Meer inschrijvers voor je nieuwsbrief: 5 korte tips

Sharp Ben avatar

In:

Wil je graag meer terugkerende bezoekers op je site? Dan kan je eigenlijk niet meer zonder een mailinglijst annex nieuwsbrief. Om effectief te zijn heb je uiteraard inschrijvers voor je nieuwsbrief nodig. Dat is best een uitdaging op een moment dat niemand meer spontaan zijn e-mailadres deelt. Maar er is zeker nog hoop.

Leestijd: ca. 3 minuten

Optimaliseer je opt-in formulier en krijg meer inschrijvers voor je nieuwbrief

Het verschil tussen mislukking en succes zit ‘m vaak in een heel klein hoekje. Dat is ook hier het geval. Doe een paar al bij al simpele aanpassingen aan je inschrijfformulier(en) voor je nieuwbrief en het verzamelen van e-mailadressen loopt een stuk vlotter.

1. Promoot je aanbod beter

Niemand schrijft zich in op je maillist alleen maar omdat jij dat vraagt, laten we wel wezen. Let dus op hoe je je algemene nieuwsbrief precies aan de man brengt. Een simpele oproep genre “Schrijf je in voor de nieuwsbrief” zet mensen nauwelijks aan om de stap te zetten.

Wat krijgen ze als mensen hun e-mailadres bij jou achterlaten? Welk voordeel hebben ze daarbij? Vermoedelijk werkt dit iets beter:

  • Ontvang nu gratis … (benoem je gratis aanbod of weggever)
  • Mis nooit meer een top tip om …
  • Blijf op de hoogte van exclusieve promoties
  • Krijg als eerste toegang tot …
  • Download nu jouw welkomscadeau
  • Ontvang extra tips die ik enkel deel via mijn maillijst

Mijn eigen call-to-action voor de maillijst/nieuwsbrief ziet er momenteel als volgt uit:

2. Zet op meerdere plaatsen op je blog een (link naar) je opt-in formulier

De klassieke plek om zo’n formulier neer te zetten is ergens bovenin de sidebar van je blog. Maar denk ook aan andere plaatsen waar veel aandacht van lezers naartoe gaat:

De kans dat je aanbod opvalt én mensen verleidt wordt er alleen maar groter door.

3. Beperk het aantal invulvelden op je opt-in formulier

Om zoveel mogelijk inschrijvers voor je nieuwsbrief te krijgen moet je het hele proces zo kort en eenvoudig mogelijk houden. Dat begint bij een zo kort mogelijk inschrijfformulier. Onderzoek toont aan het aantal inschrijvers telkens met 10% daalt bij ieder extra invulveld.

Voor een mailinglijst/nieuwsbrief in functie van je blog heb je weinig gegevens nodig:

  1. de voornaam van je contact
  2. zijn of haar mailadres

Al de rest is onnodig ballast. Ik kan me voorstellen dat je in uitzonderlijke gevallen graag meer (persoons)gegevens wil (om je e-maillijst te segmenteren) maar daar kan je eventueel later nog achter komen. Bijvoorbeeld via een meer gerichte enquête of gewoon op basis van welke van de verzonden e-mails die werden geopend en/of gelezen.

Wil je dat je e-maillijst leeg blijft, vraag dan zeker naar zaken als een telefoonnummer, de leeftijd en de woonplaats…

4. Zorg voor een opvallende knop

Op nogal wat blogs is het een beetje zoeken naar het opt-in formulier voor de nieuwsbrief. Een gemiste kans, natuurlijk. De knop mag ferm in het oog springen. Doorgaans wordt gekozen voor een kleur die mooi harmonieert met het kleurenpalet van het blog.

a) De kleur van de knop

Maar om écht effectief te zijn mag ‘ie nog meer opvallen. Heb je geen inspiratie, kies dan voor blauw, zwart of groen. Deze kleuren schijnen het best te werken als je vooral mannen wil aanspreken. Vrouwen hebben een voorkeur voor blauw, purper en groen.

De kleur blauw straalt vertrouwen en betrouwbaarheid uit. 45% van ’s werelds grootste bedrijven hebben een blauw logo. Toeval?

Omdat blauw een sterke voorkeur heeft bij zowel vrouwen als mannen wordt erg vaak voor blauw gekozen als kleur voor de inschrijfknop.

b) De tekst op de knop

Wil je meer inschrijvers op je nieuwsbrief dan zijn call-to-actions als “Klik hier” of “Schrijf je in”. Standaardformuleringen die eigenlijk weinig zeggen.

Studies tonen aan dat effectieve call-to-actions meestal wat langer zijn. 3 tot 5 woorden. Deze formules werken doorgaans goed:

  • Ja, ik profiteer nu van … !
  • Zend me de gratis tips
  • Geef me gratis toegang
  • Ja, die wil ik

Wat valt jou op?

  • De woorden “nieuwsbrief” en “e-maillijst” zijn nergens te bekennen
  • De focus ligt op de voordelen voor de persoon die zich inschrijft
  • Call-to-actions zijn geschreven in de eerste persoon

5. Meer inschrijvers op je nieuwsbrief nodig? Experimenteer af en toe wat

Dit is allemaal geen exacte wetenschap. Experimenteer daarom wat met zaken als de plaatsing van het inschrijfformulier, de opmaak en indeling ervan, je aanbod, het taalgebruik van de call-to-actions enzovoorts. Kijk wat voor jouw blog het beste werkt. Het kan allemaal een serieuze invloed hebben op het aantal mensen dat zich inschrijft voor je mailinglijst.

Succes!

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *