Een Facebook pagina maken is één van de manieren om extra bezoekers naar je nieuw blog te brengen. Maar het komt er – meer dan vroeger op aan te weten hoe je de zaken moet aanpakken.
Een Facebook pagina aanmaken kan heel simpel
Schrik niet, voor Facebook zijn alle fan pages – dus ook die voor je blog – bedrijfspagina’s. Dat je dat even weet. Je kan zo’n pagina trouwens ook alleen maar aanmaken als je al een persoonlijk Facebook-profiel hebt. Volg de stappen uit onderstaand filmpje om snel een Facebook pagina aan te maken. Meteen krijg je ook een paar tips om van bij de start al wat likes te verzamelen.
Wat plaats ik op mijn Facebook pagina?
Goed, dan heb je een Facebook (fan)page voor je blog. Maar wat plaats je dan op je splinternieuwe pagina. De meeste Facebook fan pagina’s voor blogs bevatten niet veel meer dan berichten met linkjes naar blogartikels (ik steek daarbij ook de hand in eigen boezem). Leuk natuurlijk, maar daarmee alleen gaan niet veel mensen geneigd zijn om je pagina te volgen (liken). Want waarom zou iemand die al bekend is met je blog, je blog al volgt – en je misschien ook al volgt via andere social media – dan ook nog eens fan willen worden van je Facebook-pagina?
Nee, een Facebook pagina maken heeft pas echt een meerwaarde voor je blog als je ‘m ook echt interessant maakt voor je volgers. Dat doe je door je pagina niet alleen te vullen met linkjes naar je eigen blog, maar ook te voorzien in content die helemaal niet op je blog te vinden is. Idealiter deel je leuke stukken die weliswaar misschien niet van jou zijn, maar wel verband houdt met datgene waar jij over blogt. Bijvoorbeeld:
- Deel leuke filmpjes
- Deel leuke/leerzame artikelen van collega-bloggers (vergeet je collega’s niet te taggen in dat geval)
- Stel vragen aan je fans
- Start een discussie op
- Organiseer een wedstrijdje
- …
Nogmaals, wees een beetje creatief. Het kan geen kwaad om ook een beetje buiten je blogniche te denken. Op die manier wordt ook je Facebook fan pagina een plek om de interactie aan te gaan met je (toekomstige) lezers. Op die manier verbeter je trouwens ook de zogenaamde Edgerank, wat er dan weer voor zorgt dat meer mensen de updates van je Facebook-pagina ook effectief te zien krijgen.
Maar sowieso is het vandaag een stuk lastiger om via Facebook (fanpages) veel verkeer naar je blog te trekken.