Zowat overal is te horen dat, wil je wat met je blog bereiken, je het best vaak genoeg nieuwe artikelen aan je blog kan toevoegen. Gewoon omdat je je lezers een verdomd goeie reden moet geven om je blog telkens opnieuw te bezoeken. Goed, dan rijst al snel de vraag wat dan “vaak genoeg” is. En kan je trouwens ook niet te vaak bloggen?
Laten we niet rond de pot draaien: ja, je kan inderdaad te vaak bloggen, daar ben ik van overtuigd.
Te vaak bloggen, een probleem? 3 hoofdrolspelers, 3 antwoorden
1. Google
Het probleem ligt alvast niet bij Google of één van de andere internetzoekmachines van deze wereld. Zoekmachines zijn gek op de nieuwste informatie, en bij uitbreiding de sites die constant bijgewerkt en aangevuld worden. Zij gaan er – niet helemaal onterecht, natuurlijk – van uit dat de meeste recente info ook de beste is én dat gebruikers op zoek zijn naar die beste informatie. Als het van de zoekmachines mag jij dus bij wijze van spreken dagelijks 20 nieuwe artikels op je blog zetten! Op voorwaarde dat je een minimale kwaliteit aanlevert en echt nieuwe interessante dingen vertelt.
2. Je lezer
Ook je lezer is doorgaans graag interessante verhalen ontdekken. Echter, omdat veel van je bezoekers algauw tientallen webpagina’s per dag aanklikken is het nog maar de vraag of zij wel nood hebben aan 20 nieuwe artikelen iedere dag. Vooral voor de trouwe lezers en fans van je blog kan het allemaal ook te veel worden. Het gevaar bestaat dat zij je blog met wat minder aandacht gaan volgen, een aantal berichten haastig gaan doornemen en/of eerder vroeg dan laat gaan afhaken omdat ze het allemaal niet meer kunnen behappen.
Het is in ieder geval zeker dat als je meer dan 20 nieuwe artikelen per dag op je blog zet, je je blog eerder beschouwt als een nieuwskanaal dan als een blog. An sich is daar niks mis mee. Vertel pakkende en leerzame dingen, verpak het ook nog een beetje leuk en je kan grote drommen bezoekers en lezer aantrekken. Verwacht alleen niet dat ze allemaal elke dag alle 20 berichten verslinden en je blog zullen blijven volgen.
Mocht je overigens nog wat dieper in de materie willen duiken: er is volgens mij een verband tussen de lengte van je artikelen en de ideale blogfrequentie!
3. Jijzelf als blogger
Maar laten we wel wezen. Zelfs voor een groepsblog met een goed geoliede redactie zullen die 20 stukken per dag wat te hoog gegrepen zijn. De meeste blogs zijn eenmansbedrijven. Hobbyprojecten bovendien. Dit zijn twee elementen die niet bevorderlijk zijn voor een hoog publicatieritme, daar moet ik geen tekeningetje bij maken…
Van jou als blogger wordt niet verwacht dat je dagelijks meerdere artikels online zet. Dat heb ik hierboven aangetoond. Het kan met veel en veel minder. Immers veel belangrijker dan een hoog publicatieritme is het feit dat je steeds met artikelen naar buiten komt waar je lezers echt iets aan hebben.
En per definitie is zo’n succesvol blog een lange termijnproject. Je moet het maanden, zo niet vele jaren kunnen volhouden…
Hoe garandeer je dat het best? Dat is moeilijk voor iedere blogger afzonderlijk te bepalen, maar iets zegt me dat je persoonlijk blogplezier hier een erg grote rol in speelt.
Nog omwille van het lange termijnkarakter van het bloggen is het verstandig niet al je kruid ineens te verschieten. Waarmee ik vooral bedoel dat je bij het schrijven niet te hard van stapel moet lopen. Vooral beginnende bloggers willen graag snel zoveel mogelijk artikelen online zetten. Mooi, maar het risico bestaat dat je als blogger vroegtijdig “opgebrand” raakt.
Wat is de “ideale” blogfrequentie?
Die optimale blogfrequentie is voor iedereen verschillend. Rekeninghoudend met het feit dat het bloggen voor de meeste mensen een hobby is en dat het merendeel van de blogs eenmansprojecten zijn, is een publicatieritme van zo’n 3 tot 4 artikelen per week al flink aanpoten, zeker over een wat langere periode gemeten. Ik wil je niet bang maken, maar kan jij 3 tot 4 keer per week/200 keer per jaar op de proppen komen met iets leuks en leerrijks voor je lezer? En houd ook in het achterhoofd dat bloggen niet stopt als berichten geschreven en gepubliceerd zijn. Voor die zogenaamde randactiviteiten moet ook de nodige tijd worden uitgetrokken.
Zoveel mogelijk artikelen publiceren is dus niet het belangrijkste als het om succesvol bloggen gaat. Het helpt wél om regelmatig iets online te zetten waar lezers op zitten te wachten. Hoe dan ook is het aantal gepubliceerde berichten (per week) van veel minder groot belang dan jarenlang op min of meer vaste momenten komen aandraven met lekkere content. Kies een ritme waarvan je zeker weet dat je het kan volhouden. Ook Google zal je daarvoor belonen.
Oh ja, nog één ding! Je blog updaten staat niet noodzakelijk (altijd) gelijk met het schrijven van nieuwe artikelen. Het kan ook betekenen dat je je bestaande artikelen up-to-date houdt, verder verbetert, helemaal herwerkt of zelfs helemaal verwijdert. Dat laatste uiteraard vooral als je merkt dat het stuk compleet verouderd is en geen toegevoegde waarde meer heeft voor je lezers.
Moraal van het verhaal: te vaak bloggen, dat kan! Dus doe rustig aan en ontzie jezelf en je lezer af en toe…