Ja, je kan ook bloggen zonder je druk te maken om social media. Laten we daar geen misverstanden over bestaan. Maar wil je een blog beginnen, dan kan het nogal lastig zijn om meteen lezers naar je blog te krijgen. Mensen moeten je blog eerst weten te vinden. En dan helpt het enorm als je gebruik maakt van Facebook, Twitter Google+, LinkedIn, Pinterest en Instagram. In die zin zijn bloggen en social media als twee handen op een buik.
Kickstart voor je blog
Een van de hoekstenen van een succesvol blog (met veel bezoekers) is dat het blog goed vindbaar moet zijn in de zoekresultaten van Google. De SEO moet dus een beetje op orde zijn. En dat duurt een tijdje. Maar het betekent dus niet dat je in afwachting niks kan doen om alvast bezoekers naar je blog te trekken. Als je slim en systematisch te werk gaat kan je heel effectief reclame maken voor je blog en relatief snel een groot publiek bereiken via sociale media.
Bloggen en social media, hoe werkt het?
Zonder al te veel in detail te willen treden ziet het algemene plaatje er ongeveer zo uit: In al je social media profielen waar je actief bent plaats je ook een link naar je blog. Zo kunnen je vrienden en volgers op die meer over jou te weten willen komen:
- erop attent gemaakt worden dat je überhaupt een blog hebt
- heel makkelijk je blog bereiken
- ertoe aangezet worden je blog effectief te gaan lezen (omdat ze nog meer willen weten over datgene wat jij op social media vertelt)
Maar er is meer! Telkens er op je blog een nieuw artikel verschijnt kan je dat delen op de sociale media. Je stuurt een boodschap uit naar je volgers, met daarin een link naar je pas verschenen blogartikel. Nieuwsgierige/leergierige vrienden en volgers klikken de bewuste link aan en komen rechtstreeks op je blog uit.
Op je blog zelf plaats je tenslotte de “knoppen voor social media.” Die zijn er in twee verschillende soorten:
- De knoppen die je bezoeker leiden naar jouw eigen social media profiel. Via deze knoppen kan de bezoeker je eventueel makkelijk gaan volgen (waardoor ‘ie in de toekomst ook een seintje kan krijgen wanneer je iets deelt. Hij kan eventueel (opnieuw) naar je blog worden geleid).
- De knoppen die je bezoeker in staat stellen om zeer snel je berichten en pagina’s te delen met zijn eigen volgers op sociale netwerken (als ‘ie het interessant genoeg vindt).
Ziedaar het beknopte recept van een geslaagd huwelijk tussen (het) bloggen en social media. Heel veel beginnende en jong blogs halen het merendeel van de bezoekers naar hun blog binnen via social media.
Moet ik op alle sociale media actief zijn?
Toegegeven, bovenstaand scenario klinkt bedrieglijk simpel. Er zijn natuurlijk wat mitsen en maaren. Zo is de verleiding misschien groot om op alle sociale media aanwezig te zijn. Maar houd er rekening mee dat de hierboven beschreven procedure alleen maar kan werken als je ook echt actief bent op die social media. Het heeft weinig zin om op elk platform linkjes te dumpen als je er verder niks te zoeken hebt. Je boodschap zal dan steevast ondergesneeuwd geraken. En je moet ook in staat zijn om eventueel (snel genoeg) die dialoog aan te gaan met je potentiële lezer. Je moet sociaal kunnen zijn op sociale netwerken! Vergeten we ook niet dat het niet de bedoeling is om enkel en alleen maar promotie voor je blog te voeren, want dat wordt natuurlijk al snel vervelend voor je volgers. Die zullen dan zeer gauw afhaken en dat wil je uiteraard niet.
Stiekem kruipt er bovendien aardig wat tijd in dat social media gebeuren. Je hebt niet vanaf dag één 1.000 volgers/vrienden en blogs delen via social netwerken is iets dat je wat in de vingers moet zien te krijgen… Ik moet je niet vertellen dat het – net als bij het bloggen zelf – erg belangrijk is dat je het allemaal graag doet.
Moraal van het verhaal: beperk je tot een twee- à drietal netwerken. Diegenen waar je nu al actief bent bijvoorbeeld. Ga je met meerder sociale netwerken aan de slag (in functie van je blog), dan zal je waarschijnlijk snel merken dat bepaalde sociale media je beter liggen dan andere. Logisch, want ieder netwerk heeft zowat zijn eigen wetmatigheden en/of spreekt een andere doelgroep aan. Ik beperk me hieronder tot de meest populaire sociale media.
Tot nader order is Facebook het netwerk met de meeste gebruikers. Het is een meestal informeel platform. Veel mensen spenderen aardig wat tijd op Facebook om snel in contact te komen met familie en vrienden. En omdat het zo’n populair netwerk is is het natuurlijk ook erg populair bij organisaties en bedrijven. Je kan – naast je persoonlijk profiel – ook een aparte Facebook-pagina voor je blog maken, om zo extra bezoekers vanuit Facebook naar je blog te brengen.
LinkedIn is hét social netwerk voor professionelen. Uit de meest uiteenlopende sectoren trouwens. Je netwerkt er dan ook vooral op basis van de CV’s van de gebruikers. Als je niet blogt in functie je beroep of bedrijf is dit netwerk niet zo interessant.
Twitter is kort en snedig. Dat kan ook moeilijk anders, want in principe is elke tussenkomst op Twitter beperkt tot 140 karakters. Het is erg geschikt om snel een groot publiek te bereiken (al zijn de contacten meestal wat oppervlakkiger) en je artikel snel te delen. Ook kan je er veel inspiratie opdoen voor je blog.
Wil je vrouwen aanspreken, dan moet je op Pinterest wezen! Op Pinterest speelt het visuele aspect een hele belangrijke rol. Alles draait dan ook om het delen en verzamelen van (berichten met) hele mooie foto’s
Ook Instagram is gericht op het delen van foto’s. Als het visuele aspect een cruciale rol speelt op jouw blog dan kan je eigenlijk niet om deze laatste twee platformen heen.
Bloggen en social media: de visuele component is belangrijk
Wanneer je een artikel deelt op een social media platform volstaat het niet om gewoon de titel van je stuk gevolgd door een linkje neer te zetten opdat je volger massaal de link zullen aanklikken. Het bericht moet ook opvallen in de drukke berichtenstroom van je volgers. Stuur een opvallende foto mee met je bericht en je bent al meer dan halfweg. Bij Pinterest en Instagram kan je eigenlijk niet zonder, dat spreekt. Dat kan een uitgelichte afbeelding zijn die bij je blogpost hoort, maar het kan ook met een speciale social media post. Die kan je heel makkelijk aanmaken met gratis online programma’s zoals Canva en Fotojet. Ze bieden alvast het voordeel specifieke standaardformaten voor elk platform aan te bieden voor een maximaal effect.
Tot zover het verhaal over bloggen en social media in een notendop. Via social media kan je dus aardig wat bezoekers naar je blog trekken. Ook bij een nieuw blog! Daarbij mogen we niet vergeten dat zoekmachines ook bepaalde signalen opvangt uit wat er gebeurt op social media kanalen. Die kunnen ervoor zorgen dat je blog sneller en hoger in de zoekresultaten terechtkomt.