Klassieke editor in WordPress Gutenberg

Gebruik je de nieuwe blokeditor van WordPress (Gutenberg), maar heb je stiekem heimwee naar de ouwe getrouwe WYSIWYG-editor? Je bent niet de enige!

Vind je de Gutenberg-editor maar niks, dan kan je nog altijd je toevlucht nemen tot de plugin Klassieke editor. Die laat je toe om probleemloos te switchen tussen de oude en de nieuwe WordPress)editor. Maar wist je dat je die plugin eigenlijk niet eens nodig hebt?

Naar de klassieke editor in WordPress Gutenberg?

Je kan perfect werken met de klassieke editor in WordPress Gutenberg. In de nieuwe editor is daar een speciaal blok voor voorzien. Het luistert naar de naam “Klassiek.”

In de Gutenberg-editor kan je simpelweg kiezen voor het Klassiek blok. De vertrouwde knoppenrij uit de oude editor is terug van weggeweest. Je kan nu gewoon je tekst typen zoals vroeger in de WYSIWYG-editor. Geen wonder dat het Klassiek blok één van mijn favoriete Gutenberg-blokken is. Want eerlijk is eerlijk, Gutenberg heeft vreemd genoeg nog niet alle functies. Zo heb je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om speciale tekens en symbolen toe te voegen aan je tekst.

Probleemloos schakelen tussen Gutenberg en WYSIWYG

Het Gutenberg-blok Klassiek is dus in feite een verzameling van contentblokken. Hetzelfde zie je als je (voor het eerst) overstapt van de oude WordPress-editor naar de Gutenberg-blokeditor.

Overigens, je kan de content die je binnen het Klassiek Gutenberg-blok maakte naderhand ook omzetten naar gewone, losse Gutenberg-blokken: overal waar je een harde return zette komt een los Gutenberg-blok. Klik daarvoor bovenaan op Converteren naar blokken. Vanaf nu gedragen deze zich als doorsnee Gutenberg blocks. Nadeel is wel dat ze dan niet meer in een Klassiek-blok te bundelen zijn. Uiteraard kan je ze wel nog groeperen.

Al bij al een prima oplossing voor wie de klassieke editor in WordPress Gutenberg wil gebruiken.