Ik moest er vroeger vaak meewarig om lachen: van die gratis blogs, drie weken oud, anderhalf artikel online, alsook de volle 15 bezoekers die het blog overrompelen. Maar wel met een mediakit in de aanslag. Nee, alle gekheid op een stokje… Wanneer is een mediakit voor je blog echt nuttig? En welke info moet ‘ie dan zeker bevatten?
Laatste update: 11/07/2024
Leestijd: ca. 6 minuten
Hoewel bovenstaand fake-it-until-you-make-it-scenario best aandoenlijk is, zijn er wel grenzen! Nu goed… beginnen bij het begin:
Wat is een mediakit precies?
Het is een klein (digitaal) document – 1 à 2 A4’tjes – waarin je kort je blog voorstelt. Je stelt het document ter beschikking aan elke partij die interesse toont om eventueel met je (blog) samen te werken. De mediakit is een soort inlichtingenfiche van je blog. De bedoeling is dat men een goed beeld krijgt waarover je blog gaat, wat voor lezerspubliek je hebt en hoe groot je bereik is.
Voeg een mediakit als bijlage bij je e-mail en je bent er zeker van dat je geadresseerde meteen alle essentiële informatie over je blog heeft. Het eigenlijk mailtje kan per direct een stuk korter!
Waarom zou ik een mediakit nodig moeten hebben?
Ik zou er bij de start van mijn blog zeker geen absolute topprioriteit van maken, maar als het je bedoeling is om met je blog ooit een centje bij te verdienen (via advertenties, gesponsorde artikels en andere vormen van commerciële samenwerkingen), zou ik er ook niet al te lang mee wachten.
In de 13 jaar dat Blogtrommel.com bestond1 heb ik die mediakit slechts één keer echt nodig gehad. Al heeft dat ook te maken met het simpele feit dat ik dat blog altijd (en heel bewust) als een hobbyproject heb gezien. Hoe dan ook, destijds flanste ik mijn mediakit in zeven haasten in elkaar. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat bloggers die zich in meer populaire en/of meer gecommercialiseerde niches met meer concurrentie bewegen er wel vaker naar moeten grijpen.
Het is in elk geval slim om wanneer je op eigen initiatief bedrijven benadert – voor welke vorm van samenwerking ook – meteen de actuele mediakit van je blog mee te sturen. Meer dan waarschijnlijk kom je met de klap een stuk professioneler over!
De mediakit voor je blog, wat moet er allemaal in?
1. Het logo en de tagline van je blog
Dat behoeft geen verdere uitleg, denk ik.
2. Een beknopt stukje tekst met uitleg over je blog
Probeer in maximaal 3 zinnen uit te leggen waarover je blogt, wat je blog uniek maakt (tegenover andere blogs in dezelfde niche) en wat je lezers vooral komen zoeken op je blog. De elevator pitch die je maakte voor je blog kan hier goed van pas komen.
Let wel, het gaat hier vooral over de dingen die interessant zijn voor je lezer (en bijgevolg ook voor je adverteerder), niet zozeer over jou!
3. Jouw profielfoto
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het gezicht achter het blog. Vandaar dus. Het liefst gebruik je hiervoor een representatief headshot.
4. Je aantal volgers op social media
Logisch, de partners waar je mogelijkerwijs mee in zee gaat willen weten of je er ook in slaagt om een publiek te bereiken met je blog. Zeker, grote getallen geven prestige en maken indruk, maar de aantallen zijn hier niet de enige maatstaf. Zelfs niet voor marketeers. Niet iedereen is op zoek naar de “grote jongens die alleen maar in beweging komen als er ook een stapeltje bankbiljetten in het verschiet ligt.” Vaak zijn marketeers op zoek naar een kleine, hele specifieke doelgroep. En dan kan het zijn dat jij juist wél in beeld komt.
Het heeft in ieder geval geen zin om te liegen over het aantal volgers op social media. Vroeg of laat val je door de mand, en dan heb je het definitief verkorven!
Toon enkel het aantal volgers op de social media-platformen waar je ook echt actief bent. Heb je op een blauwe maandag een Google+-account aangemaakt om-eens-te-kijken-wat-het-is, en ben je niet verder gekomen dan 10 volgers dan hoeft dit ook niet in je mediakit. Je zal je toch niet de moeite getroosten om je gesponsord artikel via die door jou verwaarloosde kanalen te delen.
5. De blogstatistieken
Ook hier: eerlijk duurt het langst. Toon de pageviews uiteraard, maar ook de unieke bezoekers en het aantal sessies per maand.
Is je blog nog niet zo groot, dan zijn ook die cijfertjes niet echt om over naar huis te schrijven. Hoe pak je dat dan aan? Wel, je komt toch voor de pinnen met je bescheiden getallen, maar legt de nadruk op de groei die je blog momenteel doormaakt (door ook het groeipercentage mee te geven). Zo krijgt de tegenpartij in ieder geval de kans om te zien welk potentieel je blog heeft.
6. Enige informatie over je lezerspubliek (demografische gegevens)
Marketeers willen niet alleen weten hoeveel mensen je blog kan bereiken, het liefst krijgen ze ook een ietsje meer informatie over hun geslacht, hun leeftijd hun interesses. Nogal wiedes, het gaat er tenslotte om reclame te maken voor producten en diensten waar je lezers überhaupt op zijn minst enige voeling mee zouden kunnen hebben. Anders is het zonde van het weggesmeten marketingbudget.
Blog je al een tijdje, dan ken je je doelpubliek waarschijnlijk vrij goed (ziedaar al een van de redenen waarom je niet te vroeg aan een mediakit voor je blog moet beginnen). Nuttige info over geslacht, leeftijd en eventueel woonplaats kan je vrij makkelijk uit Google Analytics halen. Hetzelfde geldt voor de blogstatistieken van punt 5.
7. Links naar je social media-kanalen
Maak het de ontvanger van de mediakit voor je blog zo makkelijk mogelijk om met jou in contact te te komen. En omdat je je mediakit veelal langs digitale weg verspreid kan je net zo goed (aanklikbare) links maken zodat men rechtstreeks op je respectievelijke social media-accounts terecht komt. Om dezelfde reden kan je aan je logo ook eer rechtstreeks link naar je blog koppelen. Alle beetjes helpen!
8. Persoons- en contactgegevens
9. Een datum…
Het bedrijf dat de mediakit van je blog onder ogen krijgt wil natuurlijk actuele cijfers. Geef daarom een datum mee waarop het getoonde cijfermateriaal betrekking heeft. Liefst zijn ze minder dan een maand oud. Een mediakit met drie maand oude cijfers is zo goed als waardeloos.
Zo, tot zover de wat mij betreft onmisbare items voor een compacte mediakit. Een en ander zou een plaatsje moeten kunnen vinden op één A4-blad. Het kan ook wat uitgebreider (met 1 of 2 extra pagina’s):
Bijkomende items voor een uitgebreidere mediakit
- enkele van de mooiste foto’s op je blog
- een korte beschrijving aangaande het soort samenwerkingen waar je voor in bent (advertorials, gesponsorde artikelen, winacties, advertentieblokken,…)
- links naar (gast)artikels die je schreef voor gerenommeerde sites
- testimonials van mensen waar je eerder mee samenwerkte
- opvallende quotes uit en linkjes naar je beste of populairste blogposts
- een link naar je cornerstone content?
- logo’s van firma’s waar je in het verleden al mee samenwerkte
- een beknopte versie van je algemene voorwaarden
- een tarievenlijst
- …
Hoe maak je een mediakit?
Om een mediakit te maken (die er ook nog een beetje leuk en professioneel uitziet) hoef je tegenwoordig echt geen grafisch ontwerper te zijn. Er zijn ook niet echt richtlijnen over hoe zo’n mediakit er precies uit moet zien. Dus gebruik je verbeelding om er iets moois van te maken. Bedenk wel dat:
- je mediakit een uithangbord van je blog is
- je geen tweede kans krijgt om een goede eerste indruk te maken
- de mediakit qua stijl ook een beetje moet aansluiten bij de look and feel van je blog
- zo’n mediakit bovenal makkelijk leesbaar moet zijn voor iemand die je blog niet kent
Met (sjablonen van) Word kan je al heel wat. Ik zou in dat geval je document wel opslaan als een PDF-bestand.
Wil je je mediakit echt visueel aantrekkelijk maken – en waarom zou je dat niet doen – dan is het online grafisch programma Canva wat mij betreft een aanrader. Je kan er gratis gebruik maken van sjablonen en duizenden grafische elementen om er iets tofs en persoonlijks van te maken.
Handig zijn bijvoorbeeld de de social media-icoontjes om je volgers op social media aan te duiden, of de mogelijkheid om demografische gegevens op een simpele manier in een grafiekje te gieten…
Je mediakit open en bloot op je blog?
In de Angelsaksische wereld zie je de mediakit vaak open en bloot op het blog. Hier bij ons is dat echter minder gebruikelijk. Die manier van werken heeft het voordeel dat geïnteresseerde partijen die kit per direct kunnen inkijken. Het scheelt hen weer een mailtje.
Anderzijds weet je natuurlijk niet wie je mediakit allemaal raadpleegt. Dat kan een obstakel zijn.
Nog een ander nadeel is wel dat een en ander ook wat technische issues heeft. Zo een PDF-bestand kan je namelijk niet zomaar in een blogpagina plakken om te laten zien. Dus moet je weer zitten klooien met plugins om daar een mouw aan te passen.
Een oplossing zou er kunnen bestaan om een er een PNG-bestand van te maken (iets wat perfect kan via Canva), maar dan maak je je site wat trager en als je al krap zit met je bandbreedte is dat ook niet ideaal.
Het kan er allemaal voor zorgen dat veel bloggers ervoor kiezen om op hun blog wel melding te maken van de mediakit, maar die enkel ter beschikking stellen via mail (als er expliciet naar gevraagd wordt).
Mediakit kamerbreed uitgerold
Niet zo bij collega Marguerita. De mediakit van Marstyle.nl is geen PDF’je maar beslaat een volledige blogpagina. Compleet met een voorstelling van blogdiensten, grafiekjes, een YouTube-videootje, tariefplannen en disclaimer. Transparanter kan je moeilijk zijn, denk ik. En wie de kit van naderbij bekijkt leert ook dat je niet per se duizenden bezoekers hoeft te trekken om wat aan je blog te kunnen verdienen. Maar dat is weer ’n heel ander verhaal.
Waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar ben: heb jij een mediakit, en hoe vaak mag/moet jij ‘m effectief bovenhalen?
- De voorganger van dit blog. ↩︎
Geef een reactie