Niet alle pagina’s op een blog springen meteen in het oog. En dat is zeker het geval met de archiefpagina’s in WordPress. En toch zijn die pagina’s nogal belangrijk, vooral dan voor de lezer van je blog.
Wat zijn de archiefpagina’s in WordPress?
Deze archiefpagina’s zijn bijzonder. Ze worden immers automatisch aangemaakt door WordPress, in principe zonder tussenkomst van jou als blogger. Telkens jij een nieuwe categorie of tag aanmaakt, maakt WordPress voor elke categorie of tag een aparte pagina aan: een archiefpagina voor die bepaalde categorie of tag. Op die pagina worden dan alle berichten verzameld met die bepaalde categorie of tag.
Voor je bezoeker blijven deze pagina’s meestal verborgen. Enkel wanneer ‘ie een tag of categorie aanklikt worden archiefpagina’s in WordPress getoond.
Waarom zijn die archiefpagina’s dan toch zo nuttig?
Dat is heel eenvoudig: de archiefpagina’s binnen WordPress zorgen er – samen dus met de categorieën en tags – dat je bezoeker gericht naar bepaalde blogberichten kan zoeken.
Stel, je hebt een foodblog. Dan heb je misschien een categorie hoofdgerechten, een categorie toetjes en een categorie soepen. De bezoeker van je blog kan verzot zijn op nagerechten, terwijl ‘ie de soepen maar niks vindt. Hij kan natuurlijk doorheen je blog srollen en klikken in de hoop snel recepturen voor toetjes tegen te komen. Maar met de archiefpagina’s in WordPress klikt hij gewoon de categorie toetjes aan. Je lezer krijgt dan een archiefpagina voorgeschoteld met daarop alleen maar berichten die ingedeeld zijn in de categorie toetjes.
Daarnaast heeft zo goed als elk blog ook een datumarchief, maar dat biedt niet echt een meerwaarde. Tenzij misschien wanneer het de bedoeling is dat je bezoeker je blog leest als was het een soort dagboek.
Categorieën en tags zorgen – samen met de bijbehorende archiefpagina’s – voor overzicht en structuur op je blog. Ze zijn een prima hulpmiddel om… je blogarchief open te gooien.
Nogmaals, je maakt het je lezer een stuk makkelijker om op zoek te gaan naar artikels die hem het meest interesseren. Heb je een klein blog (als in: nog weinig berichten) dan lijkt dit een beetje bijkomstig. Maar dat verandert als je over heel veel verschillende dingen blogt en er honderden stukken in je archief zitten.