Overstappen van Blogger naar WordPress

Blogger (Blogspot) is fantastische blogsoftware als je je eerste stappen wil zetten in het blogwereldje. Het biedt alles wat je nodig hebt en het is bovendien verduiveld gebruiksvriendelijk en intuïtief. Wil je het bloggen echter wat serieuzer aanpakken, dan kom je toch al snel bij WordPress terecht. ’s Werelds populairste Content Management Systeem heeft nu eenmaal zoveel meer troeven op de hand. Maar ja, hoe kan je dan het makkelijkst overstappen van Blogger naar WordPress?

Ben je dus gestart op Blogger en zou je graag overstappen op WordPress dan hoef je niet per se helemaal opnieuw te beginnen. Je kan met andere woorden je complete Blogger-blog – met inbegrip van al je artikelen, pagina’s, foto’s en reacties van lezers – overzetten naar WordPress. En het maakt daarbij niet uit of je naar een gratis WordPress-blog gaat of naar een WordPress-blog op een eigen domein.

Kies je voor die laatste optie dan met je wel eerst nog een domeinnaam en hosting aankopen. Vervolgens kan je WordPress installeren op je eigen domein. Onderstaande video – die tot mijn spijt Engelstalig is – toont de vervolgstappen van de migratie:

Het komt in feite hierop neer:

  1. In Blogger exporteer je je blog (en bewaar je het xml-bestand op je computer)
  2. In WordPress kies je voor de optie Importeren die je vindt in het tabblad Extra kies de eerste optie)
  3. en kies het xml-bestand dat je hebt opgeslagen op je computer

WordPress maakt gebruik van categorieën en tags om je berichten te inventariseren en makkelijk vindbaar te maken. Dit is niet het geval in Blogger, dat enkel tags (labels) kent. Vreemd genoeg worden de tags uit Blogger omgezet naar categorieën in WordPress. Toch hoeft dat geen probleem te vormen. WordPress heeft immers een Categories and Tags Converter. Die is te vinden in je WordPress-dashboard, onder jet tabblad Extra. Kies vervolgens voor Importeren. Het programmaatje laat je toe makkelijk te switchen van tags naar categorieën en vice versa.

Overstappen van Blogger naar WordPress is dus niet zo ingewikkeld. Toch is het goed om je ervan bewust te zijn dat een migratie van het ene blogsysteem naar het andere zelden helemaal vlekkeloos verloopt. Foto’s kunnen anders uitgelijnd zijn, de opmaak van je blogposts kan er wat raar uitzien enzovoort. Geen halszaken, maar wel knap vervelend als je ’t graag tot on de puntjes verzorgd wil hebben.