Google zelf stelt webmasters en bloggers heel wat (gratis) tools ter beschikking om hen te helpen de site hoger in de zoekmachines te posteren. Vandaag kijken we kort naar Google Search Console.
Met Google Search Console, vroeger beter bekend als Google Webmaster Tools , krijg je als blogger een zicht in de achterkeuken van Google. Of beter gezegd: je krijgt inzicht in hoe Google naar je blog kijkt. Dan moet je denken aan (antwoorden op) vragen als:
- is mijn blog toegankelijk voor de zoekrobots van Google?
- zijn er (te) veel gebroken links?
- wanneer is mijn blog voor het laatst door Google geïndexeerd?
- hoe zit het met de kwaliteit van de geboden info op mijn blog (duplicate content, thin content)?
- via welke zoekopdrachten wordt mijn blog effectief gevonden?
- op de hoeveelste plaats sta ik in Google voor bepaalde zoekopdrachten?
- …
Als hobbyblogger heb je Google Search Console niet per se nodig om goed te kunnen bloggen.
Ben je een blogger met ambitie – en hecht je dus belang aan een goede positie in Google – dan is dit erg waardevolle info voor je. Informatie uit eerste hand waar je anders schier onmogelijk bij komt. Zo kan je onder meer aan de weet komen via welke zoektermen je site gevonden wordt in Google.
Overigens is Google Search Console niet te verwarren met Google Analytics. Dat laatste biedt vooral zeer uitgebreide statistieken over de bezoekers op je blog.
Om gebruik te kunnen maken van Google Search Console op je site dien je ‘m te verifiëren. Zo weet Google zeker dat het blog/de site van jou is. De verificatie gebeurt door het toevoegen van een stukje code aan je blog.
Let op: kies je na verloop van tijd je blogtheme, dan is de kans groot dat je je blog opnieuw zal moeten verifiëren. Onderstaand filmpje toont hoe een en ander in zijn werk gaat: