Groot is de kans dat je er een tijdje over gedaan hebt om met een ideale blognaam annex domeinnaam te komen. Ben je echt ambitieus of zet je je blog (ook) in voor zakelijke doeleinden? Dan is meerdere domeinnamen registreren voor je project een te overwegen stap.
Leestijd: ca. 4 minuten
Defensief meerdere domeinnamen registreren voor je blog: 3 goede redenen
Je zou je inderdaad kunnen afvragen waarom je zo nodig meerdere domeinnamen moet registreren (en er jaarlijks voor betalen) als je er niks mee doet. Tenminste, je zet geen website of blog op dat domein. Ik geef grif toe dat deze tips niet voor elke blogger nuttig zijn, maar het is toch slim om hier even over na te denken.
1. Preventief domeinnaam registreren om misbruik te voorkomen
Dit is wellicht de voornaamste reden om meerdere domeinnamen te kopen. Stel dat je blog ooit uitgroeit tot een grote, bekende site (binnen jouw niche). Dan wil je misschien niet dat anderen zomaar de mogelijkheid krijgen om op jouw succes mee te surfen.
Zo is het voor een ander een koud kunstje om – bijvoorbeeld – jouw domeinnaam te kopen, maar dan wel met een andere extensie. De .com-variant terwijl jij de .nl- of .be-variant bezit. En zelfs al besluit die andere partij om op dat domein te gaan bloggen in een heel andere niche dan de jouwe; dat wil je liever niet zien gebeuren. Die andere partijen kunnen dan (minstens gedeeltelijk) mee profiteren van jouw naamsbekendheid, jouw harde werk.
2. Domeinnamen reserveren voor toekomstige projecten
Ben je echt ambitieus, dan moet je verder durven kijken dan je neus lang is. Oké, niet iedereen zal internationaal door willen breken met zijn of haar blog, maar alvast de .be, .nl, .eu en .com-varianten zijn zeker te overwegen. Anders wordt het improviseren OF die begeerde domeinnaam (veel) duurder betalen dan nodig is.
3. Extra domeinnamen aan je blog koppelen? Verwarring voorkomen en extra bezoekers genereren
Nog een interessante reden om meerdere domeinnamen te kopen? Door meerdere domeinnamen aan je blog te koppelen kan je extra verkeer naar je blog trekken.
Met andere woorden: iemand tikt jouw domeinnaam in maar met een verkeerde extensie (die jij ook in bezit hebt), krijgt geen foutmelding en komt toch netjes op je blog uit. Handig toch?
Zo zou je ook de domeinnaam kunnen aanschaffen met die vervelende schrijffout die mensen telkens opnieuw maken als ze je url intikken in de internetbrowser.
Welke extra domeinnamen registreren?
Goed, vooropgesteld dat je het nuttig acht om meerdere domeinnamen te registreren. Je wil dus een aantal domeinnamen “van de markt halen” zodat anderen die niet kunnen gebruiken. Dat vergt natuurlijk een extra investering in je blogproject. Reken op zo’n 10 euro per jaar en per domeinnaam. Je zou onder meer kunnen denken aan de volgende opties:
1. Je domeinnaam, maar dan met andere extensies
Zoals hierboven al aangehaald is het handig als je je domeinnamen koopt met de (in ons taalgebied) meest voorkomende extensies. Heb je een blog, schrijf je voor een Nederlandstalig publiek maar opereer je vanuit het buitenland? Overweeg om ook de domeinnaam te claimen met de extensie van het land waar je verblijft. Kan altijd van pas komen.
2. Je eigen naam (en varianten)
Een beetje afhankelijk van hoe fel je je eigen persoontje naar voren schuift tijdens je blogactiviteiten, zou ik er ook over denken jouw eigen naam te registreren. Spontaan denk je natuurlijk aan de combi Voornaam+achternaam. Doch, ook de omgekeerde variant (Achternaam+voornaam) kan zijn waarde hebben.
Op die manier kan niemand zich voordoen als jijzelf.
3. Meerdere varianten van je domeinnaam
Vooral nuttig wanneer je domeinnaam bestaat uit een combinatie van pakweg je naam en een zoekterm. Of nog: een zoekterm en een plaatsnaam. Idem voor een eigennaam en een dienst. Registreer bijvoorbeeld:
- schrijfcoachantwerpen, maar ook antwerpenschrijfcoach
- annakokkin, maar ook kokkinanna
- fietsenbert, maar ook bertfietsen
Oké, de voorbeelden kunnen beter, maar je ziet waar ik naartoe wil. Je vangt twee vliegen in één klap. Immers, je maait het gras voor de voeten van de snoodaards weg die zouden willen meeliften op jouw naamsbekendheid. En door defensief meerdere domeinnamen aan je blog te koppelen kan je ervoor zorgen dat mensen die in de war raken en de verkeerde url intikken toch bij jou terechtkomen. Om die reden kan je er trouwens ook voor kiezen de domeinnaam te registreren met die vaak gemaakte spelfout…
4. Productnamen? Je slogan of tagline?
En natuurlijk kan je ’t helemaal bruin bakken als je ook een eigen domeinnaam neemt voor populaire productnamen die nauw met je blogactiviteiten verbonden zijn, of voor de slogan of tagline van je blog. Allemaal om te verhinderen dat concurrenten of collega’s uit jouw ruif komen mee-eten.
Toegegeven, het claimen van meerdere domeinnamen voor één en hetzelfde blogproject, niet iedereen zal ervoor staan te springen. Ga immers all the way en je blog wordt een vrij dure aangelegenheid. Daarom: zolang je blog het stadium van vrijblijvend hobbyproject niet is ontgroeit, is het allicht niet nodig om verschillende domeinnamen aan te kopen.
Dat verandert mogelijks wanneer je blog wat serieuzer wordt, wat meer bezoekers trekt en meer bekendheid krijgt. Dan wil je verhinderen dat anderen op jouw online succes proberen mee te surfen. Dat kan onder andere door meerdere domeinnamen vast te leggen voor je project.
Meer van dat?
Geef een reactie