Nog niks verdiend met bloggen? 8 leuke bijverdiensten voor bloggers

Laten we eerlijk zijn. Echt een serieus inkomen verdienen, puur en alleen door te bloggen, dat is maar voor weinig mensen weggelegd. Je hebt doorgaans al een ferm blog nodig met een groot bereik. Maar wat als je je kennis en ervaring zou inzetten voor anderen? Dit zijn 8 bijverdiensten voor bloggers.

Geld verdienen met bloggen: de andere manier

Zie je je blog als een (mogelijke) bijverdienste, dan denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan barter deals, het tegen betaling plaatsen van artikels op je blog, affiliate marketing of het plaatsen van advertentieblokken op je site (via Google AdSense bijvoorbeeld).

Maar je kan de hele kwestie ook anders aanvliegen. Een beetje blogger met ervaring is immers een digitale duizendpoot. Hij of zij is vertrouwd met heel wat aspecten van digital marketing.

En dat zijn skills die je net zo goed (tegen betaling) kan inzetten om andere mensen te helpen. Dit zijn enkele realistische bijverdiensten voor bloggers. Side hustles waar je misschien niet meteen de hoofdprijs voor kan vragen, maar vaak wel snel meer kunnen opleveren dan die magere inkomsten van je blog.

8 bijverdiensten voor bloggers: van je hobby je beroep maken?

Kies gewoon welke randactiviteit(en) van het bloggen je te gelde wil maken. Het is uiteraard slim om iets te kiezen wat je graag doet en jou niet al te veel energie kost.

1. Blogs schrijven

De meest voor de hand liggende optie natuurlijk. Wat je voor je eigen blog doet kan ook voor een andere site. Daarbij kan je ervoor kiezen om blogs te schrijven die passen binnen jouw favoriete niche. Maar net zo goed zou je kunnen bloggen over topics die niet (helemaal) op jouw eigen blog thuishoren, maar je wel danig interesseren.

Dit allemaal in samenspraak met je “opdrachtgever”, dat spreekt. Wanneer je opdrachtgever vraagt om te bloggen over onderwerpen waar je niet helemaal in thuis bent, zou ik echter voorzichtig worden. Als je een topic nog van a tot z moet gaan researchen is de kans immers groot dat je er meer tijd en energie in kruipt dan je wilde.

Bovendien, zo’n blog moet toch een beetje fris en spontaan geschreven zijn. Dat is vaak lastig wanneer je moet bloggen over topics waar je weinig of niks mee hebt.

2. Redactiewerk

Complete artikels schrijven voor derden is een van de meer lucratieve bijverdiensten voor bloggers, maar wellicht ook wel te arbeidsintensief. Redactiewerk is mogelijk een stuk minder inspannend, maar daarom niet minder belangrijk.

Denk hier aan het proeflezen van afgewerkte artikels en blogberichten en het corrigeren van teksten. Er zijn genoeg mensen die geweldige online content maken en maar wat blij zijn met iemand die taal- en tikfouten uit hun geschriften halen. Laat de taalnazi in je los.

WordPress heeft voor jou vermoedelijk nog weinig geheimen. En je weet intussen wel hoe een blogbericht er moet uitzien om prettig leesbaar te zijn voor een groot publiek. Gebruik die kennis: mensen kunnen je de tekst van een artikel toesturen en jij turnt het stuk om tot een mooie blogpost (die je klaarzet in WordPress).

3. WordPress-onderhoud

Het onderhouden van een WordPress-setup is erg belangrijk. Maar nogal wat mensen raken in paniek bij het idee dat ze in de instellingen van WordPress moeten gaan prutsen.

Jij kan hen ontzorgen door op regelmatige basis in het dashboard te duiken en WordPress-versies te updaten, plugins en thema’s bij te werken en back-ups te maken.

4. Social media-accounts onderhouden

Om je publiek te doen groeien doe je er goed aan om regelmatig aanwezig te zijn op (minstens) enkele socials. Maar we weten allemaal hoeveel tijd hierin gaat zitten als je er daadwerkelijk rendement wil uit halen. Die tijd hebben drukbezette content creators vaak niet. Welke diensten zou je zoal kunnen leveren?

  • Het (in overleg) maken en plaatsen van social media-updates
  • Het opvolgen van conversaties op social media
  • Het bijwerken van social media-profielen

5. Visuals en grafische content maken

Start een blog en de kans is groot dat je aardig bedreven raakt in het maken van allerlei designs die bij digitale content horen. Opnieuw, dingen die belangrijk zijn als je je online wil laten opmerken maar waar weinigen echt tijd voor willen of kunnen maken.

Heb jij een grafisch oog voor detail en weet je in no time alles uit tools als Canva te halen, dan kan jij collega’s helpen met:

  • allerlei headers maken (voor blogs en de verschillende sociale media)
  • gepersonaliseerde uitgelichte afbeeldingen maken voor blogposts
  • infographics maken
  • thumpnails maken (onder meer voor YouTube-video’s)
  • covers voor e-books en andere digitale producten maken
  • opvallende knoppen en digitale reclamebanners ontwerpen
  • pins maken voor Pinterest

6. Video’s of podcasts transcriberen naar blogs

Een groeiend aantal contentmakers verlegden intussen de focus van bloggen naar het maken van video’s of het produceren van podcasts. Desondanks is het toch handig om er ook een geschreven artikel op na te houden.

Als ervaren blogger kan jij voor die transcriptie zorgen. Het klopt dat je dit soort werk ook door een of andere AI-tool kan laten opknappen tegenwoordig. Maar om een echt vlot leesbare tekst te krijgen moet je toch nog de human touch overwegen…

7. SEO-advies geven

Ze bestaan nog: de geweldige contentmakers die zich vertwijfeld afvragen waarom hun werk nergens in Google te vinden is. Ze hebben weinig kaas gegeten van zoekmachineoptimalisatie of willen er zich niet in verdiepen.

Je hoeft in de meeste gevallen geen expert te zijn. Als ambitieuze blogger met wat ervaring weet je genoeg om beginnelingen beter te laten scoren in Google met hun content:

  • doe zoekwoordenonderzoek voor je opdrachtgever
  • maak een contentanalyse
  • geef basic SEO-tips
  • pas teksten aan zodat ze beter kunnen ranken in Google

8. Consulting…

Bij menig blogger of contentmaker slaat de twijfel wel een toe: “Ben ik wel goed bezig?” en “Heb ik de juiste keuzes gemaakt?” Soms is een frisse kijk van een vers paar ogen goud waard. Meningen en snelle (hopelijk opbouwende) kritiek zijn snel te vinden. Maar bij wie gaat men te rade als men wat meer diepgang wil?

Ook hier kan je je jarenlange ervaring ten dienste stellen van collega’s. Duik diep(er) in het blog van je opdrachtgever. Tot in het dashboard, desnoods.

Kijk wat er beter kan, maak een analyse en geef je opdrachtgever een concreet stappenplan waar ‘ie mee aan de slag kan.

Bijverdiensten voor bloggers: waar vind ik de eerste opdrachtgevers?

Goeie vraag, natuurlijk. Is het de eerste keer dat je een side hustle overweegt, dan zou ik het alvast niet te ver gaan zoeken. Houd je ogen en oren goed open op social media (die zijn er niet alleen om verkeer naar je blog te brengen). Wie weet zit er onder je volgers wel iemand die – tijdelijk – een beroep wil/kan moet doen op je diensten. En er zijn ongetwijfeld Facebook-groepen waar je een vraag kan stellen of een voorstel kan doen.

Nog een mogelijkheid bestaat er in om op je About-page te vertellen wat je skills zijn (en dat je openstaat voor een side hustle).

Zorg er in ieder geval voor dat je al een blogarchief hebt opgebouwd en dat je blog er mooi uitziet. En hetzelfde geldt voor de social media-accounts waarvoor je je diensten wil aanbieden. Je wil een goede eerste indruk maken want dat verhoogt je kansen op succes.

Category: