Wil jij (meer) gaan verdienen met je blog? Dan is het goed om te kijken waar die felbegeerde pegels te halen zijn. Door het bereik bij een specifieke doelgroep verdienen veel bloggers hun geld aan advertenties of gesponsorde blogs. Een klant met andere behoeften lijkt vaak buiten beeld. Lees in dit artikel mijn visie op een minder prominente doelgroep en wat je kan doen om je blog voor hen interessant te maken.
Bloggen voor SEO-specialisten en linkbuilders
Mogelijk glipt een doelgroep met veel potentie door je vingers. Als je door hun ogen naar jouw eigen blog kijkt, boor je een geheel nieuwe doelgroep aan: SEO-specialisten en linkbuilders. Het inkopen van gastblogs is namelijk uitermate interessant voor SEO.
Hoe ik dat weet? Omdat ik zelf klant ben van bloggers zoals jij. Inmiddels door de tijd heen voor verschillende bedrijven en in verschillende branches. Ik heb jarenlang veel gepraat met SEO-specialisten, over SEO gelezen en ben er zelf mee aan de slag gegaan. Vanuit mijn ervaring geef ik je graag tips om je blog interessant te maken voor samenwerkingen met linkbuilding als primair doel.
Voor ik in ga op deze specifieke doelgroep is het prettig uit te zoomen naar het grotere geheel. De markt is immers groot. Tot jouw potentiële klanten behoren verschillende soorten bedrijven, met ieder hun eigen kenmerken en behoeften.
In welke vijver vis jij?
Ga je voor de A-merk droom?
Allereerst zijn er grootbedrijven in Nederland. Dit zijn de grote jongens in de markt waar iedereen voor wil werken. Het klinkt natuurlijk ook heel gaaf als je kan zeggen dat je voornamelijk voor mooie A-merken werkt. Bedenk je wel 2 dingen:
- van alle Nederlandse bedrijven valt slechts 1% in deze categorie
- voor deze merken valt er veel te kiezen én veel te eisen
Het is een relatief kleine vijver. Met bedrijven waar je lastig binnenkomt en vaak nog lastiger binnen blijft. Veel samenwerkingen zijn eenmalig of sporadisch. Het lukt weinig bloggers om een samenwerking op reguliere basis voor elkaar te boksen bij een groot bedrijf. Dus mag je telkens op zoek naar de volgende grote klant die weer net zo lastig binnenhalen. Staar je dus niet blind op alleen werken met grote merken. Het is geen makkelijk ideaal.
En de overige 99%?
De rest van de markt bestaat uit midden- en kleinbedrijven (MKB) en ZZP’ers. Binnen het MKB is er een verdeling naar grootte: middelgroot, klein en micro. De categorie waarbinnen een bedrijf valt hangt samen met het personeelsbestand, de jaaromzet of het balanstotaal.
Het verschil met populaire en bekende A-merken is niet dat je bij deze groep geen moeite hoeft te doen om binnen te komen. Wel biedt deze groep méér verkoopkansen, omdat het MKB breed is en daarmee het meest vertegenwoordigd in je vijver. Daarnaast zijn voor het grootste gedeelte van deze bedrijven de belangen bij je blog breder. Dit betekent dat er voor deze doelgroep meer redenen zijn om te kopen. Win, win.
Kijk met een klantbril naar je eigen blog
Om goed te snappen wat potentiële klanten beweegt om van je te kopen, moet je weten wat hun drijfveer is. De drijfveer hangt samen met het ultieme doel dat zij willen bereiken. Een samenwerking met jouw blog helpt hen daar te komen. Het is één van vele stapjes om te komen tot het gewenste resultaat.
Samenwerkingen moeten bijdragen aan doelstellingen als naamsbekendheid, promotie of vindbaarheid in zoekmachines. Beslisfactoren als de relevantie, het linkprofiel of het bereik van je blog bepalen of een artikel op jouw blog zinvol is. Welke beslisfactor belangrijk is voor je klant, hangt af van de doelstelling die ten grondslag ligt aan de samenwerking.
Bij klanten die advertenties en gesponsorde blogs afnemen ligt de nadruk vaak op jouw bereik bij een specifieke doelgroep, via de website, nieuwsbrief en/of social media kanalen. De SEO-doelgroep hecht in mindere mate aan bereik en legt de focus op vindbaarheid. In dit geval is de online marketing strategie vaak leidend en de website een belangrijk verkoopkanaal. De motivatie om samen te werken is anders.
Linkjes, linkjes, linkjes
SEO wordt ingezet om vindbaarheid te verbeteren. Het doel is om hogere posities in de zoekmachines te krijgen op relevante zoekwoorden. Het vergaren van links naar de website, ook wel linkbuilding, is een belangrijk element van SEO. En de groep die regelmatig, en soms dagelijks, op linkjesjacht gaat is ontzettend interessant voor jou.
Bij de beoordeling van een samenwerking wordt rekening gehouden met meerdere factoren, waarbij onderstaande vier vaak een belangrijke rol spelen:
1. Linkprofiel – Heeft het blog goede SEO-scores?
Linkbuilding draait veel om scores. Er zijn verschillende tools om mee te werken, die een score geven aan een website. Ahrefs en Majestic zijn veelgebruikte tools door SEO-specialisten. Om de kwaliteit van de website uit te drukken werkt Ahrefs met UR (URL Rating) en DR (Domein Rating). Majestic werkt met Citation Flow (link volume) en Trust Flow (kwaliteit links). De scores drukken de kwaliteit van een website uit. Ook zijn het aantal backlinks en totaal aantal verwijzende domeinen belangrijke factoren om mee te wegen.
2. Relevantie – Past het blog bij mijn onderwerp?
Het is belangrijk om een link te krijgen van een website met een onderwerp dat overeenkomt met het onderwerp van de pagina of het bedrijf waarvoor de link wordt verkregen. Voor ons bedrijf is het bijvoorbeeld interessant om samenwerkingen aan te gaan met websites en blogs die gerelateerd zijn aan marketing of sales. Soms zoeken we relevantie ook in een ander onderwerp, bijvoorbeeld wanneer dit specifiek aansluit op een onderzoek op basis van bedrijfsdata.
3. Activiteit en kwaliteit – Is het blog actief en wat is het niveau?
Een blog waarop recent is gepubliceerd en waarop frequent nieuwe artikelen verschijnen behoudt waarde. De actualiteit het blog en de blog frequentie spelen dus mee in het maken van een keuze. Daarnaast is ook kwaliteit een factor. De uitstraling en inhoudelijke sterkte van bijdragen op het blog wegen ook mee.
4. Vergoeding – Wat kost een blog of link?
Ook de prijs voor de samenwerking is niet onbelangrijk. Die prijs moet redelijk zijn in verhouding tot de kwaliteit van het blog in de breedste zin. Een samenwerking met een blog dat minder goede SEO scores heeft, kan best interessant zijn bij een lager tarief. Niet elke backlink hoeft van de hoogste kwaliteit te zijn voor een bedrijf dat op SEO inzet.
Daarentegen zijn de meeste bedrijven best bereid goed geld neer te leggen voor een backlink van goede kwaliteit. Een samenwerking hoeft niet altijd te draaien om omzet. Soms is alleen het verkrijgen van nieuwswaarde of een ABC-linkruil ook interessant, bezien vanuit andere aspecten van je blog.
Het ultieme “linkbuildingblog”
Je hebt nu hopelijk een beter beeld gekregen van een doelgroep met andere belangen dan die van een gemiddelde adverteerder. Een mooi moment om te overwegen of het voor jou interessant is om hier vanuit je blog meer op toe te leggen.
Hoe maak jij jouw blog zo aantrekkelijk mogelijk voor een SEO-klant? Hieronder 6 tips:
1. Verdiep je in SEO
Je vangt hier twee vliegen in één klap. Je leert zelf meer van SEO waardoor je weet wat je moet doen om de vindbaarheid en SEO-scores van je blog te verbeteren. Daarnaast leer je hoe jouw klant denkt en kan je hierop slim inspelen. Wanneer je hetzelfde doel nastreeft als je SEO-klant, namelijk goed gevonden worden, maakt dit dat jullie automatisch interessant zijn voor elkaar. Een blog dat zelf serieus bezig is met SEO kan immers alleen maar in SEO-waarde stijgen.
2. Praat met SEO-specialisten
Lezen over SEO is een manier, maar het zegt niet alles over jouw specifieke situatie. Mogelijk zijn er aandachtpunten die je nog over het hoofd ziet. SEO-specialisten praten vaak graag over hun specialisme. Wanneer je deze vakguru’s benadert uit interesse over hun vakgebied, zijn veel van hen uit enthousiasme bereid concrete tips te geven over jouw blog. Bijkomend voordeel is dat je bij hen op de radar bent met de wetenschap dat je serieus bezig bent met de SEO van je website. Dit creëert mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen.
3. Doe zelf aan linkbuilding
Een goed linkprofiel is belangrijk. Het geeft autoriteit en voordeel ten opzichte van concurrerende blogs in dezelfde markt. Door regelmatig nieuwe, kwalitatieve links te krijgen van goede websites blijft je blog relevant en behoud of verbeter je de SEO-scores. Werk samen met andere bloggers of met bedrijven met een blog door het leveren van gastblogs. Dit levert de ander kwalitatieve content op en voor jou kwalitatieve backlinks. Ook investeer je op die manier in een goede relatie, dit soort relaties kunnen in de toekomst mooie dingen brengen.
4. Houd de inhoud sterk
Plaats regelmatig nieuwe blogs. Zorg daarbij dat je de kwaliteit van je blog bewaakt, ook bij gastblogs van klanten of andere bloggers. Stel heldere eisen en geef duidelijke richtlijnen mee. De eindredactie ligt in jouw handen en jij bepaalt wat wel of niet wordt geplaatst. In het linkbuilding landschap zie je vaak “nepblogs” langskomen. Dit zijn blogs die specifiek zijn opgezet voor linkbuilding, maar worden bijgehouden met lage kwaliteit content. De betere SEO-specialist zoekt naar kwaliteit, dus dit is een belangrijk onderscheidend vermogen voor jouw blog ten opzichte van de rotzooi die veelvuldig online staat.
5. Bouw aan een blognetwerk
Blog zelf elders en laat andere bloggers gastblogs plaatsen op jouw blog. Daarmee werk je via slimme anchorteksten en backlinks vanaf andere kanalen aan je eigen linkprofiel. En tegelijkertijd bouw je aan een sterk blognetwerk. Je maakt jezelf tot een interessante samenwerkingspartner voor SEO-klanten als je ook als toegangspoort tot meer soortgelijke, kwalitatieve links kan fungeren. Maak onderling afspraken over een kickback fee bij een opdracht, zo loont een doorverwijzing ook financieel.
6. Benoem de dienst op je website
Besteed aandacht aan dit type klant op de samenwerkingspagina van je blog. Zorg dat er in één oogopslag informatie beschikbaar is over de SEO-kwaliteit van de website, de samenwerkingsmogelijkheden, de kosten en benodigde informatie bij contact. Laat hier merken dat je jouw klant begrijpt door SEO-specifieke verkoopargumenten te benoemen en beïnvloed daarmee de kansen voor een samenwerking met jouw blog.
Hoe herken je een SEO-klant?
Als je hebt besloten om in te zetten op meer SEO-klanten is het ook belangrijk om je af te vragen: hoe herken ik een SEO-klant?
Bedrijven die hard inzetten op online marketing hebben vaak de website als primair verkoopkanaal. Kenmerkend voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in linkbuilding: een actief blog, soms ook een linkpagina en een verzameling aan (sterke) backlinks naar hun website – te achterhalen via een SEO-tool als Ahrefs of Majestic.
De meest overduidelijke SEO-klant is een bedrijf dat deze diensten zelf aanbiedt aan bedrijven. Zij zijn eenvoudig te herkennen. Dit zijn bedrijven die bijvoorbeeld op hun website SEO-diensten aanbieden, zoals linkbuilding, SEO advies of zoekwoordenonderzoek. Je kan dit soort dienstverleners zien als ‘de kip met de gouden eieren’. Waar jij telkens opnieuw moeite moet doen voor het werven van een nieuwe eindklant, heb je via hen met dezelfde moeite wellicht in één klap meerdere afnemers.
Bouw je aan je klantenbestand: 7 tips
En dat is mooie voorzet naar de laatste vraag: hoe kom je op de radar van SEO-klanten? De formule is simpel. Zij vinden jou of jij vindt hen. Vraag je dus af waar ze zoeken (en zorg dat ze jou kunnen benaderen) en wie ze zijn (en benader ze). Linksom of rechtsom moeten SEO-specialisten en linkbuilders je blog leren kennen. Men komt op verschillende manieren aan interessante linkpartners, zoals jouw blog.
Wat moet je doen om bij hen in beeld te komen?
1. Scoor hoog in Google op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw blog
Linkbuilders zoeken via Google naar interessante blogs op basis van specifieke zoekwoorden. Zorg dat je hoog in deze zoekresultaten verschijnt zodat ze je vinden.
2. Bied je blog aan op diverse blogplatformen
Er wordt gezocht naar interessante linkpartners via blogplatformen, zoals Blog Brains of Hulc. Zorg dat je daar zichtbaar bent in de categorieën die voor jouw blog relevant zijn.
3. Schrijf een ‘bloggers gezocht’ oproep
Blogs die open staan voor gastblogs doen vaak een dergelijke oproep op hun website. Klanten zoeken vaak op gastblog mogelijkheden in Google, eventueel met een zoekterm erbij die de categorie van het blog aanduidt. Dit is een manier om jouw blog te vinden.
4. Bied gastblogs aan op link-marktplaatsen
Er zijn marktplaatsen online te vinden waar vraag en aanbod voor o.a. linkbuilding bij elkaar wordt gebracht, zoals Sitedeals. Maak hier regelmatig een advertentie aan waarop je een gastblog promoot, inclusief de benodigde praktische informatie.
5. Benader de klanten van soortgelijke blogs
Speur concurrerende blogs af. Bedrijven die een samenwerking zijn aangegaan met een blog die lijkt op die van jou, zullen hoogstwaarschijnlijk ook geïnteresseerd zijn in een samenwerking met jou. Ze hebben je alleen nog niet gevonden. Even inkoppen dus.
6. Werk met bedrijven met een goed linkprofiel
Linkbuilders struinen vaak linkprofielen af in de zoektocht naar goede websites om een link van te bemachtigen. Gevalletje ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’. Websites met een goed linkprofiel zijn vaak een inspiratie voor concurrenten of SEO-bedrijven. Zorg dus dat je in dit soort linkprofielen terecht komt, dan pluk je daar in de toekomst ook de vruchten van.
7. Stuur een bericht naar gespecialiseerde bureaus
Online marketingbureaus, SEO-bureaus, linkbuilders hebben gemeen dat ze geïnteresseerd zijn in backlinks van goede kwaliteit. Neem contact op met dit soort bureaus om ze te informeren over je blog en nodig ze uit om je op te nemen in hun lijsten. Ze weten je dan te vinden als er iets langskomt dat aansluit. Je vindt deze bedrijven – net als zij jou – via Google, maar ook via verzamelpagina’s op het internet met dit gelijksoortige bedrijven of via partijen die adressenbestanden aanbieden.
Conclusie?
Elkeen die graag geld wil verdienen aan het bloggen, doet er goed aan kritisch naar het eigen blog te kijken. Zet daarbij de bril van marketeers, SEO-specialisten en linkbuilders op. Aan de hand van dit artikel kom je alvast aan de weet waar zij zoal naar kijken bij de zoektocht naar geschikte partners.
Dit artikel werd je aangeboden door Wendy Soeters van Data Department, een dataspecialist die zich met een onderscheidende nationale bedrijfsdatabase en via maatwerk oplossingen richt op het verbeteren van verkoopresultaat van ondernemers en salesprofessionals.
Geef een reactie