Hoe moet je bloggen? Tips voor succesvolle starters

Wie dat wil kan binnen 10 minuten een blog uit de grond stampen. En het best nieuws? Dat kan ook nog eens voor belachelijk weinig geld. Leren bloggen (als in: goede blogberichten schrijven en een lezerspubliek opbouwen), dat kost doorgaans toch wat meer moeite. Hoe pak je een en ander best aan? Een paar tips.

Leren bloggen: niet het makkelijkste wat er is

Allereerst wil ik je feliciteren voor het simpele feit dat je een blog bent begonnen of er eentje overweegt. De hype van het bloggen is een beetje gaan liggen. Dus je start je blogavontuur in een tijd dat het allemaal wat minder vanzelfsprekend is om een groot publiek op te bouwen voor je blog. Een aantal bloggers heeft er dan ook de brui aan gegeven (en bijvoorbeeld de overstap gemaakt naar Youtube).

Maar niet getreurd, want dat geeft jouw blogproject weer extra kansen (er is immers minder concurrentie)! Dus: schrijf je graag, deel je graag kennis en/of kom je graag in contact met gelijkgezinden, dan is er eigenlijk geen reden om niet te beginnen bloggen. Zelfs vandaag nog.

Ik ben hier niet om je te ontmoedigen, maar ik heb liever dat jij weet waar je aan begint.

Bepaal wat het doel van je blog is

Ik kan me voorstellen dat het voor jou lastig is om (nu al) in te schatten waar je heen wil met je blog. Er zijn meerdere goeie redenen om een blog te beginnen. Wil je:

  • je blog vooral zien als een persoonlijk dagboek (dat voor de gelegenheid online staat)?
  • het blog gebruiken om je familie op de hoogte te houden van je avonturen op wereldreis?
  • via je blog potentiële klanten bereiken voor je business?
  • je eigen schrijftalent aanscherpen?
  • anoniem bloggen?
  • een grote groep mensen overtuigen van je gelijk?
  • je online merk beter vindbaar maken in Google?
  • meer bezoekers naar je webwinkel trekken?

Ja, allemaal dingen waar een blog bij kan helpen, maar je ziet hopelijk meteen dat “leren bloggen” niet voor iedereen hetzelfde hoeft te betekenen. De blogger met zijn persoonlijk dagboek kan bijvoorbeeld prima uit de voeten op een gratis blog via pakweg Blogger of WordPress.com. Iemand die een online merk wil neerzetten moet eigenlijk meteen naar een blog op een eigen domein. Een hobbyist moet zich niet noodzakelijk inlaten met zoekmachineoptimalisatie. Dat is echter haast onvermijdelijk wanneer je je blog gebruikt om (snel) veel bezoekers te scoren.

Het is niet aan mij om te bepalen hoe je moet bloggen. De meeste mensen die een blog beginnen willen graag wat lezers bereiken. Dat betekent – jammer genoeg – dat je blog niet iets is dat je er tussendoor even bijneemt. Vandaar de volgende tips.

Hoe moet je bloggen? 10 tips

1. Je blog gaat niet alleen over jou

De hamvraag is: wat maakt een blog nou zo interessant dat mensen je artikels aanklikken en enkele minuten op je blog doorbrengen?

Ik wil niemand beledigen, maar is jouw persoonlijk verhaal opmerkelijk genoeg om een wildvreemde te kunnen boeien? Tenzij je echt een beroemdheid bent is dat niet erg waarschijnlijk. Internetters:

  • zijn doorgaans op zoek naar ontspanning en afleiding
  • willen graag op zoek naar informatie en achtergronden (die snel te vinden moet zijn)
  • zoeken naar (h)erkenning
  • willen graag iets bijleren (en snel graag)

Brainstorm je dus over onderwerpen voor je blog, zorg dan ook dat er voldoende topics aan bod komen die niet alleen jou aanspreken.

2. Zoek naar onderwerpen waar je een passie voor hebt

Dat is weer zo’n huizenhoog cliché, maar het is gewoon beste garantie voor je succes met bloggen.

  • Je blog wordt langzaamaan een gespecialiseerde site omtrent het topic van je keuze (goed voor de vindbaarheid in Google)
  • Bloggen over onderwerpen die je na aan het hart liggen kan je erg lang volhouden
  • Laat je passie spreken en je kan je makkelijker onderscheiden van andere blogs



3. Is een cursus bloggen nuttig als je wil leren bloggen?

Een blogcursus kan nuttig zijn. Vooral als je niet vertrouwd bent met de wetmatigheden van het internet als het gaat om het maken van boeiende content. Verwacht er echter ook niet meteen alle heil van. Blogcursussen hebben er soms een handje van weg om je in een bepaalde richting te duwen. Mijn persoonlijke ervaring is niet onverdeeld positief.

4. Lees één boek over bloggen

De snellere en goedkopere oplossing bestaat er waarschijnlijk in om één enkel boek over bloggen te lezen en dan met je poten in de klei te gaan staan. Je hebt dan een globaal beeld van hoe dat bloggen zoal kan werken en waarschijnlijk haal je ook nog wat extra inspiratie.

5. Begin niét met een gratis blog

Toch niet als je enige ambitie hebt met je blog. Zet je je eerste stappen in de blogwereld dan is het erg verleidelijk om dat inderdaad te doen middels een gratis blog. Geloof me, de aanloop is iets lastiger, maar de kans is groot dat je later toch graag wil overstappen naar een blog op een eigen domein. Dan heb je meer mogelijkheden om je eigen platform uit te bouwen. Technisch is het zeker mogelijk om de content van je gratis blog over te zetten naar je nieuwe domein. Maar makkelijk is anders.

Bovendien, die (kleine) investering die je doet voor een blog met een eigen domeinnaam geeft je misschien net dat extra zetje om er echt werk van te maken.

6. Beginnen met bloggen? Spring in het bad!

Talrijk zijn de blogs die in de conceptfase blijven steken. Je een beetje voorbereiden/inlezen en een stevig potje brainstormen is goed. Je borst natmaken en je eerste artikels publiceren is beter. Gaan met die banaan. Wil je echt leren bloggen dan is dat toch de beste leerschool. Je bent online bezig. Voordeel daarvan is dat je imperfecties en blunders vrij makkelijk kan rechtzetten.

7. Een vlotte pen helpt…

Natuurlijk ben je in het voordeel als je een beetje vlot uit je woorden komt en een paar zinnen foutloos achter elkaar kan zetten. Doch, niet elke blogger is een kei in schrijven. Zolang je ’t graag doet is dat geen punt. En dan zijn er nog twee dingen die je niet mag vergeten:

  • bloggen is doorgaans anders dan schrijven zoals je dat op de middelbare school leerde
  • er zijn nog andere vormen van content (maken) die je gebrek aan schrijftalent kunnen ondervangen mocht dat nodig zijn

En dus:

8. Vind je eigen stem en stijl

Alweer een cliché, ik weet het. Je persoonlijkheid, je eigen onnavolgbare stijl mag ferm doorklinken in je werk. Dat maakt je blog onderscheidend. En leuk om te volgen. Zeker niet wegstoppen!

9. Lees/volg ook andere blogs

Omdat het leuk en leerzaam is. En natuurlijk omdat je zo flink wat inspiratie kan opdoen voor je eigen blog. Beperk je daarbij niet alleen tot blogs uit je eigen niche. Leer systematisch van bloggers die het heel anders aanpakken dan jij.

10. Niet blind achter elke blogtip aanhobbelen

Als (beginnende) blogger komt er heel wat op je af. Het internet bulkt van de blogtips. Die elkaar soms ook ronduit tegenspreken. Creëer voor jezelf de ideale omstandigheden waarbinnen je het bloggen lang vol kan houden. Laat je je kop niet zot maken en probeer ook gewoon leuke, onderhoudende artikels te schrijven.

Zo, dit zijn de tips die je zouden moeten helpen een deuk in een pak boter te bloggen.

En los daarvan zijn er ook nog persoonlijke, niet-commerciële redenen om te bloggen…


Meer van dat?