Menig blogger herkent de volgende frustratie: je schrijft een blogje om duimen en vingers van af te likken, maar door het feit dat je nu eenmaal regelmatig blogt staat dat juweeltje maar korte tijd in de schijnwerpers. Daarna verdwijnt het bericht onherroepelijk naar de donkere krochten van je blogarchief. Als je geluk hebt wordt je pièce de resistance nog een paar keer opgeduikeld door een verdwaalde lezer. Jammer! Echter, maak een sneeze page en geef je beste stukken (opnieuw) de plaats die ze verdienen!
Leestijd: ca. 3 minuten
Sneeze page?
Een term die ik pikte uit de Amerikaanse blogwereld. Waarom in godsnaam sneeze page? De enige plausibele verklaring die ik kan bedenken, is dat het komt van het Engelse to sneeze (niezen). Als je niest vliegen de snotpartikels genadeloos in de rondte (als ze tenminste niet worden opgevangen door een zakdoek).
Een goeie sneeze page brengt je bezoeker – die slechts zelden verder kijkt dan je laatste twee berichten – via een of twee muisklikken naar de verste uithoeken van je blog.
Enfin, tot zover de mogelijke etymologische verklaring…
Is er geen goed Nederlands woord voor te vinden dan? Je zou kunnen opteren voor blogstaaltjes. Maar dat doet mij dan weer te veel denken aan een al te opdringerige, dubieuze leurder met staaltjes van allerlei dingen waar je eigenlijk geen donder kan mee beginnen… Doe mij dus maar sneeze pages!
Maak een sneeze page. Makkelijker gezegd dan gedaan…
De sneeze page is dus een aparte, makkelijk te vinden pagina met daarop de linkjes naar je beste, mooiste leukste artikelen die je in de loop der tijd aan je blog hebt toevertrouwd. Het werk waar je – ook na jaren – beretrots op bent. Of nog: de hoekstenen van je weblog. Toegegeven, als je al heel wat jaartjes aan het bloggen bent, je archief honderden berichten telt is het misschien wel even zoeken naar je blogpareltjes…
Natuurlijk zijn hier ook variaties op te bedenken:
- de berichten met de meeste views
- blogs die de meeste (felste) reacties losweekten bij je lezers
- blogberichten die je in één klap beroemd maakten
- (hét antwoord op) de meest gestelde vragen van je lezers
- …
In elk geval biedt de sneeze page je lezer het antwoord op de vraag: “Welke blogs moet ik zeker gelezen hebben voor ik hier wegga om nooit meer terug te komen?”
Ik kan me ook zo voorstellen dat je sneeze page regelmatig wijzigingen ondergaat. Niks is immers definitief, je inzichten en ideeën veranderen af en toe en je schrijft voortdurend nieuwe (en betere?) stukken…
Kom je er echt niet uit? overweeg dan de hulp in te roepen van je lezers (bijvoorbeeld middels een poll). Een fijne manier om je lezers bij je blog te betrekken.
Het is natuurlijk aan jou om te bepalen hoe je je blogstaaltjes presenteert. Wil je een overzichtelijke lijst met linkjes naar je fijnste content, of schrijf je liever een onderhoudend stukje proza vol met verwijzingen naar je beste blogberichten? Laat je creativiteit de vrij loop!
Ook Blogtrommel.com heeft zijn eigen sneeze page met meer dan 100 succestips voor jouw blog.
Meer van dat?
Elk blogbericht een sneeze page?
Zo zou het eigenlijk moeten zijn! Elk artikel dat je post zou eigenlijk enkele linkjes moeten bevatten naar eerder verschenen artikelen, als ze tenminste je verhaal staven, onderbouwen en vervolledigen. Die laatste opmerking is belangrijk!
Niet alleen nodig je je lezer vriendelijk uit meer artikelen te lezen/dieper in je blog te duiken/meer tijd op je blog door te brengen. Ook Google vindt een en ander leuk, want je toont de zoekrobots de structuur en de verbanden van je blog. Hou dat een tijdje vol en je blog zal gaandeweg hoger scoren in de Google’s zoekresultaten!
Oorspronkelijke versie van dit artikel: september 2013
photo credit: Aaron Webb via photopin cc
Geef een reactie