Niet alle bezoekers van je blog zijn even waardevol?

Ben je een blogger met zelfs maar een greintje ambitie, dan wil je waarschijnlijk “veel bezoekers naar je blog.” En wil dat niet helemaal lukken dan kan je op den duur ontmoedigd geraken. Staar je echter niet blind op de cijfers en de statistiekjes aan de oppervlakte. Niet alle bezoekers van je blog zijn immers even waardevol. Zo op het eerst zicht dan toch…

3 “categorieën” bezoekers van je blog

Vraag bezoekers van je blog waarom ze (een link naar) je blog aanklikken en wat ze vervolgens doen of zoeken, dan kan je ze grosso modo onderverdelen in drie groepen:

1) (toevallige) Bezoekers

Het zijn de mensen die eerder toevallig op je blog terechtkomen(via zoekmachines of social media), maar die niet noodzakelijk iets te zoeken hebben op je blog. Zij klikken – al dan niet per ongeluk – een link aan, belanden op je blog, scrollen vluchtig door je artikel. Onder meer op basis van de titel van je stuk, de afbeeldingen en de tussentitels én de opmaak ervan of het artikel iets voor hen is en dus gelezen zal worden.

En wordt het artikel inderdaad gelezen, dan wordt in het gunstigste geval de voor je bezoeker nuttige info van het scherm geschraapt en weer weg geklikt.

Hoe goed je blog ook moge zijn, een serieus percentage van je bezoekers blijft slechts een paar seconden hangen om dan weg te klikken en nooit meer terug te komen. Gewoon omdat jij (blijkbaar) niet biedt waar je bezoeker naar op zoek is.

2) Lezers

Een relatief klein deel van je bezoekers landt op je blog en doet daadwerkelijk de moeite om één of meer van je stukken van a tot z te lezen. Prijs je gelukkig als de lezer soms een commentaar achterlaat op je of een link deelt op social media.

3) Volgers

Nog zeldzamer zijn de mensen die op je blog komen, niet alleen je artikel lezen maar het ook nog interessant genoeg vinden. Interessant genoeg om te delen op sociale media. Boeiend genoeg om je lezer naar veel meer te doen verlangen. Dat zijn de lezers die je als blogger wil hebben. Echte fans! Mensen die systematisch elk artikel lezen dat jij op je blog plaatst. Het zijn de lezers die regelmatig voor jou in de pen kruipen, jou(w blog) van nabij volgen via sociale media en links (opnieuw) delen met hun volgers. Vaak zelfs zonder de bewuste link zelf te hebben aangeklikt: het feit alleen dat ‘ie van jou afkomstig is, is al voldoende om ‘m te delen.

Ondankbare bezoekers zonder engagement?

Tot zover de drie categorieën van bezoekers op je blog. Als blogger ben je misschien geneigd de toevallige, veelal ongeïnteresseerde bezoeker met de nek aan te kijken. Je werkt immers voor mensen die je stukken willen lezen, Toch?

Want je hebt uiteraard niets aan een grote massa bezoekers als een groot deel daarvan na enkele seconden weer opstapt.

Dat is net iets te kort door de bocht. Veel toevallige voorbijgangers hebben op je site betekent meestal dat ‘ie goed gevonden wordt in de zoekmachines. Dat laatste is iets dat je moeilijk lukt als je blog niet een minimale kwaliteit kan leveren.

Daarbij komt nog: hoe meer mensen kans maken “per ongeluk” op je blog te stoten, hoe meer mensen één of meerdere blogberichten effectief kunnen gaan ontdekken en ho groter de kans dat je er toch fans aan overhoudt. Met andere woorden: toevallige bezoekers – naar jou(w blog) toegestuurd via een geflipte zoekmachine dan wel via een strategisch geplaatste link – kunnen net zo goed uitgroeien tot (trouwe) lezers en heuse fans.

Het is jouw taak om dat als blogger voor elkaar te krijgen.