Waarvoor dient een landingspagina?

Misschien vraag je af: “Waarvoor dient een landingspagina?” Het is in elk geval geen internetpagina als ieder ander.

Wat is een landingspagina?

Kort gezegd is dat de pagina die je bezoeker te zien krijgt als naar de homepage van je blog surft, nog voor ‘ie één millimeter heeft gescrold en nog voor hij een link op je blog heeft aangeklikt.

In het geval van een blog is dan vaak het laatst geschreven blogbericht te zien. Of toch een gedeelte daarvan (tot aan de meer-lezen-knop).

Om de nieuwsgierigheid van de bezoeker extra te prikkelen en dus de kans te vergroten dat hij of zij ook effectief gaat lezen, wordt vaak geopteerd voor een homepagina met een mozaïek: tegels met alleen de titel van het stuk, de eerste woorden van de inleiding en een uitgelichte afbeelding. Daarachter zit dan het eigenlijke artikel.

Je kan WordPress zo instellen dat niet je laatste blogs in beeld komen, maar een gewone, statische pagina Zo zou je bijvoorbeeld een kunnen kiezen voor een welkomstpagina waarbij je je (blog) eerst aan je bezoeker voorstelt. Die manier van werken lijkt op het eerste gezicht wel sympathiek, maar de praktijk leert dat dit je lezers kost. Maar is je blog een onderdeel van een klassieke (zakelijke) website, dan je wel voor deze optie kiezen.

Hoe moet die landingspagina op je blog eruitzien?

Dat is moeilijk te zeggen. Maar stel je even in de plaats van een bezoeker die jou(w blog) niet kent. Die heeft meestal heel weinig tijd en wil dus snel:

  • een positieve indruk krijgen van je blog
  • weten waar je blog over gaat
  • weten waarom jouw blog voor hém interessant zou kunnen zijn

Krijgt je bezoeker op die twee vragen een antwoord binnen twee seconden, dan heb je misschien een lezer…

Een goede header voor je blog in combinatie met een overtuigende menubalk doen hier wonderen. En oh ja, laat ons in dezen ook de sidebar niet vergeten, vooral het bovenste gedeelte ervan dan.

De landingspagina en online marketing

In de wereld van de online marketing wordt de landingspagina vooral gebruikt om bezoekers te verleiden of ergens anders naar toe te lokken met een leuk aanbod. Het gaat dan vaak om verkooppagina’s. Een dergelijke landingspagina staat niet zelden helemaal los van de eigenlijke website. Verder heeft zo’n pagina één enkel specifiek doel voor ogen (bijvoorbeeld geïnteresseerden naar hun eigenlijke website brengen of bezoekers te overhalen hun naam en e-mailadres achter te laten).

Zo’n landingspagina wordt trouwens op een heel specifieke manier ingericht. Zo is vaak elk element dat de bezoeker zou kunnen afleiden weggenomen: geen header, geen menubalk, geen zijbalk geen footer,… De bezoeker kan maar twee dingen doen. Ingaan op het aanbod – en dus de door de marketeer gewenste actie ondernemen – of de bewuste pagina verlaten. Een dergelijke manier van aanpakken werkt doorgaans donders goed.