Wat is de META omschrijving van je blog?

Laatste update: 09/07/2024

Wil je dat je artikelen goed vindbaar worden in Google, dan kan je bijna niet om een goede META omschrijving heen. Wat die META omschrijving – essentieel onderdeel van de SEO – precies is, leg ik je hieronder uit.

Wat is de META omschrijving van een blog of webpagina?

Daarvoor moeten we dus naar Google (of een andere internetzoekmachine). Tik een willekeurige zoekterm in en tik enter. Je ziet nu een lijst met de 10 eerste zoekresultaten. Elk zoekresultaat bestaat uit een blauwe link en een groene url. Daaronder zie je ook twee regeltjes tekst in het zwart. Die tekstregels zijn de META omschrijving van die bewuste webpagina.

Om goed vindbaar te zijn moet (bijna) iedere blogpost en elke pagina op je blog een eigen, unieke META tekst hebben.

Als het goed is toont de META omschrijving een hele korte samenvatting van het artikel. En Google baseert er zich in belangrijke mate op om te bepalen waar een artikel over gaat (en dus hoe relevant het is voor een bepaalde zoekterm.

Het is belangrijk om te weten dat wijzelf als blogger/webmaster kunnen bepalen wat er in die META omschrijving staat.

Maak je gebruik van Yoast SEO plugin, dan kan je zelf heel makkelijk de META-omschrijving maken en aanpassen.

Ook in Blogger (Blogspot.com) kan je vrij eenvoudig een META tekst voorzien.

Hoe schrijf je een goede META omschrijving?

Je hoeft het alvast niet nodeloos ingewikkeld te maken! Vertel in gewoon en voor iedereen verstaanbaar Nederlands waar je blog over gaat. Houd het wel bondig want Google toont maar zo’n 200 karakters* van je omschrijving. Het is alleszins verstandig om er ook je focus trefwoord in te verwerken. Wees trouwens ook niet bang om eventueel ook synoniemen van je focus zoekterm te gebruiken.

En ze mag ook best een beetje prikkelend, doch natuurlijk geschreven zijn. Vergeet immers niet dat de META er niet alleen is voor zoekmachines, maar ook voor mensen van vlees en bloed. Ook internetters laten zich – bewust of onbewust – leiden door de META omschrijving.

Overigens is die META niet verplicht. Als Google ‘m niet vindt – omdat jij ‘m niet meegaf – neemt het gewoon lukraak de eerste 300 karakters van je blogpost. Is je META langer dan pakweg 200 karakters, dan wordt je META-tekst gewoon afgebroken.

Het is tot slot ook niet zeker dat Google de (altijd) exact de META omschrijving toont zoals jij ‘m hebt opgegeven. Dat hangt onder meer af van de exacte zoekterm die je bezoeker heeft ingetikt in Google en bijvoorbeeld de zoekgeschiedenis van diezelfde bezoeker. Maar jij kan wel degelijk de strekking van de META description bepalen.

*= In de loop der tijd heeft Google wat geëxperimenteerd met de lengte van de META omschrijving. Lange tijd lag die op zo’n 150 karakters. Eind 2017 was de norm een 300-tal karakters. Nu ligt de lat weer bij zo’n 200 tekens.