SEO (bovenaan komen in Google)

Het lijkt er soms sterk op dat SEO minstens even belangrijk is dan het bloggen zelf. Maar als je echt een groot publiek wil bereiken met je blog is dat eigenlijk ook wel een beetje zo.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands beter bekend als zoekmachineoptimalisatie. Het is  de “wetenschap” die er zich op toelegt een blog of website zo hoog mogelijk bovenaan in de zoekresultaten van zoekmachines te krijgen.

Als dat lukt ben je immers verzekerd van grote hoeveelheden (gratis) bezoekers voor je blog. Bijkomend groot voordeel is dat je hierdoor quasi automatisch veel nieuwe bezoekers over de vloer krijgt zonder dat jij daar per se extra veel moeite moet voor doen qua promotie en zo. Je moet er slechts voor zorgen  dat je blog aantrekkelijk en actueel blijft. Men spreekt dan ook wel van een blog dat goed vindbaar is in de zoekmachines.

Een en ander brengt de eigenaar van zo’n blog een zeker prestige. Bovendien is zo’n goed vindbaar blog vaak ook geld waard (want commercieel erg interessant).

Internetters zijn lui en Google is dom!

Ik weet wel, ongenuanceerde en veralgemeende uitspraken zijn gevaarlijk, maar toch! Dat is heel bondig samengevat waarom er zoveel te doen is om SEO. Stel dat jij op het net op zoek gaat naar – roep nog eens wat – gezond ontbijten. Je gaat naar Google en tikt “gezond ontbijten” in. Welke zoekresultaten klik jij aan om te gaan lezen? Vermoedelijk klik jij een van de vijf eerste suggesties aan. Net als 80 tot 90% van alle mensen. De overige 10 tot 20% doet misschien nog even de moeite om een van de andere vijf resultaten aan te klikken, maar dat is het dan ook. Staat jouw blog op pagina twee in Google dan kom je er eigenlijk niet aan te pas. Slecht heel weinig zoekers klikken immers door naar de tweede of derde pagina.

Google van zijn kant heeft verdacht veel weg van een kleuter. Wij moeten als blogger/webmaster Google voortdurend bij de hand nemen een uitleggen waar deze of gene pagina nu precies over gaat. Het liefst doe je dat volgens een welbepaalde methodiek. Zo kan Google uiteindelijk bepalen waar jouw pagina ergens in de zoekresultaten thuishoort. Het moet wel gezegd dat Google net als de meeste kleuters erg snel bijleert. Zeker de laatste jaren.

Google en internetters willen hetzelfde

En dat is? Op elke gestelde vraag een snel en pasklaar antwoord, het liefst zo volledig mogelijk. En daarom wordt ook wel eens gezegd dat als je (als blogger) de beste vriend bent van je lezers, je ook de beste vriend bent van Google.

Goed scoren in Google met je blog betekent dus in de eerste plaats dat je de Google-gedachte onderschrijft: een leuke en informatieve website/blog maken die ook nog een beetje gebruiksvriendelijk is.


Tips om goed te scoren in Google

Comments

Eén reactie op “SEO (bovenaan komen in Google)”

  1. Hans J. Diks avatar

    Ik heb al meer dan 800 blogs op een WP site. Ik wil dit echter uitbesteden voor meer prffesionaliteit. Uiteraard blijf ik zelf voor de content zorgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *