Conversie is een woord dat heel vaak gebruikt wordt in de wereld van online marketing. Maar wat betekent conversie – of converteren – als je het specifiek over je blog(gen) hebt?
Wat betekent conversie?
In online marketing staat conversie voor “het behalen van een vooraf vastgesteld doel.” Dat doel kan van alles zijn. Men wil vaak dat de websitebezoeker een bepaalde actie onderneemt, niet zelden om hem (in een later stadium) tot een aankoop te bewegen.
Conversie en je blog?
Conversie betekent echter veel meer dan “je bezoeker tot een online aankoop bewegen.” Want hoewel de kans vrij groot is dat je op je blog helemaal niets te koop aanbiedt, je wil wel dat je (toevallige) bezoekers een bepaalde actie ondernemen. Je trekt immers geen bezoekers naar geen bezoekers naar je blog om hen vervolgens meteen weer weg te laten klikken. Want dan kon je je het harde werk wel besparen.
Je eerste, belangrijkste en misschien wel moeilijkste opdracht is het om mensen aan het lezen te krijgen, je bezoekers te converteren naar lezers. Zo blijven ze langer op je blog hangen. Dat doe je bijvoorbeeld door leuke dingen te schrijven die je desgevallend ook op een gebruiksvriendelijke manier presenteert. Andere vormen van conversie zijn:
- je lezer laten doorklikken naar een ander artikel op je blog
- je lezer laten reageren onder je artikel
- contact met je laten opnemen
- je lezer stimuleren je (blog) te volgen via social media
- je bezoeker een advertentie laten zien
- je bezoeker een advertentie laten aanklikken
- je lezer een e-book laten downloaden
- je lezer zich laten inschrijven op je mailinglijst
- je bezoeker zich laten abonneren op je blog
- …
Nogmaals, ook zonder dat je op je blog iets verkoopt is er dus sprake van conversie. Dit zijn allemaal acties die je bezoeker kan ondernemen waar jouw blog op iets langere termijn beter van wordt.
Hogere conversie? Let op de indeling
Alle doelen die hierboven staan opgesomd tegelijk behartigen is onmogelijk. Het is dus een kwestie van afwegen en prioriteiten stellen.
Tot slot hebben de prioriteiten die je stelt ook zo hun invloed op de opmaak en indeling van je blog. Vind je het belangrijk dat bezoekers je gaan volgen op social media, dan is het erg zinvol om die social media-knoppen bovenaan, prominent in beeld neer te zetten. En is het een prioriteit dat je bezoekers een advertentie te zien krijgen dan heeft het weinig zin deze helemaal onderaan in beeld weg te moffelen.