Wat is een blog? Wat doet een blogger zoal?

Heel algemeen kan je een blog omschrijven als een vrij eenvoudig te maken (en te onderhouden) website waarop regelmatig nieuwe berichten/artikelen verschijnen.

Waarbij de laatst geschreven berichten – die kunnen gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen – meestal als eerste wordt getoond. En wil je dus als bezoeker een ouder stuk lezen dan moet je dus naar beneden scrollen.

Wat is bloggen?

Bloggen is eigenlijk niets anders dan “regelmatig nieuwe artikels laten verschijnen op een blog.” Die artikelen moeten geschreven worden, maar dat is natuurlijk nog maar het begin. Zo’n blog moet ook gepromoot worden via social media bijvoorbeeld. Bezoekers vinden je blog nu eenmaal niet vanzelf. En het moet ook onderhouden worden. Er zijn veel activiteiten die bij zo’n blog komen kijken. Voor mij gaat bloggen dus verder dan regelmatig een artikeltje schrijven. Bloggen behelst alle mogelijke activiteiten om het blog tot een succes te maken.

https://www.blogtrommel.com/taken-voor-bloggers/

Wat is een blogpost of blogbericht?

Er is soms wat verwarring. Want wat is precies het verschil tussen een blog en een blogpost? Een blogpost – of blogbericht – verwijst naar een individueel artikel. Het blog is dan de website, met daarop dan de verzameling van alle blogposts.

De lengte van een blogpost (gemeten naar het aantal woorden) kan trouwens erg variëren. Van een paar honderd woorden tot ettelijk duizenden woorden. Een ideale lengte is er niet. Het belangrijkste is dat je een duidelijk verhaal vertelt – dat je lezers graag willen lezen – maar niet eindeloos blijft doordrammen. De blogberichten die goed zijn terug te vinden in Google zijn doorgaans wat langer.

De tijd dat blogberichten alleen bestonden uit tekst ligt trouwens achter ons. Tegenwoordig is een blogpost volgens velen niet een compleet zonder (een) foto(‘s). In ieder geval is het tegenwoordig perfect mogelijk om foto’s en tekeningen aan je blogpost toe te voegen. Ook het invoegen van Youtube-video’s en andere multimedia is geen probleem. Het maakt het voor je bezoeker aangenaam om je berichten te lezen.

Wat doet een blogger?

De blogger is de persoon die het blog onderhoudt. Meestal is ‘ie ook de eigenaar/beheerder van de site. Hij schrijft de meeste blogberichten. Soms schrijft een blogger ook artikelen voor andere blogs of websites (niet van hemzelf). Men spreekt dan over gastbloggen.

Ik denk dat het niet overdreven is om te stellen dat een beetje blogger van vele markten thuis is. De meeste blogs zijn immers een-mans ondernemingen. Artikels schrijven, de site onderhouden, promotie voeren voor het blog, het zijn allemaal dingen waar een blogger zich moet mee bezighouden.

Persoonlijkheid van de blogger

Het blog is vaak in handen van één persoon die ook verantwoordelijk is voor de redactionele inhoud. Dikwijls wordt in de ik-vorm geschreven. Daardoor is de content vaak heel erg persoonlijk gekleurd, en dat is meteen ook de grote kracht van dit medium. Blogs zijn er niet om het algemeen belang te dienen. Nee, het persoonlijke gelijk, de eigen kijk op zijn of haar waarheid mag hier rustig naar boven komen. Daarom spreekt men vaak over een “persoonlijk blog.”

Zaken zoals waarheid en objectiviteit worden dus als vanzelf rekbare begrippen. Anders dan een klassieke website is hier doorgaans veel meer directe interactie mogelijk tussen de eigenaar/blogger en zijn lezers/volgers.

Bloggers helpen (anderen)

Blogs kon je in de beginjaren een beetje oneerbiedig omschrijven als “veredelde persoonlijke dagboeken” die voor de gelegenheid openbaar waren. Echter, die vlieger gaat lang niet meer altijd op. Vooral in de V.S. is het blogwereldje intussen uitgegroeid tot een volwaardige poot in het medialandschap. En ook hier bij ons is duidelijk de weg naar het professionalisme ingeslagen.

De redenen om met een blog te beginnen zijn zeer divers, maar als je je oor te luisteren legt komen de woorden “helpen”, “ondersteunen” en “vergemakkelijken” het vaakst terug:

  • jezelf aan een zinnige hobby helpen
  • je schrijftalent (verder) ontwikkelen
  • jezelf een uitlaatklep bezorgen
  • een boodschap uitdragen
  • anderen waardevolle tips geven
  • anderen een voorbeeld stellen
  • anderen aan het lachen maken
  • solliciteren
  • een nieuw bedrijf of product op de kaart zetten (en er klanten voor zoeken)
  • een aanklacht doen

In onderstaande video somt collega-blogger en SEO-expert Rutger Steenbergen 25 goede redenen om te bloggen op.

Soorten blogs

De vraag: “Wat is een blog?” beantwoorden met: “een online dagboek,” is dus wat simpel. Er heel wat genres te onderscheiden. Hieronder beperk ik me bewust tot de wat minder populaire genres:

  • Persoonlijk blog: de naam zegt het al. Je persoonlijk leven en -gevoelswereld staan hier centraal
  • Babyblog: (zoals je wellicht al vermoeden kon) blog waar (de verzorging van) de baby centraal staat.
  • Mamablog: blog om en rond het gezinsleven (met praktische/huishoudelijke tips)
  • Culinair blog/kookblog: recepten en keukentips bij de vleet
  • Klasblog: weblog waarop leerlingen en leerkrachten berichten en foto’s plaatsen
  • Vlogs of videoblogs: blogs met voornamelijk eigen gemaakt videomateriaal (Youtube) en eventueel voorzien van een kort commentaar
  • Filmblog: blog met (recent) bioscoopnieuws
  • Opinieblog: blog met kritische commentaren en columns over de actuele gang van zaken in een samenleving
  • Bedrijfsblog: blog die uitgaat van het personeel van een bedrijf of organisatie
  • Chocblog: probeert via een moedwillig agressieve toon een groot publiek te bereiken en aan stemmingmakerij te doen
  • Stadsblog: Blog waarbij het nieuws uit een bepaalde stad, dorp of streek de drijvende factor is
  • Literatuurblog: Boekennieuws, recensies en schrijftips

Dit zijn in feite allemaal themablogs; blogs waarvan de meeste berichten één thema gemeen hebben. Het persoonlijke leven van de blogger in kwestie komt hier echter nauwelijks aan bod. Ze vinden doorgaans sneller een vast publiek en zijn ook een stuk makkelijker hoog in de zoekmachines te brengen.

Daar tegenover staan de meer persoonlijke blogs waar wij als lezer wel een kijkje in het privéleven van de blogger in kwestie krijgen. Tot diezelfde categorie behoren ook de zogenaamde omniblogs, zo genoemd vanwege de grote diversiteit aan onderwerpen die zo’n blog biedt, terwijl de lezer bij momenten toch ook een idee krijgt over wie de blogger is.

Wie je bent, waarover je blogt en voor welke “formule” je ook kiest, maakt al bij al niet zoveel uit. Laat het je een troost wezen dat er niet zoiets bestaat als een gegarandeerd recept voor een succesvol blog. Wel is het altijd goed om – voor je aan een blog begint – jezelf de volgende vragen te stellen:

1. Een persoonlijk verhaal vertellen?

2. Waar raak je niet over uitgepraat?

3. Wat is je grootste passie?

4. Waar ben je goed in?

5. Wat is je grootste ergernis?

6. Speel je in op de brandende actualiteit?

7. Welk probleem kan jij oplossen?

8. Hoe zou jij het anders aanpakken?

9. Wat doen je concurrenten (nog niet)?

Veelgestelde vragen over blogs

Waarover kan je zoal bloggen?

Je kan met zo’n blog alle kanten op. Geen onderwerp te gek of er kan over geblogd worden! Het is maar net waar je interesses als blogger liggen. Maar wil je echt veel bezoekers op je blog, dan doe je er goed aan vaak over dezelfde onderwerpen te bloggen. Zo is de kans groter dat zowel je publiek als de internetzoekmachines je blog als een autoriteit gaan zien binnen je niche. Zo’n degelijk uitgebouwde nicheblog trekt doorgaans makkelijker veel lezers.

Heeft bloggen nog zin?

Als je graag schrijft en verhalen deelt met anderen heeft het blog zeker nog een meerwaarde. Ook in deze tijden waarin social media en YouTube zo populair zijn. Immers je blog is jouw persoonlijk online platform waar jij – en jij alleen – de baas bent.

Kan je ook anoniem bloggen?

Anoniem bloggen is zeker mogelijk als je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt. Het internet is natuurlijk een openbaar domein. Spijkerharde garanties voor volledige anonimiteit zijn er niet.
Houd er ook rekening mee dat het als anonieme blogger doorgaans moeilijker wordt om echt succesvol te worden met je blog. Voor veel lezers en volgers zit de aantrekkingskracht van een blog namelijk (ook) in het feit dat de blogger zich laat zien; zich kwetsbaar opstelt. Dat ligt uiteraard moeilijk als je anoniem blogt.

Kan je een blog beginnen als je niet zo goed bent in schrijven?

Ja, het is perfect mogelijk om een blog te starten als je niet goed bent in schrijven. Het is een misverstand dat alle bloggers geweldige schrijvers zijn. Een vlotte pen helpt natuurlijk altijd, Maar het gaat er vooral om dat je graag blogt. Trouwens, de tijd dat blogberichten alleen uit tekst bestonden ligt achter ons. Je kan eventueel werken met multimediale content (foto’s, video’s, tekeningen, podcasts,…) om je mindere schrijven te compenseren.


Meer info over bloggen



Naar de homepage

Comments

Eén reactie op “Wat is een blog? Wat doet een blogger zoal?”

  1. Nicky avatar

    https://pippipirate.nl/ leest heel leuk weg. Ik kwam hem tegen door een tag van beugelbekkie 🙂 Misschien een tipje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *