De grote nieuwigheid sinds WordPress 5.0 betreft de Gutenberg editor. Die wordt standaard aangeleverd. Wens je deze zogeheten blokeditor niet te gebruiken, dan kan je je toevlucht nemen tot de gratis plugin Klassieke editor. Dan kan je naar believen schakelen tussen de vertrouwde klassieke editor en de nieuwe Gutenberg editor. Zelfs tijdens het schrijven van het artikel. De bewuste plugin wordt zeker nog tot 2022 ondersteund.
Klassieke editor en Gutenberg editor, wat is het verschil?
Gebruik je de Gutenberg editor, dan betekent dat vooral een grote verandering in de manier waarop je content maakt/artikels schrijft in WordPress. De Gutenberg editor is immers een blokeditor. Dat wil zeggen dat je artikel wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen of bouwstenen die je ook elk afzonderlijk kan opmaken en indelen.
Dit in tegenstelling tot de klassieke editor die qua opzet heel erg lijkt op die van een ouwe getrouwe tekstverwerker zoals bijvoorbeeld Microsoft Word. Je krijgt een wit canvas waarop je tekst komt met daarboven een rij van functietoetsen. In principe werk je aldus aan één grote lap tekst.
Wat is het voordeel van werken met de Gutenberg editor?
Gutenberg biedt je flink wat meer mogelijkheden om je blogposts en -pagina’s naar eigen smaak op te maken en in te richten. Zo kan je op een intuïtieve manier bijvoorbeeld tekstvlakken toevoegen en deze er qua kleur laten uitspringen. Werken in kolommen is ook iets wat in de klassieke editor niet mogelijk is zonder de hulp van een plugin. De mogelijkheden van de Gutenberg editor zullen de komende tijd nog verder worden uitgebreid.
In principe is elke element waaruit je artikel is opgebouwd een apart contentblokje: een tussenkop, een paragraaf, een lijst met opsomming, een afbeelding, een ingesloten video, noem maar op. Allemaal kunnen ze qua indeling aangepast worden. En wil je een bepaalde paragraaf (of een ander stukje content) verplaatsen, dan versleep je gewoon het blok om het ergens anders weer neer te zetten.
De uiteindelijke bedoeling is uiteraard om webmasters en bloggers wat meer vrijheid te geven in de manier waarop ze hun site indelen. Een en ander moet ook leiden tot visueel aantrekkelijke artikels voor de lezers zonder dat je daarvoor per se moet kunnen programmeren of een WordPress-plugin moet gebruiken.
Nadelen van WordPress 5 met Gutenberg editor?
In theorie is het een stuk makkelijker om je artikel op een leuke, aantrekkelijke wijze vorm te geven. Toch is het ook opletten geblazen.
De nieuwe editor is namelijk nog in volle ontwikkeling en niet alle functies werken altijd even feilloos. Ook daarom blijft de klassieke editor plugin in mijn ogen een onmisbare tool.
Verder maakt Gutenbenberg het inderdaad makkelijk om te experimenteren de opmaak van je content. Je kan helemaal los gaan, maar het is wel opletten, dat je er geen bonte kermis van maakt.
Persoonlijk ben ik er ook niet van overtuigd dat de Gutenberg ervoor zorgt dat je sneller werkt. Bij elk blok kom je in de verleiding om te gaan experimenteren. Zelf gebruik ik het liefst de klassieke editor als het erom gaat een artikel te schrijven dat het hoofdzakelijk van tekst moet hebben. Bij een tekst met allerlei extra visuele elementen (tabellen, kolommen, quotes, scheidingslijnen, afbeeldingen,…) loont het wel degelijk de moeite om de Gutenberg editor te bezigen.