Wil je de dag van vandaag veel bezoekers naar je blog krijgen, dan is het absoluut noodzakelijk dat je bezoeker kan genieten van een snelle laadtijd van je blog. Waarom die laadtijd zo belangrijk is en hoe je daarvoor zorgt lees je hier.
De laadtijd van een blog of website heeft grosso modo betrekking op de tijdspanne die er is tussen het moment dat een gebruiker de link naar je blog(pagina) aanklikt en het moment dat de webpagina op volledig op het scherm verschijnt (en je bezoeker dus kan beginnen lezen). Idealiter ligt die laadtijd ergens onder de 4 seconden.
Waarom is een snelle laadtijd van je blog belangrijk voor de SEO?
Je zou je inderdaad kunnen afvragen waarom dit stuk wordt ondergebracht in het hoofdstukje over zoekmachineoptimalisatie. Dat is heel simpel. Google heeft al een tijd geleden aangegeven dat een snel ladend blog makkelijker een hoge positie in Google kan krijgen. Dat is dan weer te verklaren door het feit dat vandaag niemand graag meer dan pakweg 6 seconden wacht eer een webpagina is ingeladen. Time is money. Het zorgt voor een slechte gebruikerservaring, en daar wil Google niet aan meewerken!
Mobiel internetverkeer vraagt snellere websites
En dan mogen we de mobiele revolutie niet vergeten! Wil je een bezoeker die je blog raadpleegt op z’n tablet of smartphone nog een fatsoenlijke gebruikerservaring leveren, dan is die laadtijd van je site van kapitaal belang. Mobiele netwerken zijn doorgaans sowieso een stuk trager dan bij je thuis via de kabel. Dus als je site op een desktop al 8 seconden nodig heeft om in te laden, wordt ‘ie per definitie onbruikbaar op een mobiel toestel.
Een paar tips voor een kortere laadtijd van je blog
1. Investeer in goede hosting
Ga niet per se voor het goedkoopste aanbod op de markt. Goede hosting mag wat kosten. Een degelijke support door mensen die jouw taal spreken, snelle en betrouwbare servers, dat scheelt al een slok op een borrel.
2. Kies een modern (WordPress)-thema voor je blog
De meest recente WordPress-themes zijn vrijwel allemaal zo ontworpen dat ze je blog mooi en zo snel mogelijk op een mobiel toestel kunnen tonen. Is je theme ouder dan pakweg 2 jaar en werd het intussen niet meer bijgewerkt, dan is het zeker de moeite waard om uit te kijken naar een lay-outje van recentere datum. En opgelet: een responsive design alleen is niet voldoende.
3. Let op met foto’s
Dan doel ik vooral op het formaat/de grote van je beeldmateriaal. Verklein je foto’s zoveel mogelijk alvorens je ze upload naar je blog (resizen). Op die manier wordt je site een stuk sneller ingeladen. Bovendien kan je zo ook nog eens flink wat webruimte sparen.
Wil je echt veel grote foto’s en ander bestanden delen op je blog, dan doe je er goed aan om deze elders te hosten en vervolgen – via een url – in je artikelen te integreren (embedden).
4. Let op met plugins
Het mooie aan WordPress (op een eigen domein) is dat je kan werken met tal van plugins; kleine programma’s die allerlei leuke functionaliteiten kunnen toevoegen aan je blog. De mooie plugins hebben ook een belangrijk nadeel, want ze kunnen (de laadtijd van) je blog aanzienlijk vertragen. Wees er dus zeker van of je alle plugins echt nodig hebt. Verwijder bovendien ook de plugins die je niet gebruikt.
Om het gebruik van plugins een beetje in te perken kan het nuttig zijn een premium theme te kopen. Deze hebben vaak al heel wat extra’s ingebouwd, waarvoor je elders een plugin nodig hebt.
De laadtijd van je blog testen?
Je kan de snelheid van een website eenvoudig en gratis testen met online tools als GTmetrix en Pingdom Website Speed Test.
Deze pagina bevat affiliate links