlijk geen gevallen bekend zijn van blogs die uit de ether zijn gehaald wegens “schending van de voorwaarden,” is het toch raadzaam dit steeds in het achterhoofd te houden als je gratis blogt.

b) Lastig imagoprobleem

Dan is er nog het imagoprobleem dat met zo’n gratis blog komt. Hoe goed je blog ook in elkaar moge steken, rond een blog als Groeneasperges.wordpress.com zal altijd wel een zweem van (goedbedoeld) amateurisme hangen. Dit terwijl een site als Groeneasperges.be met de klap een pak serieuzer aanvoelt.

c) Lay-out net niet helemaal lekker

Dat imagoprobleem is ook nauw verbonden met het uiterlijk van het blog in kwestie. De gratis templates die je bij je blog kan gebruiken zien er weliswaar keurig uit, bijster origineel kan je ze niet noemen. Je komt ze bovendien op elke straathoek van het web tegen. Geef je daar niet om als blogger dan is dat natuurlijk geen probleem. Maar nogal wat bloggers willen toch graag dat hun stukje internet ook een stukje persoonlijkheid uitstraalt. Ga je dan aan de slag met widgets en dergelijke, dan is het niet onmogelijk dat een en ander net niet past en/of onvoldoende mooi in je blog te integreren valt. Dat maakt dan weer een slordige (eerste) indruk op je bezoekers. Het zijn allemaal geen halszaken, maar nogal wat bloggers ergeren er zich op den duur toch aan als ze al wat langer aan het bloggen zijn…

d) Geen toegang tot plugins

Blog je gratis dan heb je vaak ook geen toegang tot plugins en andere programmatuur die je blog mooier, leuker en handiger kan maken. Je kan heus wel een deuk in een pak boter bloggen zonder al die snufjes. Maar vaak kunnen diezelfde snufjes ook het leven van jou als blogger danig vergemakkelijken….

e) Minder makkelijk vindbaar

Het hierboven geschetst imagoprobleem komt tenslotte ook tot uiting als je probeert je gratis blog terug te vinden in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Zonder echt harde cijfers hieromtrent durf ik te stellen dat gratis blogs hier nauwelijks een rol van betekenis spelen. Dat komt omdat veel bloggers in dit segment weinig of geen kaas hebben gegeten van SEO en ook geen gebruik maken van hulpmiddelen om dat werkje een beetje systematisch aan te pakken.

Vooral met WordPress.com kan je vrij  moeiteloos gratis bloggen tot op een behoorlijk niveau. Wil je je blog laten doorgroeien, is het bloggen een onderdeel van je zakelijke activiteit of betekent je blog meer voor je dan zomaar wat spielerei, overweeg dan een blog op een eigen domein.