Kwaliteitsvolle content: 8 artikels die iedereen gelezen wil hebben

Sharp Ben avatar

In:

Ik zal nog maar eens een open deur intrappen: bezoekers komen niet zomaar naar je blog. Je moet ook echt iets te bieden hebben. En dan wil het weleens helpen als je regelmatig kwalitatieve content kan serveren. Maar goed, hoe doe je dat? Welk(e soort) artikelen moet je dan maken?

Leestijd: ca. 4 minuten

Over de juiste definitie van het begrip “kwaliteitsvolle content” kan je natuurlijk al een half bos opzetten. Echter, als je ’t over een blog hebt valt die term – al dan niet terecht – nogal makkelijk samen met de populairste, meest gelezen en vaakst gedeelde artikels. Of dat dan ook echt de interessantste en best geschreven blogposts zijn valt nog te bezien. Maar daarom dus toch:

Kwaliteitsvolle content: 8 artikels die bezoekers naar je blog trekken

1. Schrijf een “ultieme gids” om …

Waar liggen je talenten? Waar ben je goed in? Welke praktische vragen moet je keer op keer beantwoorden met: “Goh, dat is zo lastig om snel even uit te leggen,” of “Daar zijn zoveel goeie tips over te geven.” Schrijf daarover.

Maak het jezelf daarin niet te makkelijk. Ga all out met tekst, foto’s, video en infographics – van jezelf of van anderen – verwijs naar andere blogposts over hetzelfde onderwerp.

Zo’n artikel wordt dan wel erruugg lang? Laat dat vooral geen excuus zijn. Daarvoor zijn immers vervolgartikelen in het leven geroepen. Het is dan wel zaak de verschillende artikels uit de reeks zorgvuldig aan elkaar te linken. Zorg ervoor dat de toevallige bezoeker die bij artikel x belandt ook makkelijk de weg vindt naar de bijhorende stukken y en z. Eventueel kan je dat doen door onderaan iedere blogpost zelf gerelateerde berichten neer te zetten.

O ja, ik zou er zeker niet van staan kijken mocht hieruit cornerstone content groeien!

2. Kom met een pakkend en persoonlijk verhaal

An sich zegt een persoonlijk verhaal natuurlijk niet zo heel veel over de kwaliteit van je content. Maar het is een gegeven dat iemand die je blog regelmatig bezoekt eerder vroeg dan laat nieuwsgierig wordt naar de persoon (of personen) achter het blog. Zelfs al gaat het niet over een persoonlijk (life)-blog, maar om een nicheblog of zakelijk blog.

Je hoeft van je blog geen dagboek te maken, niet over je privéleven uit te weiden als je dat niet wil, maar laat wat van jezelf zien, stop bijtijds wat autobiografische elementen in je blogs. Het toont je lezer dat je ook maar een mens van vlees en bloed bent (net als zij). Het is dan een stuk makkelijker voor je lezer om zich met jou verbonden te voelen. Verbonden lezers zijn trouwe lezers.

3. Doe een voor en na post

Besloot je onlangs om een probleem definitief te gaan tackelen, iets in je leven of op je blog grondig anders aan te gaan pakken? Ook daar kan je over bloggen en er kwalitatieve content van maken.

Waar loop je tegenaan? Hoe denk je het op te lossen? Welke stappen ga je daartoe ondernemen? En voor nadien: heb je je plan ten uitvoer gebracht? Ben je op onverwachte (nieuwe) problemen gestoten? Wat zijn de resultaten van het experiment?

Je merkt het: ook dit kan desgevallend uitdraaien op een verhaal in meerdere bedrijven.

4. Beantwoord veelgestelde vragen

Als je middels je blog echt kan antwoorden op vragen (die niemand luidop durft te stellen) dan heb je een voetje voor, zoveel is zeker.

Leer je lezers beter kennen zodat je erachter kan komen waar zij echt van wakker liggen. In deze categorie hoort ook de zogeheten definitiepost, waarbij je in jip-en-janneke-taal uitlegt wat bepaalde (vak)termen uit je niche precies betekenen. Misschien niet het meest opwindende bericht om te schrijven, maar wel nuttig!

5. Maak een tutorial

Niet elke tutorial hoeft uit te monden in een heuse ultieme gids (zie punt 1). Maar als je bijvoorbeeld een review schrijft, beperk je dan niet tot een beschrijving van het product. Iedereen kan immers een handleiding raadplegen. Ga een stapje verder en leg ook uit hoe je het het beste kan gebruiken, hoe je er het maximum uithaalt. Put uit je persoonlijke ervaring.

6. Doe een vergelijkende test

Zet twee of meer (ogenschijnlijk) gelijkaardige producten of diensten naast elkaar en vergelijk ze. Welk merk komt het beste uit de vergelijking?

Ook interessant: waarom kost product x drie keer meer dan product y of z? Waar zit ‘m dat prijsverschil nou precies in? Wat zijn de addertjes onder het gras? En is die meerprijs dan de moeite waard?

7. Deel je beste tips en trucs

Tja, dat kan je ook doen in een vergelijkende test, review of ultieme gids. Maar ik bedoel: neem eens een paar van je lievelingsproducten of -diensten van je resources page en bespreek die wat uitgebreider.

8. Neem een controversieel standpunt in (en verdedig het)

Goed, je blogt regelmatig, doet dat op jouw manier en in je eigen, onnavolgbare stijl. Wat ontbreekt er nog opdat lezers je blog willen blijven bezoeken? Persoonlijk zou ik gaan voor een verhaal dat op zijn minst een beetje tegen de gangbare stroming ingaat. Lezers kicken op afwijkende standpunten en visies. Zeker als die ook nog eens omstandig worden onderbouwd en verdedigd.

Tot hier mijn halfslachtige poging om het containerbegrip kwalitatieve content concreter te maken. Onder meer zo zou kwalitatieve content eruit kunnen zien. Kickass content die alles in zich heeft om het tot evergreen content of zelfs cornerstone content te schoppen… Valt het jou ook op dat we ’t hier toch vooral over informatieve blogposts hebben? Maar ja, mensen googlen nu eenmaal vooral naar dit soort informatie..

Daarom kan het geen kwaad als je de lezers van je blog een beetje leert kennen.

De kwalitatieve content die je maakt heeft het potentieel om het goed te doen in de internetzoekmachines. Als de SEO van de betreffende stukken een beetje op orde is én je artikel een beetje aan de huidige standaarden is aangepast.


Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *