WordPress onderhoud, wat houdt dat in?

Als je een blog op een eigen domein – via wordpress.org dus – hebt volstaat het niet om regelmatig nieuwe artikels toe te voegen. Je moet ook wat aandacht besteden aan het WordPress onderhoud. Dat klinkt heel technisch maar moeilijk is dat niet, en zo kan je jarenlang probleemloos blijven bloggen.

Opgelet: dit is niet van toepassing als je blogt op WordPress.com (de gratis versie van WordPress). WordPress zelf verzorgt dan het technisch onderhoud van je blogplatform. Jij hebt er als blogger geen omkijken naar.

Waarom is WordPress onderhoud noodzakelijk?

Om ervoor te zorgen dat je WordPress-setup voldoet aan de nieuwste veiligheidstandaarden en ook steeds gebruik te kunnen maken van de laatste nieuwe functies, is het noodzakelijk dat WordPress wordt geüpdatet. Met het WordPress onderhoud zorg je dat ook jouw site beschikt over de nieuwe versie van WordPress. Maar zonder twijfel de belangrijkste reden voor WordPress-updates is de beveiliging van het platform. Houd je WordPress-blog altijd up-to-date en de kans op hacking en andere vormen van internetpiraterij wordt al een heel stuk kleiner.

WordPress-updates op 3 niveaus

Zo’n WordPress-setup bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

  • WordPress-core: de software van WordPress zelf
  • WordPress-thema: programmatuur die instaat voor het uiterlijk en de indeling van je site
  • WordPress-plugins: extra gekoppelde software die je site extra functies en gebruiksgemak geeft

Om goed en veilig te kunnen blijven werken moeten deze 3 onderdelen compatibel zijn met elkaar én up-to-date blijven

Daarom helpt het ook als je een WordPress-blog hebt zonder al te veel plugins. Hoe minder plugins, hoe minder onderhoud en hoe minder kans op technische problemen met je site.

Hoe weet je wanneer WordPress in onderhoud moet?

Heel eenvoudig. In je WordPress-dashboard krijg je hier melding van. Het volstaat om met één muisklik WordPress zelf, het thema en/of de plugins te updaten (wat soms een minuut of zo kan duren) en het WordPress onderhoud is achter de rug. Veel technische kennis is er niet voor nodig. Je moet er alleen een gewoonte van maken om eens per week of zo even in je dashboard te gaan kijken of er updates moeten worden uitgevoerd.

Omdat er tijdens het updaten van een WordPress-site een enkele keer iets kan mislopen is het aan te raden om eerst een back-up te maken van je WordPress-site alvorens je site bij te werken.

Moet je het WordPress onderhoud uitbesteden?

Is je website of blog een hobby (die zo weinig mogelijk geld mag kosten) dan is het in mijn ogen nogal onzinnig om het onderhoud van je site uit te besteden. Heb je het razend druk en/of heb je een broertje dood aan alles wat naar techniek ruikt dan kan je het onderhoud uitbesteden. Maar dan loopt de kostprijs van je blog natuurlijk op.