De indeling en opmaak van je artikels is van cruciaal belang. Zeker naarmate ze langer worden. Het is dan zeker slim om H2 en H3 tags te gebruiken…
H2 en H3 tags?
De H staat hier voor Heading, Engels voor koptekst of tussenkopje. In de Nederlandstalige versie van WordPress heeft men het dan ook gewoon over “Koptekst.” Het cijfer achter de H duidt dan weer op de grootte van de kop. Het is wel even opletten want hoe groter het cijfer, hoe kleiner de kop.
Tussenkopjes in WordPress
Als je je tekst opmaakt in WordPress heb je standaard de keuze tussen 6 groottes voor je koppen (Koptekst 1 tot en met Koptekst 6). En de optie “alinea” is er dan voor de gewone bodytekst. De H2 en de H3 worden in de dagelijkse praktijk het vaakst gebruikt, H4, H5 en H6 komen niet zo vaak voor. De grootste kop (H1) is meestal voorbehouden voor de titel van je artikel.
De exacte opmaak van de Heading tags verschilt per WordPress-thema. En sommige betaalde WordPress-thema’s laten je ook toe om zelf te bepalen hoe je H2 en H3 tags er precies uit komen te zien. Op dit moment ziet het er op mijn blog zo uit:
Koptekst 1
Koptekst 2
Koptekst 3
Koptekst 4
Koptekst 5
Koptekst 6
Waarom H2 en H3 gebruiken in je blogs?
Er zijn wel een paar redenen te bedenken waarom je je toevlucht zou nemen tot kopteksten in je artikelen. Door de aparte opmaak is zo’n kop natuurlijk een prima aandachtstrekker.
Daarnaast brengen ze ook rustpunten in een langere tekst, maken ze ‘m skim en scanbaar. Dat is erg belangrijk als je voor het internet schrijft.
Verder kan je door oordeelkundig gebruik te maken van tussenkopjes je uitgesponnen artikel een stuk overzichtelijker maken; een structuur meegeven. En een laatste puntje: Tussenkopjes hebben ook een functie als het erom gaat je lezer bij de les te houden.
SEO en headings
Die structuur is trouwens eveneens nodig als je je stuk goed wil laten scoren in de internetzoekmachines. Google scant onder meer tussenkopjes om te bepalen waar je pagina in essentie over gaat (het is daarom goed je focus trefwoord op te nemen in tenminste één van je kopteksten).
Volgens sommigen is het voor Google overigens van belang hoe – en in welke volgorde je welke headings gebruikt. Voor Google hebben die H tags het doel een artikel hiërarchisch te structureren. Google ziet H1, H2 en H3 als een soort hoofdstukken binnen je artikel. Daarom gebruik je bijvoorbeeld maar één H1 (voor de titel) van je bericht) en gebruik je geen H4 als je niet eerst een h3 gebruikte.
Tussenkopjes in Blogger
Ook in Blogger (blogspot.com) heb je de mogelijkheid om tussenkopjes te bezigen. Daar spreekt men over Kop, Subkop, Kopje en Normaal.