De (hoofd)menubalk is een van de belangrijkste onderdelen van een blog. Het verbaast mij dan ook dat die doorgaans zo weinig aandacht krijgt, vooral omdat hij zo’n cruciale rol speelt in het aantrekken van lezers voor je blog. Het lijkt een detail, maar geloof me: de menubalk van je blog inrichten met war meer zorg en overleg, het maakt vaak een wereld van verschil.
Wat is een menubalk?
De menubalk bevindt zich meestal bovenaan je blog, net onder de header. Het is een rijtje met (tekst)links. Meestal brengen de links je bezoeker snel naar een ander artikel of pagina van je blog, maar het is ook perfect mogelijk om naar pagina’s buiten het eigen blog te linken. Het hangt er allemaal maar net van af wat je wil als blogger.
Wat in ieder geval goed is om in het achterhoofd te houden, is dat de menubalk normaliter heel goed opgemerkt wordt en veel aandacht krijgt van de gemiddelde internetbezoeker. Het is voor hem een soort houvast. En als je bezoeker ook maar een beetje geïnteresseerd is in je blog zal hij haast automatisch één of meerdere links uit de menubalk aanklikken, in de hoop zo snel mogelijk een beeld te krijgen van wat er allemaal aan lekkers op je blog te rapen valt.
Menubalk van je blog inrichten: jij STUURT de lezer
Vooral met WordPress heb je veel mogelijkheden om een menu op te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld nog submenu’s aanmaken of in je menu links toevoegen naar berichten met bepaalde categorieën en/of tags. Zonder natuurlijk de vaste pagina’s van je blog te vergeten. In de meeste gevallen ben je trouwens ook niet beperkt in het aantal items dat je aan een menu kan toevoegen.
Mogelijkheden genoeg om je helemaal uit te leven. De verleiding is soms groot om je hoofdmenu vol te proppen met linkjes naar alle uithoeken van je blog. Mooi, maar het is de bedoeling dat je je lezer (snel) rondleidt op je blog. Niet dat je ‘m – door de veelheid aan linkjes – keuzestress bezorgt of hem zonder kompas het bos in stuurt. Bedenk je altijd dat een bezoeker die niet snel zijn weg vindt op je blog steevast afhaakt (om nooit meer terug te komen). En anno 2016 gebeurt dat véél sneller dan je zou denken!
Wil je de menubalk van je blog inrichten, dan zou ik me in de eerste plaats laten leiden door de vraag welke informatie jij wil dat je bezoeker zeker te zien krijgt wanneer hij jouw blog (voor het eerst) raadpleegt. En – belangrijk – je moet ook rekening houden met de beperkt beschikbare plaats op de menubalk (ook al kan je dat plaatsgebrek ondervangen door gebruik te maken van een megamenu). Ten derde heeft een doorsnee internetter tegenwoordig heel weinig geduld. Die wil graag de beste info die er te vinden is. En snel een beetje of er vallen klappen!
Welke links horen in de menubalk?
Voor het hoofdmenu van een blog wordt nog te vaak gekozen voor de klassieke links die ook gebruikt worden bij klassieke websites: een knop voor de hoofdpagina, een link naar de About page, een linkje naar de Over-mijn-blog-pagina en tot slot mag ook de contactinfo niet worden vergeten.
Daar is natuurlijk weinig mis mee. Maar zijn dat écht de belangrijkste pagina’s van je blog? Dat zou kunnen. Maar als je weet hoe moeilijk het is om de bezoekers van je blog effectief aan het lezen te krijgen, dan is zo’n behoudende aanpak toch een beetje zonde. Persoonlijk zou ik mijn lezers het liefst van bij de eerste klik naar een landingspagina of een sneeze page sturen, alwaar ze meteen in mijn allerbeste content kunnen duiken…
Let op de labels in de menubalk!
Je kan de verschillende items in de menubalk ook labelen. Het zou stom zijn om geen gebruik te maken van die mogelijkheden. Label de items in ieder geval niet te voorspelbaar. En ook een volslagen vreemde moet voldoende geprikkeld worden om tenminste één van de items aan te klikken en verder op onderzoek uit te gaan. Mocht ik in raadsels spreken, dan nodig ik je uit om terug naar boven te scrollen en mijn menubalk te bekijken en aan te klikken. Veel zal je duidelijk worden… En het werkt want de pagina’s die achter het menu zitten behoren stuk voor stuk tot de populairste pagina’s van het blog.