Kortere zinnen schrijven, waarom het een noodzaak is

Sharp Ben avatar

In:

Laten we eerlijk zijn: de meeste bloggers – mezelf incluis – stoppen méér woorden in hun artikel dan goed is voor hun blog. Allemaal de schuld van die dekselse docenten Nederlands. Zij waren het immers die het aantal woorden (mee) in rekening brachten bij de beoordeling van ons werk. In dit digitale tijdperk gelden andere wetten. Vandaag de dag is het vooral zaak zo snel mogelijk je punt te maken. En dat begint bij … kortere zinnen schrijven. Een paar tips.

Te weinig tijd en een overaanbod online

Ik zeg wel eens gekscherend dat 75% van al wat online gepubliceerd  wordt er eigenlijk niet toe doet. Slechts goed een kwart wordt gelezen. De rest wordt genadeloos weggefilterd. Wij bloggers weten alleen niet bij voorbaat wélk gedeelte van de content de aandacht van de lezer zal krijgen. Hé, wat jammer nou!!!

En kortere zinnen schrijven kan het probleem verhelpen?

Hoe ga je met dat gegeven om? Je kan een paar dingen doen:

  1. Rete-interessante artikels schrijven (zodat mensen blijven lezen ondanks de lengte)
  2. De opmaak en indeling van je teksten verzorgen (zodat het lezen een pak minder moeite kost)
  3. Kortere artikels schrijven (zodat je lezer tenminste de illusie heeft dat ‘ie meer stukken kan lezen per tijdseenheid)

Kortere zinnen schrijven: 7 tips

Wie kortere artikels wil brengen kan haast niet anders dan kortere zinnen schrijven, Toch? Ben je – zoals ik – van nature nogal breedsprakig aangelegd, dan kan dit wel eens een dingetje zijn…

1. Minder moeilijke woorden gebruiken

De reden daarvoor is simpel: hoe uitgebreider en complexer de woordenschat, hoe eerder je in de verleiding komt om het deze te verduidelijken. Een beetje afhankelijk van je doelpubliek kan je daar zelfs toe verplicht worden. Geen probleem, maar wie wil/moet verduidelijken moet hoogstwaarschijnlijk ook extra woorden gebruiken.

2. Opgepast met bepaalde leestekens!

Ik geef het toe: ik heb te vaak een komma gebruikt waar het een punt had moeten zijn.

De punt en het vraagteken zijn de beste vriend van menig blogger. Oh, en als het écht moet is er ook nog het uitroepteken. Haal er een komma of een dubbele punt bij en het is al opletten geblazen. Voeg nog wat haakjes en/of een puntkomma toe aan te tekst en daar gaat je voornemen om korte zinnen te maken!

Let een beetje op de lengte van je zinnen. Vooral aan het begin van een alinea. Het is voor je lezer erg ontmoedigend als de eerste zin meteen 35 woorden telt, die je twee keer moet herlezen om te kunnen begrijpen waar het om draait.

3. Gebruik opsommingslijsten

Nog een simpele manier om te vermijden dat je zinnen te lang worden. Gebruik de opsommingslijsten – de genummerde lijst of de bullet points. Dat leest een stuk sneller dan een opsomming in een doorlopende tekst. Wedden dat je lezer het lijstje beter onthoudt?

4. Niet te genuanceerd willen zijn

Natuurlijk kan je niet zo maar in het wilde weg uit je nek kletsen. Hetgeen je vertelt moet ook minimaal onderbouwd zijn om geloofwaardig over te komen. Overdrijf daar echter niet in. Nuances, verduidelijkingen en argumentaties vergen immers extra woorden. Ging je echt te kort door de bocht, dan maken je lezers je dat wel duidelijk. En jij hebt weer een perfect excuus om in de pen te kruipen (voor een volgend blogbericht).

5. Schrijf zoals je spreekt (tegen een goeie vriend)

In het begin vergt dit misschien wat oefening. Omdat in principe iedereen je blogs kan lezen heb je de neiging om wat plechtiger te schrijven. Alsof er een professional aan de gang is die zich geen enkele foutje of vergetelheid kan permitteren. Allemaal heel menselijk maar niet echt bevorderlijk voor een stuk met kortere zinnen.

Onder vrienden is de toon als vanzelfsprekend een stuk minder formeel. Omdat je elkaar kent (en vertrouwt) kunnen de plichtplegingen en beleefdheidsformules alvast achterwege blijven. Een introductie kan je eigenlijk ook al achterwege laten. Plompweg met de deur in huis vallen kan ongestraft.

6. Wees relatief zuinig met bijvoeglijke naamwoorden

Nog in de categorie bladvulling? Het overmatig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Ze zijn erg nuttig als je je beweringen kracht bij wil zetten. Bovendien hebben veel van deze woorden de neiging om gevoelens los te maken bij je lezers. Leuk en handig, maar zoals zo vaak: overdaad schaadt. Niet zelden leest je artikel een stuk lekkerder weg als je ze wegneemt.

Overigens, ook met bijwoorden is het oppassen. Vaak zijn woorden als wel, toch, immers, erg, daarna, misschien, daarbij,… een alibi om eindeloos door te blijven emmeren. Gebruik eens wat vaker een punt eerder dan je toevlucht te nemen tot bijwoorden.

7. Lees je tekst luidop voor

Je komt er dan heel snel achter of je tekst lekker weg leest. Struikel jijzelf voortdurend over je eigen woorden, dan kan je je voorstellen hoe het is voor je doorsnee bezoeker.

Voordelen van kortere zinnen?

Tot zover de tips om je zinnen in te korten. Ja, je artikel wordt uiteraard een stuk korter. Sommige van je lezers zullen – misschien – minder worden afgeschrikt. Maar allicht belangrijker is dat kortere zinnen doorgaans makkelijker te lezen zijn. Vooral ook op tablets en smartphones die almaar populairder worden.

Daarnaast maken kortere zinnen het voor je lezers mogelijk om (veel) sneller door je artikel te gaan. Het kost hen minder moeite waardoor ze toch geneigd zijn om langer te blijven hangen op je blog. Bovendien: je taal wordt eenvoudiger en dus kan je een breder publiek aantrekken.

Google wil toch juist langere artikels? Dat klopt! Maar kortere zinnen/kortere artikels staat hier niet gelijk met minder informatieve of onvolledige artikels. Nee, je wil blogberichten schrijven die minder wollig zijn, meer to the point. Met als bonus dat je lezers er meer toe aangezet worden om te gaan… lézen!


Meer van dat?

Foto: Stockfoto’s via rangizzz/shutterstock.com

Category:

Comments

2 reacties op “Kortere zinnen schrijven, waarom het een noodzaak is”

  1. Servé Aarts avatar

    “Bovendien hebben veel van deze woorden de nijging om gevoelens los te maken bij je lezers”.

    Het is “neiging” in correct Nederlands.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Klopt, dank voor je opmerkzaamheid…;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *