Zoeken in blogs, hoe kan het snel en makkelijk?

Naar een bepaald artikel zoeken in blogs is niet altijd simpel. Wat zijn de beste “trucs” om snel aan je informatie te geraken? Ziehier wat je – als bezoeker – kan doen om makkelijk een blog te doorzoeken*. Sommige methodes zijn voor de hand liggend, andere misschien minder.

Blog als online dagboek

Ook al worden tegenwoordig steeds minder als dusdanig gebruikt, in de basis zijn blogs opgevat als online dagboeken. Maar anders dan het papieren dagboek verschijnen de meest recente berichten bovenaan op de pagina. Wie dus een blog bezoekt, komt dus eerst het meest recente artikel tegen. Dat is handig voor de immer gehaaste lezer die snel de laatste info wil lezen.

Gericht zoeken in blogs

Wil je een ouder stuk oprakelen dan moet je dus naar beneden scrollen en door verschillende archiefpagina’s banjeren. Leuk, maar natuurlijk niet de meest efficiënte manier om een blog te doorzoeken. Zeker niet wanneer het blog in kwestie honderden artikels bevat. Maar er zijn dus een aantal hulpmiddelen:

1. De zoekmachine van het blog

Wellicht de snelste manier om te zoeken naar een bepaald blogbericht. Je vindt de zoekmachine (het zoekbalkje-met-loepje) vaak ergens bovenin het blog. Het kan zijn dat er helemaal geen zoekbalk te vinden is, maar dat is eerder uitzonderlijk. Geef een trefwoord of zoekterm in en druk op Enter. Je krijgt een lijst met alle artikels waarin het door jou opgegeven trefwoord voorkomt. De zoekterm kan zowel in de titel van het bericht voorkomen als in het stuk zelf. En omdat een blog ook statische pagina’s kan hebben kan het zijn dat je lijstje ook links naar vaste pagina’s toont.

Sommige blogs hebben meerder zoekvakken. Gewoon omdat sommige blogs heel lang en uitgebreid zijn. Maar het gaat hier meestal om één en dezelfde tool.

2. Het datumarchief

Dit is een lijstje met (datum)links dat zich meestal ergens in de zijbalk of de footer van het blog bevindt. Vaak ook in de vorm van een uitklapmenu. Klik een linkje aan en je krijgt alle blogberichten die in die periode zijn gepubliceerd. Het datumarchief is vrij typisch voor blogs, maar is wat op zijn retour omdat het weinig toegevoegde waarde biedt aan de bezoeker. Hoop en al krijg je een idee van hoelang het blog al bestaat, maar het zegt hoegenaamd niks over wat je te lezen krijgt. Of je zou als trouwe lezer/bezoeker nog moeten weten wanneer een artikel precies verschenen is.

Maar als je graag een blog wil lezen zoals het oorspronkelijk bedoeld is – als online dagboek dus – dan kan het natuurlijk nuttig zijn.

3. De blogcategorieën

In principe kan een blog de meest diverse onderwerpen bespreken. Zo kan je een liefdesgedicht vinden naast een familierecept of bioscooptips. Zo’n vaart zal het in de praktijk wel niet lopen, maar het kan wel! Om toch een beetje overzicht te brengen worden blogberichten ondergebracht in een aantal blogcategorieën. Grote hoofdstukken, zeg maar.

Zo zou je in het geval hierboven een blogcategorie Bioscooptips kunnen tegenkomen, evenals de categorie Familierecepten en Liefdesgedichten. Voor elk van die aparte categorieën wordt een aparte archiefpagina aangemaakt. Bij die blogcategorieën horen ook linkjes (die je kan vinden boven- of onderaan blogberichten). Het is eveneens mogelijk dat je die linkjes terugvindt in de sidebar of de footer van de site.

Stel dat je als bezoeker vooral geïnteresseerd bent in bioscooptips dan klik je gewoon dié link aan. Je krijgt een lijst met alleen de bioscooptips. De andere categorieën worden niet getoond.

4. Tags

Op precies dezelfde manier kan je zoeken in blogs via tags. Wat dan het verschil is tussen categorieën en tags? Tags worden meestal toegevoegd op basis van (onderwerp)kenmerken van berichten. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat aan een bericht in de categorie familierecepten de tag Dessert wordt toegevoegd. Het wordt je als lezer dus nog gemakkelijker gemaakt.

5. Zoeken in blogs rechtstreeks via Google

Deze optie is misschien minder gekend. Je hoeft dus niet op een blog te vertoeven om het te doorzoeken. In Google kan het net zo goed. Tik bijvoorbeeld:

blogtips (spatie) site:blogtrommel.com

Om te zoeken naar blogtips op de Blogtrommel.com

of

related:blogtrommel.com

Om te zoeken naar sites met gelijkaardige content als Blogtrommel.com

Rommeltje

Maar we moeten eerlijk zijn. Nogal wat bloggers hebben de neiging hun archief (en de toegang voor lezers tot dat archief) wat te verwaarlozen. Soms is alleen een klein zoekbalkje te vinden en het klassieke datumarchief. Niet toevallig de items die standaard worden geïnstalleerd als een blogthema uit de doos komt.

In de begindagen van een blog worden dikwijls naar hartenlust categorieën en tags aangemaakt, waarna er nauwelijks nog artikels worden in ondergebracht. Of er worden veel te veel (gelijkaardige) onderverdelingen gemaakt zodat jij als lezer door het bos de bomen niet meer ziet.

Dus of zo’n blogarchief voor jou ook effectief zo toegankelijk is als hierboven wordt beschreven valt nog te bezien…


*= Dit artikel werd geschreven vanuit het oogpunt van de bezoeker van een blog. Dit is wat jij als blogger kan doen om je blog toegankelijker te maken.