Wat heb je aan categorieën en tags op je blog?

Heel wat bloggers schijnen niet zo goed te weten wat ze precies met die categorieën en tags van het blog moeten aanvangen. Sommigen vinden ze zelfs ronduit nutteloos. In dit stukje daarom een woordje uitleg over hoe je categorieën en tags (in het voordeel van je blog) kan gebruiken.

Wat zijn categorieën en tags precies?

Met categorieën kan je grote hoofdstukken aanbrengen in je blog. Heb je bijvoorbeeld een blog over sport dan zou je een onderverdeling kunnen maken op basis van de verschillende sporttakken die aan bod komen. Breng je blogberichten onder in categorieën als atletiek, watersporten, wielrennen, motorsport,…

Met tags hen je eventueel de mogelijkheid om de verschillende hoofdstukken nog verder op te splitsen of berichten te catalogeren op basis van bepaalde kenmerken. Geef je berichten tags mee zoals polstokspringen, zwemmen, baanwielrennen en rallyrijden.

Wanneer je een tag of een categorie aan een blogbericht toewijst, krijgt het bericht een hyperlink mee. Die link is zichtbaar bij elk blogartikel.

Goed om weten is dat Blogger (Blogspot.com) enkel tags en geen categorieën kent.

Wil je meer weten over het gebruik van tags en categorieën in WordPress?

Waarom zou je categorieën en tags gaan gebruiken?

Wanneer ze goed gebruikt worden kunnen zowel tags als categorieën helpen om structuur en overzicht te brengen in je blog. Dat kan handig zijn, aangezien blogberichten uit de verschillende categorieën van een blog meestal kriskras door elkaar gepubliceerd worden. Maar iemand die je blog bezoekt en enkel geïnteresseerd is in wielrennen kan de bewuste categorie aanklikken. Je lezer krijgt dan direct een overzicht (op een archiefpagina) van alle artikelen die over het wielrennen gaan en kan de rest van je blog negeren.

In bovenstaand voorbeeld gaat het om een duidelijk nicheblog (over sport), maar ook wanneer je een persoonlijk blog hebt met heel uiteenlopende onderwerpen kunnen tags en categorieën van pas komen.

Bovendien spelen ze ook een niet te onderschatten rol bij de zoekmachineoptimalisatie van zo’n blog. Voor Google is zo’n verzameling met artikelen over hetzelfde onderwerp immers niet meer of niet minder dan een mini-encyclopedie (over dat ene onderwerp). Het duidt op specialisatie, op kennis van zaken en volledigheid ook. Allemaal signalen voor Google om je blog hoger in de zoekmachines te brengen.

2 vaak voorkomende problemen bij (het gebruik van) categorieën en tags

a) De wildgroei

Veel bloggers hebben de neiging om te veel categorieën aan te maken. Een probleem dat vaak nog groter wordt naarmate het blog langer bestaat. Voor bloggers heeft elke categorie meestal wel degelijk een goeie reden van bestaan. Maar wanneer een blog 30 of meer categorieën en honderden tags heeft, is het overzicht voor je bezoeker al snel helemaal weg. Dat kan onmogelijk de bedoeling zijn.

Bovendien, hoe meer categorieën en tags om uit te kiezen, hoe moeilijker het ook wordt om berichten ook effectief aan de juiste categorie toe te wijzen. En het heeft geen enkele zin om categorieën aan te houden waarin na een paar jaar bloggen maar één of twee berichten zitten. Ik zou het aantal categorieën van je blog daarom drastisch beperken. En alleen (nieuwe) categorieën aanmaken als je zeker weet dat er nog artikels zullen volgen. Bij tags kan je volgens mij iets meer los gaan, maar ook hier geldt: Alleen maar tags aanmaken wanneer je aan meerdere berichten dezelfde tag kan meegeven.

b) Te cryptische benamingen

Een ander vaak voorkomend probleem is dat categorieën en tags vaak te gekke en te cryptische namen krijgen. Of in ieder geval namen die voor de blogger/eigenaar een grote betekenis hebben (en eventueel ook voor trouwe lezers van het blog). Leuk, want ze kunnen ook bijdragen tot de eigen tone of voice. Maar nieuwe lezers die koud vanuit Google op je blog terecht komen hebben daar waarschijnlijk niet zoveel boodschap aan.

Mijn advies? Benoem de categorieën en tags op je blog zo eenduidig mogelijk. En – heel belangrijk – houd bij de keuze van zowel de tags als de categorieën rekening met de focus trefwoorden die belangrijk zijn voor je blog. De SEO van je blog kan er alleen maar wel bij varen.