Kennisbank maken: makkelijk vindbaar in Google

Sharp Ben avatar

In:

Heb je een nicheblog – en deel je dus veel kennis over een specifiek onderwerp – dan kan je een kennisbank maken voor je blog. Zo’n kennisbank heeft twee grote voordelen: ze draagt bij aan je expertstatus én je blog wordt makkelijk vindbaar in Google. Klinkt als muziek in de oren? Lees dan verder!

Leestijd: ca. 8 minuten

Laatste update: 07/07/2024

In dit artikel:

Wat is een kennisbank?

Een kennisbank is een specifieke verzameling van artikelen over één bepaald onderwerp. De kennisbank vormt ook een apart gedeelte op je blog. Als het goed is heeft zo’n kennisbank erg veel gelijkenis met (een stukje) Wikipedia over het onderwerp van je keuze. Het is een verzameling van linkjes waarachter een aantal artikelen verborgen zitten. Wil je een kennisbank maken, dan is het ook van belang dat je deze op een bepaalde, logische manier structureert.

Mijn kennisbank is te vinden in de footer van dit blog onder het kopje “Kennisbank bloggen voor beginners.”

Waarom moet ik een kennisbank maken?

Een terechte vraag, want als nicheblogger schrijf je immers al over één bepaald onderwerp, toch? Klopt, maar ben je al een tijdje aan de weg aan het timmeren, dan word je vroeg of laat geconfronteerd met twee problemen:

  1. er sluipt aardig wat vakjargon in je artikelen
  2. je merkt dat heel wat lezers/bezoekers op zoek zijn naar basic informatie (dingen die je doelgroep zoekt, maar waar jij niet meer over blogt omdat jij – en het grootste deel van je lezers – het stadium van de basic info al voorbij zijn)

Oké, nemen we even een concreet voorbeeld. Ik bezoek een willekeurig foodblog en ik neem lukraak enkele stappen uit willekeurige recepten:

  • klop het eiwit stijf
  • kook de pasta al dente
  • bak de steak saignant
  • gebruik een voedselthermometer om …
  • maak een roux
  • smelt de chocolade au-bain-marie

Het is me hierboven dus om de cursief gedrukte woorden te doen: een beetje (hobby)kok weet natuurlijk perfect hoelang pasta moet opstaan vooraleer ‘ie beetgaar is, en hoe je het makkelijkste eiwitten tot sneeuw klopt. Maar er zijn ook mensen die dat allemaal nog moeten leren. Wat een goeie voedselthermometer is, hoe je een fatsoenlijke steak bakt, hoe je een eiwit stijf klopt en wanneer pasta nu beetgaar is; het zijn onderwerpen die perfect zouden kunnen thuishoren in een kennisbank van een foodblog.

Natuurlijk belet niks je om over dat soort basis-info te bloggen. Maar het is wel een beetje raar als je plots je trouwe bezoekers gaat bestoken met blogs die voor hen saaie, parate kennis bevatten. Bovendien, dat soort artikelen zijn voor jou als blogger doorgaans noch boeiend, noch uitdagend om over te schrijven.

Er zijn echter heel wat mensen die – via Google – juist wél op zoek zijn naar die basisinfo. Simpelweg omdat ze nog aan het begin van een traject staan. Het spreekt voor zich dat je ook die mensen graag wil bedienen. De kans is immers groot dat als zij goed geholpen worden, zij je blog vaker zullen komen bezoeken.

Voor hen stop je een boel nuttige info in de kennisbank. En anders dan op je blog is die informatie min of meer overzichtelijk samengebracht.

Soms een dilemma

Een en ander kan je af en toe wel aan het twijfelen brengen. Zeker als je op je blog veel (basis)kennis deelt is het soms moeilijk om te bepalen welke informatie je in je kennisbank zal gooien en welk onderwerp je zal behandelen in een gewone blogpost. Gaat het om een onderwerp waarvoor beginners een beetje basiskennis nodig hebben voor een goed begrip, dan mag het voor mijn part in de kennisbank. Gaat het om nieuwe dingen of om zaken waar een doorsnee beginner “niet aan toe is,” dan kan het in een blogbericht (waarbij je desgevallend kan verwijzen naar de kennisbank). Die manier van weken heeft het voordeel dat je artikels niet te lang worden terwijl je toch volledig bent. Maar ik geef grif toe dat de scheidslijn soms moeilijk te trekken is.

Dat is de reden waarom in verschillende hoofdstukken (zie verder) van de kennisbank op Webeffectief.com ook verwezen wordt naar “gewone” blogartikelen.

Kennisbank versus content buffet

De trouwe bezoeker weet dat ik al eens eerder grote aantallen artikels achter hyperlinks heb verstopt. Ik sprak toen over het content buffet. Waarin zit dan het verschil tussen de kennisbank en het content buffet? Bij het content buffet gaat het om gewone blogberichten, verzameld in archiefpagina’s. De kennisbank zal bestaan uit pagina’s. Dat laat ons enerzijds toe om quasi “ongemerkt” grote hoeveelheden informatie aan onze site toe te voegen zonder er onze trouwe bezoeker mee lastig te vallen, terwijl we anderzijds wel gratis bezoekers uit Google kunnen trekken (zie hierboven).

Online kennisbank opzetten in 4 stappen

Stap 1: onderwerpen bedenken en structuur opzetten

Wil je een kennisbank maken dan moet je eerst bedenken welke onderwerpen er thuishoren. Denk daarom aan het vakjargon dat je gebruikt. Welke vragen worden je zoal gesteld vanuit je doelgroep? Waar krijg je regelmatig mail over van je lezers? En welke misverstanden (over jouw vakgebied/niche) wil je de wereld uit helpen? Inspiratie zat, of niet soms? Nogmaals, (voor jou) zijn het niet noodzakelijk de meest sexy topics om over te schrijven. Maar het zijn wel de dingen waar mensen naar zoeken…

Waarschijnlijk zijn de verschillende onderwerpen onder te verdelen in diverse categorieën. Die categorieën kunnen dan de hoofdstukken worden in onze kennisbank.

Zo’n kennisbank is dus min of meer opgebouwd als een boek. We hebben dus verschillende hoofdstukken. En elk hoofdstuk bestaat uit verschillende pagina’s. In de kennisbank van ons blog, is elk hoofdstuk én elk artikel één pagina op het blog. Schematisch heb je ongeveer het volgende (zie afbeelding):

Stap 2: Goede focus zoektermen bedenken

Bij het opzetten van de kennisbank is een goede SEO van kapitaal belang. Alles begint zoals steeds met het vinden van goede focus zoektermen. Bedenk voor elk artikel én voor elk hoofdstuk je focus trefwoorden. Let op: je gaat hierbij in de eerste plaats op zoek naar de woorden (en de vragen) die je doelgroep zich stelt…

Stap 3: pagina’s aanmaken en artikelen schrijven

Het voordeel van werken met pagina’s is dat je een boomstructuur kan opzetten (zie afbeelding). Je kennisbank vormt op die manier een logisch geheel. Het is een opbouw waar Google bovendien dol op is. Voor ieder onderdeel van je kennisbank maak je een aparte pagina aan in WordPress.

Meer nog dan anders is het hier belangrijk dat je je artikel vervolgens schrijft met de SEO in gedachten. Waar ik doorgaans adviseer om een beetje leuk te schrijven en bijvoorbeeld sexy titels te kiezen, mag het hier behoorlijk functioneel, doelgericht en zelfs saai. De info moet degelijk en duidelijk zijn. Als het ook nog leuk gebracht kan worden is dat prima, maar het SEO-aspect is minstens even essentieel. Nog een keer terug naar ons foodblog. Titels en tussenkopjes als:

  • Wanneer is pasta al dente?
  • Hoe klop je eiwit stijf?
  • Waar koop ik een kookthermometer?
  • Wat heb ik nodig voor een roux?

kunnen – hoewel niet sexy – hier perfect door de beugel want ze zijn op maat gesneden van wat beginnende hobbykoks zoeken.

Om in WordPress een pagina “onder een (hoofd)pagina te hangen” ga je in het dashboard naar het vak Pagina-attributen en kiest dan een (hoofd)pagina waaronder je huidige pagina valt.

Bij het maken van je kennisbank zorg je:

  1. voor een hoofdpagina (waarin je in enkele honderden woorden het opzet van je kennisbank toelicht). En je plaatst ook de links naar de verschillende hoofdstukken binnen je kennisbank.
  2. voor een inleidende pagina bij elk van de hoofdstukken van je kennisbank. En je plaatst hier de links naar de artikelen die bij het bewuste hoofdstuk horen. Hang deze pagina’s onder de hoofdpagina van je kennisbank.
  3. Schrijf de verschillende artikelen en hang deze op hun beurt onder de juiste hoofdstukken van je kennisbank.

Is een pagina (of artikel) klaar, publiceer deze dan ook onmiddellijk. De linkstructuur van je pagina ziet eruit als volgt:

http://jouwblog/kennisbank/hoofdstuk/artikel/

Stap 4: kennisbank zichtbaar maken

Dan moet het zaakje natuurlijk nog zichtbaar en raadpleegbaar gemaakt worden voor de bezoekers van je blog. Hier maken we een tekstwidget met linkjes die we kunnen plaatsen in de footer of de zijbalk van je blog. Hieronder vind je een stukje code (nodig voor de eerste 4 links) afkomstig van mijn kennisbank:

<a title=”Start hier…” href=/kennisbank-bloggen/>Start hier…</a>
<a title=”Wat is een blog?” href=/kennisbank-bloggen/wat-is-een-blog/>Wat is een blog?</a>
<a title=”Veelgebruikte blogtermen” href=/kennisbank-bloggen/veelgebruikte-blogtermen/>Veelgebruikte blogtermen</a>
<a title=”Waarover zoal bloggen?” href=/kennisbank-bloggen/waarover-zoal-bloggen/>Waarover zoal bloggen?</a>

Waarbij:

  • de eerste regel verwijst naar de eerste (bovenliggende) pagina van mijn kennisbank
  • de blauw tekst staat voor de klikbare link die verwijst naar een hoofdstuk uit mijn kennisbank. Het is de aanklikbare linktekst die iedereen op je blog kan zien. Deze tekst staat in principe los van de pagina.
  • de groene tekst verwijst naar de slug – het internetadres van dat specifieke hoofdstuk. Let hierbij op dat je enkel het gedeelte kopieert na je homepage (dus enkel het stukje dat naar de pagina verwijst)…

Let steeds een beetje op welke linktekst je kiest. Het liefst maak je ’t allemaal zeker niet te cryptisch. Bij voorkeur gebruik je termen die daadwerkelijk door de doelgroep van je kennisbank worden gebruikt. Dat verhoogt uiteraard de kans dat men effectief in je kennisbank gaat snuisteren.

Kennisbank maken en regelmatig aanvullen

Zo, je kennisbank staat nu op poten. Maar – eerlijk is eerlijk – het duurt even eer je blog de vruchten plukt van die kennisbank. Het is alweer zo’n typisch lange termijnproject. Het leuke is wel dat de kennisbank er niet vanaf dag één in vol ornaat moet staan. Breid echter je kennisbank stelselmatig verder uit met nieuwe hoofdstukken en nieuwe artikelen. Vergeet dan zeker niet iedere keer de betreffende links toe te voegen!

Linken naar de kennisbank

Een kennisbank maken voor je blog doe je niet in de eerste plaats om er groots mee uit te pakken op social media en dergelijke. Het is niet voor niets dat je kennisbanken vaak terugvindt ergens weggemoffeld in een footer. Je wil immers dat je (trouwe) bezoekers in de eerste plaats je laatste nieuwe blogberichten te lezen krijgen.

Nee, een kennisbank maken doe je vooral om jezelf/je blog neer te zetten als expert/kennisbron in de ogen van Google als het gaat om het onderwerp van jouw keuze. Je kennisbank wordt aldus een ware SEO-machine die grote aantallen gratis bezoekers naar je blog brengt.

Daar staat tegenover dat je naar hartenlust mag verwijzen naar (pagina’s en artikelen uit) je kennisbank in de blogberichten en pagina’s op je blog. En het is uiteraard ook aan te raden om – waar mogelijk – te linken vanuit de kennisbank naar gerelateerde blogberichten en/of naar andere pagina’s binnen je kennisbank. Gebruik haar met andere woorden actief bij je interne linkbuilding.

Kennisbank op Webeffectief.com?

De kennisbank op Webeffectief.com begon enkele jaren geleden met een 40-tal items. Begin 2019 waren dat er zo’n 130. Je vindt er (basis)info over:

Zo, de handleiding kennisbank maken voor je blog kostte me zowat 2.000 woorden. En ik weet niet eens of ik wel duidelijk genoeg ben… Enfin, jullie laten het me ongetwijfeld weten!


Meer van dat?

P.S: Deze tip kan niet worden toegepast op blogplatformen waar je maar een beperkt aantal pagina’s tot je beschikking hebt.

Category:

Comments

15 reacties op “Kennisbank maken: makkelijk vindbaar in Google”

  1. Katrien Philips avatar

    Hi Ben, eerst en vooral bedankt voor de steeds interessante artikels die ik wekelijks in mijn mailbox mag ontvangen. Heel vaak ga ik dan ook aan de slag met jouw tips en tricks om mijn blog weer net iets beter te maken. Met dit artikel heb je me echter aan het nadenken gezet. Ik heb een blog met een vrij afgelijnde niche namelijk “Zweden” (waar ik woon) en ik schrijf over mijn lifestyle, tochten, plannen, struggels,… in Zweden. Mijn eigen actuele ervaringen en belevingen staan centraal. Heel vaak krijg ik vragen over emigreren naar Zweden. Al lang twijfel ik hoe ik op een goede manier die meer “droge” info (zeker wanneer je aan het emigratieverhaal denkt) zou verweven in mijn blogberichten. Wanneer ik oppervlakkig blijf, dan voelt het goed en passend bij mijn tone of voice maar dan is het niet gedetailleerd genoeg voor de personen die via google naar concrete richtlijnen en info zoeken. Wanneer ik in detail ga en te technisch word dan vrees ik dat de mensen die trouw mij als persoon volgen mogelijks teleurgesteld zullen zijn en publiceer ik een dergelijk bericht niet. Eigenlijk wil ik ook niet die richting uit met mijn blog. Zo’n kennisbank zou een oplossing voor mij kunnen zijn en deels ook mijn trafiek vanuit Google op te krikken. Nu moet ik het voornamelijk hebben van mijn sociale media waardoor mijn bezoekerscijfers mega-pieken (wanneer ik een bericht post) en mega-dalen kennen. Bedankt om mij in die banen te laten denken. En ja, misschien start ik wel met zo’n kennisbank (ook al vind ik dat geen sexy benaming 😉 boordevol tips voor mensen die willen emigreren of reizen naar Zweden. Keep up the good work! Katrien

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Hey Katrien,

      Fijn om te horen, allemaal! Als ik je verhaal zo lees dan kan zo’n kennisbank inderdaad een uitkomst zijn (je kan het ding dan gerust een andere benaming geven). 😉

  2. Heleen Schrijvershof avatar

    Bedankt voor de reminder. Persoonlijk vind ik de ‘begin hier’ benadering met bestaande blogposts een betere manier en die moet nodig (maar dan ook echt nodig) weer eens aangevuld worden.

    1. Heleen Schrijvershof avatar

      * een betere manier voor mijn blog bedoel ik dan 🙂

  3. Japke avatar

    Dank voor dit bericht,Ben! Niet direct iets waar ik nu wat aan heb maar wellicht wel op de lange termijn. En ik blijf gecharmeerd van de vlaamse woordjes die steeds terug zie komen in je teksten 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Vlaamse woordjes? Welke bijvoorbeeld? Ik doe nog zo mijn best om ze eruit te filteren omdat ik weet dat ik zoveel Nederlandse lezers heb… 😉

  4. Debbie avatar

    Hey Ben,
    goed artikel zeg. Ik ga eens nadenken of ik ook een kennisbank ga inzetten. Ik krijg mijn verkeer vooral van Google. Het is zinnig om eens te gaan bekijken welke artikelen ‘hot’ zijn en hoe ik dat kan uitbreiden.
    Bedankt voor de tips!

  5. Natasja avatar

    Dat zijn dingen waar je eigenlijk niet over nadenkt als je blogt… maar gelukkig hebben wij jou daarvoor!! Bedankt!!

  6. Alexandra avatar

    Poeh deze tip is wat ingewikkelder.
    Maar de moeite waard om er s een keer goed voor zitten.
    Wat een goed idee!

  7. Ximaar avatar

    Anderhalf jaar terug heb ik een ‘kennisbank’ van m’n oude website in m’n huidige weblog gezet. Daar heb ik idd pagina’s voor gebruikt, maar verder heb ik de navigatie in het menu en in de pagina’s zelf gestopt. Het idee was om dat afkortingenbestand wat bij te werken, maar daar heb ik nog steeds geen tijd voor genomen. Wel zie ik steeds vaker bezoekers zo’n pagina bekijken. Eigenlijk heb ik nog wat andere ‘kennisbanken’ als fietsvakantieverhalen met een eigen overzichtspagina/landingpagina en een verzameling putdeksels, bruggen en elektriciteits-huisje. Vaak zijn dat gewone blogberichten, die voorzien zijn van categorieen en tags en op die manier kan je ook alles koppelen. Veel werk maak ik er niet van en ik vind het wel leuk dat iets op een spaghettimanier ontdekt kan worden. Ik vind een oud Fawlty Towershuis ook leuker dan een moderne bibliotheek waar alles keurig op een rijtje staat.

    Neemt niet weg dat alles prima te vinden is in Google, hoe beroerd ik het ook opberg.

  8. de Bruijn avatar

    bedankt voor dit artikel. Ik vraag mijzelf alleen af of je dan niet een enorm aantal pagina’s krijg in de WP site.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat kan inderdaad gebeuren. Het hangt natuurlijk ook een beetje af van het onderwerp (en van hoever je hierin wil doorgaan).

  9. Liesbeth avatar
    Liesbeth

    Beste Ben, Mijn kennis en ervaring wil ik graag delen. Een wandelende encyclopedie, voor wie mij kan vinden. Presentatie was leuk maar teveel info. Publiceren in tijdschrift? Ook niet. Bloggen dan? Hoe dan? Er is zoveel wetenschappelijke info over mijn niche. En zo weinig toegankelijk. Kortom, ik heb een niche gevonden! Zoekend en lezend, na een week, kom ik op de kennisbank. Eindelijk de vorm gevonden! Veel dank.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat is fijn om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *