Optimaliseer je plaatjes voor Google

Optimaliseer je plaatjes voor Google (en andere zoekmachines). Op die manier vergroot je de kans dat je artikel niet enkel gevonden kan worden via de klassieke webresultaten – met de gekende blauwe linkjes – maar ook nog eens via Google Afbeeldingen.

Waarom foto’s optimaliseren voor Google?

Als het gaat om geschreven artikelen kan Google tegenwoordig snel en accuraat bepalen waarover een stuk gaat. Daarnaast kan ook snel bepaald worden wat de kwaliteit van een bepaald artikel is (en waar het bijgevolg ergens thuishoort in de zoekresultaten.

Bij foto’s, tekeningen en andere visuele toepassingen die je eventueel gebruikt ligt dat anders. Google wéét dat er een foto in het spel is, maar heeft hoegenaamd geen idee wat erop staat. Wil het plaatje dus ooit zichtbaar/vindbaar worden in Google afbeeldingen, dan zullen we Google dus zelf moeten vertellen wat er op een afbeelding zoal te zien is.

Hoe maak je afbeeldingen vindbaar in Google?

Dat is eigenlijk veel eenvoudiger dan het lijkt. Veel bloggers schenken nauwelijks aandacht aan de bestandsnaam van de foto in kwestie. Fout! Wijzig dus de bestandsnaam van je plaatje. Gebruik een echt beschrijvende bestandsnaam ALVORENS je het bewuste plaatje upload naar je blog. Exit “000327253.jpg” en hallo “evenwichtig ontbijt met granen.jpg.” Het is bijzonder nuttig als je in die aangepaste bestandsnaam het focus trefwoord van je bijbehorend artikel verwerkt.

Eens het plaatje in de mediabiliotheek van je blog terecht komt kan je ook een zogenaamde Alt-tekst ingeven. Dit is de tekst die eventueel in beeld komt wanneer je bezoeker met de muis boven het plaatje gaat hangen. Ook hier gebruik je bij voorkeur nog een keer het focus trefwoord.

Op die manier wordt je blogbericht trouwens niet alleen vindbaar in Google Afbeeldingen. Als mensen jouw plaatje vaak aanklikken, dan zal Google ook je artikel in de gewone resultaten hoger inschatten. Twee keer winst dus.

Vergeet de bijschriften niet

Gebruik je afbeeldingen in je artikels, dan kan je ook ondertitels en bijschriften gebruiken. Je geeft je lezer extra duiding bij je beeld(en) en in een moeite door kan je er nog eens een focus trefwoord in verwerken.