We kunnen rustig stellen dat een doorsnee lezer heel anders omgaat met een tekst wanneer ‘ie die online moet lezen, dan wanneer hij ‘m op papier krijgt. Online is het skimmen van webteksten eerder regel dan uitzondering. Daar kan je als blogger maar beter rekening mee houden.
Wat is het skimmen van webteksten precies?
Het is niet alleen moeilijk om lezers naar je blog te krijgen. Het is nog veel moeilijker om ‘m ook te laten blijven om je artikelen te lézen. Hij is immers altijd gehaast, en is boven meestal nog erg lui ook. En dus gaat hij of zij skimmen: haastig op en neer scrollen doorheen het artikel om een globaal beeld te krijgen waar een stuk precies over gaat.
Op het internet heb je zowat 3 soorten lezers:
- Skimmers: lezen als je geluk hebt de eerste anderhalve regel van je artikel om vervolgens onrustig door het stuk te scrollen, hoop en al enkele flarden van je blogartikel mee te pikken en dan van je blog te verdwijnen.
- Jumpers: lezen ook niet je volledige bericht, maar nemen wel de moeite om de voor hen interessante alinea’s eruit te pikken en te lezen.
- Boekwurmen: vinden je stuk uiterst nuttig. En dus lezen ze het van a tot z.
Drie keer raden welke van bovenstaande lezersgroepen in de minderheid is!
Natuurlijk wil je graag vermijden dat te veel van je bezoekers zich enkel beperken tot het skimmen van webteksten. Je wil graag dat mensen langer op je blog blijven en je blogberichten effectief gaan lezen. Je zit immers niet voor niks urenlang te bloggen!
Bovendien mogen we ook niet vergeten dat, wanneer bezoekers (gemiddeld) langer op je blog blijven, dit ook voor Google een belangrijk signaal is dat het artikel in kwestie interessante info bevat. Als gevolg daarvan zal Google je stuk hoger in de zoekresultaten plaatsen.
Hoe kan je het skimmen van webteksten tegengaan?
Ga er maar van uit dat verreweg de meeste van je bezoekers eerst even door je blogbericht scrollen. Nadien beslissen ze dan of je blog de moeite waard is om er echt voor te gaan zitten (lezen).
Natuurlijk kan jij als blogger wel wat doen om skimmers de wind uit de zeilen te nemen. Idealiter wil je van iedere skimmer een jumper of zelfs een boekwurm maken.
Actieplan tegen skimmen
a) Zorg voor interessante artikelen
Ja, ik weet het: dit is een geweldige dooddoener. Maak interessante stukken die vooral voor je lezer interessant zijn. Vertel nieuwe dingen en zorg voor een wat vermakelijke schrijfstijl.
b) Zet een prikkelende titel boven je bericht
Saaie titels zorgen ervoor dat je blogbericht niet wordt aangeklikt. Er kan zelfs niet eens geskimd worden! Een tot de verbeelding sprekende titel zet je bezoeker aan het klikken.
c) Let op de opmaak van je artikelen!
Je wil niet weten hoe vaak ik blogs tegenkom met leuke inhoud, maar met teksten waar geen doorkomen aan is. Om van skimmers (en jumpers) boekwurmen te maken moet je in de eerste plaats zorgen voor scanbare, makkelijk leesbare teksten.
d) Maak slim gebruik van afbeeldingen en tussenkopjes
Door het oordeelkundig inzetten van afbeeldingen en tussenkopjes maak je je artikelen makkelijker verteerbaar voor je lezer. In zekere zin kom je daarmee tegemoet aan de skimmer, die zo misschien toch nog geneigd is om je bericht te gaan lezen.
Zo trek je (opnieuw) de aandacht van de skimmer/scroller en vergroot je de kans dat ‘ie je bericht – alsnog – gaat lezen!