Wanneer het over de zoekmachineoptimalisatie van je blog gaan maken we onderscheid tussen on page SEO en off page SEO. Maar waarin zit ‘m nou het verschil tussen beiden?
On page SEO
Bij on page SEO kijken we vooral naar de dingen die we zélf kunnen doen om het blog beter te kunnen laten scoren in Google. Het gaat dan over de inhoud van de teksten (uiteraard), maar ook over de wat meer technische kant van de zaak, zoals:
- META-omschrijvingen (van blogberichten en -pagina’s)
- het gebruik van en afbeeldingen (geoptimaliseerd voor Google)
- de keuze van focus trefwoorden van berichten en pagina’s
- het plaatsen van in-en externe links
- al dan niet gebruik maken van (bijvoorbeeld) h2 en h3 tags
- de algehele structuur van je blog
- …
Allemaal zaken die helpen bij de zoekmachineoptimalisatie, en dit zowel van individuele blogposts als van het blog in zijn geheel. We hebben er als blogger (bijna) de volledige controle over.
Off page SEO
Bij off page SEO is de eigen controle veel minder groot. Het gaat hier immers (vooral) over het verkrijgen van backlinks naar je blog. En daarnaast ook de interactie met je volgers en lezers van groot belang. Onder meer de volgende dingen worden in rekening gebracht:
- komt er verkeer vanuit social media naar je blog?
- wordt er vanuit andere sites naar jouw blog gelinkt?
- WELKE sites linken naar je blog?
- hoelang blijven lezers op je blog hangen?
- zijn er (veel) reacties van lezers te vinden onder je blogberichten?
- …
Voor Google zijn dit allemaal tekenen dat je blog blijkbaar interessant bevonden wordt door de eindgebruiker. En daar is het Google uiteindelijk om te doen: de internetter zo goed mogelijk helpen bij het vinden van de best mogelijke informatie.
On page SEO en off page SEO, wat is belangrijker?
Ik zou zeggen dat on page SEO en off page SEO even belangrijk zijn. Ze gaan hand in hand. Immers, is de on page SEO van je blog niet op orde dan kunnen de zoekmachines je blog niet goed indexeren. Met als gevolg dat je blog weinig gratis bezoekers vanuit de internetzoekmachines zal ontvangen.
Je kan anderzijds een blog hebben met een hele goede SEO – op technisch vlak, als niemand je blog vindt, bezoekt of leest schiet het natuurlijk ook niet op.