Als je een blog succesvol wil maken moet er regelmatig nieuwe content op verschijnen. Dat bloggers vooral focussen op het schrijven van nieuwe artikels is dus geen verrassing. De oudere content? Die wordt veel te snel vergeten. Dat is jammer, want in de praktijk zijn het toch vooral de artikels die al een poosje meedraaien die je blog dragen. Dat is je beste content, en die moet je koesteren.
Leestijd: ca. 8 minuten
Een beetje blogger zet ieder jaar ergens tussen 50 en 150 artikels online. Vermenigvuldig dat met het aantal jaren dat je bezig bent en je hebt al snel een archief om u tegen te zeggen. Maar wat merk je? De meeste van de blogs worden maar mondjesmaat gelezen – gedurende een korte periode – om dan in het blogarchief weg te zinken.
Je beste content, dat zijn die pagina’s die 6 maanden, 1 jaar na de publicatie ervan nog veel verkeer kunnen genereren. Met die blogs wil je dus aan de slag.
Hoe vind je snel je beste content via Google Analytics 4?
- Open Google Analytics 4
- Kies het tabblad Rapporten
- Ga naar Levenscyclus
- Selecteer Betrokkenheid
- Navigeer naar Pagina’s en schermen
Je ziet nu een lijst van de (url’s naar) de vaakst bezochte artikels op je blog (over de door jou ingestelde periode). Eventueel kan je ook kijken naar de Landingspagina’s. Dit zijn de pagina’s waarlangs je bezoekers op je blog binnenkomen. Voor de meeste blogs worden hier de artikels getoond die het goed doen in de zoekmachines (SEO).
Naar je artikels zelf dan. Overloop de lijst met pagina’s, pakweg de top 20. Ben jij zo’n blogger die maar zelden bezoekersstatistieken checkt? Dan is het goed mogelijk dat hier een paar verrassingen tussen zitten. Als in: er duiken artikels op die je niet had verwacht. Of omgekeerd: stukken waarvan jij verwacht dat ze sowieso in de top 20 zouden staan zijn nergens te bekennen. Je weet immers nooit zeker wat de respons van je publiek zal zijn op wat je allemaal publiceert. Hoe dan ook, voor één keer kijken we alleen naar de cijfertjes: de beste content is die met de meeste paginaweergaven gemeten over de periode van een aantal maanden tot anderhalf jaar.
7 tips om de beste content op je blog beter te laten renderen
Enfin, als ambitieuze blogger moet je die top 20 eigenlijk voortdurend in je hoofd hebben. Voor de groeistrategie van je blog is het cruciaal dat je beste en meest succesvolle content voortdurend (opnieuw) voor het voetlicht wordt gezet. Niet alleen vlak na de publicatie ervan. In de praktijk kan je dat op veel verschillende manieren doen. Op je blog zelf, maar ook elders op het web. Hoe?
1. Probeer of je succesformules niet vaker kan herhalen
Nu je toch zicht hebt op welk soort content bovengemiddeld scoort, kan je net zo goed kijken of je hetzelfde trucje, hetzelfde format niet kan toepassen op een ander onderwerp. Ik bedoel: heb je een blog over social media en is je artikel met 75 Twitter-tips voor beginners een doorslaand succes, dan zou ik het zeker ook eens proberen met Facebook-tips.
2. Richt je blog in met de zichtbaarheid van je top 20 in gedachten
Als bezoekers op je blog komen wil je natuurlijk niet dat ze lang moeten zoeken naar jouw beste content. Je hebt tegenwoordig eindeloos veel mogelijkheden om je in te richten. Maar zorg ervoor dat je plaatsmaakt voor (rechtstreekse links naar) de beste blogcontent. Denk bijvoorbeeld aan:
- via de hoofdmenubalk van je blog
- een speciale sectie met links naar populaire artikels op de homepage
- bovenaan in de sidebar
- in de footer van je blog
- links naar de beste content in je About-pagina
- opvallende banners met een aanklikbare link naar artikels
- plaats (een) link(s) in je auteursbox
- …
Je kan niet zomaar overal je volledige top 20 neerzetten, dat spreekt. Maak strategische keuzes. En nog iets: de inrichting van zo’n blog (en dus ook de getoonde linkjes) is niet in steen gebeiteld. Durf je blog zo nu en dan opnieuw in te richten en bij die gelegenheid andere berichten naar voren schuiven.
Kortom, links die in het oog vallen worden ook aangeklikt. Bovendien, jij kan mee bepalen wat het vaakst wordt aangeklikt. Maak optimaal gebruik van de mogelijkheid!
3. Link voortdurend van en naar je beste content
Ook bij het schrijven van nieuwe blogberichten en pagina’s kan je links plaatsen naar eerder gepubliceerde content. Doe dat ook. Bezoekers kunnen makkelijk van het ene artikel naar het andere hoppen, blijven langer op je blog. Bovendien gaat ook Google steeds beter begrijpen waarover je blog gaat én welke pagina’s belangrijk zijn (want vaak worden bezocht).
Dan is het handig als jouw beste content in je hoofd zit als je gaat zitten schrijven aan nieuwe content.
4. Geef voorrang aan je beste content bij updates
Regelmatig nieuwe stukken online zetten helpt om je blog van de grond te krijgen. Maar je haalt niet de helft van je rendement als je je oudere content niet af en toe bijwerkt. Heb je een blog met honderden artikels en sta je er alleen voor, dan is het nogal lastig om het hele blog voortdurend up-to-date te houden. Maar één keer per jaar je beste en meest succesvolle artikels kritisch tegen het licht houden? Doen! Dit is hoe je ’t eventueel kan aanvliegen:
- Doe je zoekwoordenonderzoek (opnieuw)
- Wijzig de blogtitel (kies een sexyer variant, en/of maar hem actueler door bijvoorbeeld het jaartal in de titel te veranderen)
- Controleer of alle informatie in het artikel nog klopt (verwijder achterhaalde info, voeg nieuwe info toe, controleer of alle linkjes nog werken)
- Link van hieruit naar nieuwere/betere/relevantere content op je blog
- Pas de inhoud van het stuk zo aan dat je lezer sneller vindt wat hij of zij zoekt (bijvoorbeeld eerst de info tonen waarvoor de bezoeker op je blog is gekomen, daarna pas de achtergrondverhalen, de duiding, je persoonlijke ervaringen en je mening)
- Schuif indien mogelijk en nuttig extra multimedia content in je blogpost en/of vervang verouderd materiaal
- Pas de opmaak en indeling van het artikel indien nodig aan aan je nieuwe standaarden
- Voeg (nieuwe) call-to-actions toe
- Herschrijf de META-omschrijving van je artikel
- …
Toegegeven, niet al deze bewerkingen zijn altijd nodig bij elk stuk. Soms heb je 10 minuten werk om een artikel weer fris en up-to-date te krijgen, andere keren ben je een uur aan het tweaken en herschrijven en heb je de facto een compleet nieuwe pagina.
Lees ook: Blijven scoren in Google? Update je oude content
5. Voeg je beste berichten toe aan overzichtspagina’s met je beste werk
Hierboven had ik het al over de inrichting en indeling van de homepage. Idealiter zorg je er dus voor dat een flink deel van je beste content rechtstreeks bereikbaar is met één, maximaal twee muisklikken. Heb je een site met veel content om en rond dezelfde topics? Denk na over manieren om die content te bundelen (met daarbij ook ruim plaats voor de beste en meest succesvolle content op je blog, natuurlijk):
- per blogcategorie
- op een sneeze page
- via portaalpagina’s
- op een pagina met the very best of van je blog
- …
Het basisprincipe is vrij eenvoudig: je bezoeker zoekt informatie over een bepaald topic, stoot “per ongeluk” op een overzichtspagina op je blog en ontdekt snel nog meer interessante content. Allemaal gerelateerd aan dat ene topic. Gevolg: je bezoeker klikt meerdere pagina’s aan, blijft langer op je blog, onthoud jouw blog makkelijker als zijnde een grote bron van informatie.
Trouwens, ook die overzichtspagina’s zelf mogen af en toe worden bijgewerkt. Met het verstrijken van de tijd schrijf je nieuwe en betere blogposts, snijd je andere onderwerpen aan. Ook zo wordt duidelijk dat er aan je blog gewerkt wordt, en dat je je best doet om je lezers goeie content voor te schotelen.
6. Probeer ook buiten je blog om naam te maken met je beste content
Oké, deze tip had je misschien niet verwacht van een fervent blogger. Maar we moeten realistisch zijn: hoewel er voorlopig nog wel mensen zijn die het liefst van al een blog volgen, zijn er tegenwoordig wel hippere vormen van online content. Waarmee je potentieel sneller een veel groter publiek bereiken kan. Met pakweg een YouTube-kanaal of een podcast maak je nu eenmaal sneller de connectie met je volgers dan via een geschreven blog.
Je blog wapenen tegen ChatGPT
Daarnaast wil je je blog(content) ook wapenen in deze tijden van artificiële intelligentie. Almaar krachtiger wordende AI-tools zorgen ervoor dat werkelijk iedereen kan gaan bloggen. Of dat bijna niemand nog een blog nodig heeft (omdat alle antwoorden zomaar uit ChatGPT rollen).
Van alle vormen van online content is uitgeschreven content het simpelst om te kopiëren. Dat was altijd al zo, en het zal er in dit AI-tijdperk zeker niet op beteren.
Authenticiteit en autoriteit tonen aan Google en je lezer
Als je ziet wat Google op middellange termijn zinnens is met zijn zoekmachine, is dat ook niet meteen bevorderlijk voor de kleine content creator met enkel een geschreven blog.
Nu al staan internetzoekmachines voor een uitdaging. Bepaal maar eens welke artikels geschreven zijn door een AI-tool – met een of andere nitwit achter de knoppen – en stukken die geschreven zijn door een mens met emoties, ervaring en expertise.
Google is daarom – net als bezoekers op een site – steeds vaker op zoek naar tekenen van autoriteit, expertise. Bij de beoordeling van een stuk content speelt niet alleen de vraag: Klopt de info en is de content helpend?” De vraag: “Wie is de auteur van deze content, en heeft die persoon recht van spreken als het gaat over dit onderwerp?”, is minstens even belangrijk.
Goed, dit verhaal maar om te zeggen dat je blog misschien niet heeft afgedaan, maar dat het wel tijd is om te kijken of je je boodschap niet (ook) via andere kanalen kan verspreiden. Je zou kunnen denken aan:
- je actiever inzetten op online fora waar gepraat wordt over topics waar jij over blogt
- gericht gaan gastbloggen
- een eigen Facebook-groep oprichten
- experimenteren met video-content (YouTube, Tiktok,…)
- een podcast beginnen
- …
Waar het je uiteindelijk om te doen is? Dat jouw links, kennis, ervaring en expertise niet alleen te vinden zijn op je blog, maar ook elders op het web. Je hebt er alle belang bij om te tonen dat achter de teksten iemand zit met kennis én echte volgers. Los daarvan zijn podcasts en YouTube-kanalen natuurlijk een stuk minder makkelijk zomaar te kopiëren. Maar ja, dat is extra werk en gedoe. Anderzijds:
- je weet al waarover je het kan/mag/moet hebben
- het tweede kanaal hoeft niet noodzakelijk heel uitgebreid te zijn
- je kan de content die je elders maakte op haar beurt weer invoegen in je blog
7. Gebruik je beste content in je gratis weggever
Ook dit is er dus eentje in de categorie meer doen met de content die je toch al hebt. Heb je een nieuwsbrief voor je blog? Dan kan je een gratis weggever maken en je laten inspireren door je beste content. Een cheatsheet, een checklist, een e-book met 10 korte tips,… Enfin, kijk wat potentiële volgers van je blog zou kunnen interesseren en maak daar iets rond.
Meer van dat?
Conclusie?
Wie succesvol wil bloggen moet weten wat werkt en wat niet werkt. Een snelle blik op je bezoekersstatistieken geef je meer dan een indicatie. De top 20 van je artikels op je blog die moeten en kunnen het doen. In deze blogpost heb je 7 strategieën om er àlles uit te halen.
Geef een reactie