Wil je je vandaag de dag online laten opmerken, je publiek uitbreiden, dan mag je niet alleen vertrouwen op je blog. Zelfs al zet je heel regelmatig nieuwe artikels online. Nee, het liefst ben je via meerdere online kanalen te ontdekken en te bereiken. Prima, maar hoe doe je dat in je eentje met met maar 24 uur in een dag? Deze tips werken voor mij alvast goed.
Leestijd: ca. 7 minuten
Wellicht is Webeffectief.com het meest zichtbare, meest doorontwikkelde project waarmee ik bezig ben. Daarnaast is er nog:
- een Pinterest-account
- een Facebook-groep voor bloggers die ik samen met een collega beheer
- de Webeffectief podcast
- een klein YouTube-kanaal
- een online project dat nog onder embargo staat
Goed, ik heb veel vrije tijd. Dat helpt natuurlijk. Maar daar staat tegenover dat ik een stuk trager werk dan andere content creators en mijn gezondheid niet altijd meewil.
De 7 beste tips om solo meerdere online projecten in de lucht te houden
Ben je op zoek naar meer naamsbekendheid, een groter bereik voor je content of wil je gewoon veel meer tempo maken met je bestaande project, dan zijn dit jouw tips.
1. Organiseer je backoffice
Eén van de grootste uitdagingen? Ervoor zorgen dat jijzelf nog het overzicht kan bewaren. Contentideeën, takenlijsten, kladjes, sneuvelteksten, inspiratie scripts en outlines, soms is het al een heel werk om die te bewaren voor één project. Laat staan voor meerdere online projecten tegelijk.
Een degelijk uitgebouwd informatiesysteem wordt al snel onmisbaar. Misschien heb je zelfs een uitbreiding nodig van je bestaande systeem. Gebruik je Microsoft OneNote dan kan je bijvoorbeeld makkelijk een nieuwe sectie of notitieblok openen.
2. Probeer tempo te maken
Oké, content maken is meestal geen wedstrijdje. Anderzijds, als je wil dat je online projecten van de grond komen zal je toch moeten zorgen dat er regelmatig iets nieuws verschijnt (in je verschillende projecten). Dat wordt lastig als jij voor elk stuk content dat je maakt ettelijke dagen of weken nodig hebt.
De voorgaande tip helpt enorm, dat spreekt voor zich. Met zo’n informatiesysteem weet je immers op ieder moment wat je volgend onderwerp is, wat je precies te doen staat en omdat je inspiratiebronnen onder handbereik zijn kan je zonder al te veel tijdverlies aan de slag. Trouwens, ook een writer’s block hoeft je niet tegen te houden.
3. Niet elk (deel)project moet even uitgebreid zijn
We moeten elkaar niks wijsmaken. Zelfs met veel motivatie, genoeg inspiratie en je goed georganiseerde backoffice blijft het soms een hels karwei om alle projecten in goede banen te leiden. Neem daarom niet te veel hooi op je vork.
Niet te groots en stap voor stap
Niemand die zegt dat je je online projecten allemaal even groots moet opvatten. Als youtuber hoe je dus bijvoorbeeld niet per se even vaak te bloggen als dat je een nieuwe video online zet. En ben je een beginnende podcastmaker, dan hoef je niet noodzakelijk gelijke tred te houden met pakweg je blog.
Zoek hier je eigen tempo. Sowieso raad ik je aan om bijvoorbeeld pas een nieuw kanaal aan te boren wanneer eerdere projecten wat naamsbekendheid en een zekere reputatie hebben opgebouwd.
Niet dat je mij als voorbeeld moet nemen, maar deze site bestaat in basis al zo’n 14 jaar. Echter, pas de laatste 4, 5 jaar kijk ik ook serieus naar andere online kanalen om “mijn boodschap te brengen.”
- Pinterest? Ik ben er me in gaan verdiepen vanaf 2020 (en met periodes laat ik het compleet los)
- De Facebook-groep voor bloggers? Is het project van een collega-blogger (ik ben eind 2022 mee aan boord geklommen)
- Het YouTube-kanaal? Dat ging al een jaar of 12 geleden van start, maar dan puur als tool om makkelijk screencasts te delen (en te embedden op de site)
- De Webeffectief Podcast? Die werd pas begin 2025 gelanceerd en staat nu dus nog in de kinderschoenen
In de luwte
Ook buiten Webeffectief.com laat ik dus wel wat sporen achter op het web. Maar alleen wie echt moeite doet kan het volledige plaatje ontdekken.
Da’s een bewuste keuze natuurlijk. Dat hele online avontuur van mij is een hobby en niet mijn beroep. Bovendien, wil je het maximale halen uit ieder online project moet je die projecten ook serieus door ontwikkelen en promoten.
Omdat ik die tijd en energie niet op overschot heb, houd ik de bewuste online kanalen wel in de lucht, maar zonder er verder veel ruchtbaarheid aan te geven.
Meerdere online projecten als remedie tegen de sleur
De aanwezigheid van je merk op verschillende online platformen brengt extra werk met zich mee (hoewel je daar dus ook wat in kan schipperen wat mij betreft).
Het grote voordeel is dan weer dat je als contentmaker wat afwisseling hebt. Geen zin in schrijven? Dan spendeer je toch wat meer tijd aan het maken van Pinterest-pins? Gebrek aan inspiratie voor je YouTube-kanaal? Neem wat extra tijd om aan je blog te werken, enzovoort.
Enfin, wees op meerdere fronten actief en bezorg jezelf zo ook meer afwisseling en plezier in je workflow…
4. Automatiseer en plan in waar dat mogelijk is
- video’s
- blogberichten
- Pinterest-pins
- podcastafleveringen
- social media posts
- YouTube-shorts
- …
Allemaal (stukjes) content die je kan maken wanneer jij inspiratie, tijd en zin hebt. Die content kan je vervolgens inplannen zodat het automatisch online komt volgens jouw ideale publicatieschema. Haal dus een flink stuk stress weg, door vooruit te werken en in te plannen. Dat werkt alvast fijner dan met kromme tenen in zeven haasten iets online te zetten “omdat het zolang geleden is en je toch iets moet.”
Maak gebruik van AI als dat nodig is
ChatGPT, You.com en anderen zijn handig hulpmiddelen om je op weg te zetten. Maak er gebruik van om (bijvoorbeeld):
- inspiratie aan te reiken voor een goeie titel van een artikel of een video
- alvast het opzet/de inhoud van je artikel klaar te zetten
- je tool suggesties te laten doen voor de intro van je stuk
- een korte samenvatting te geven van een artikel dat je als bronmateriaal gebruikt voor jouw content
- te helpen om een transcript te maken van een podcast of video
- ….
Dat lijken kleinigheden die je hoop en al een paar minuten tijdwinst opleveren. Echter vermenigvuldig die paar minuten met de stukken content die je in een jaar maakt…
Doe meer met je al bestaande content
Actief zijn of worden op meerdere platformen vergt extra inspanningen. Dat wil echter niet altijd zeggen dat je telkens helemaal vanaf nul beginnen moet. Eén stuk content kan je – mits wat aanpassingen – soms simpel hergebruiken op een ander platform.
Het voordeel dat je hebt wanneer je bijvoorbeeld een podcastaflevering woord voor woord uitschrijft? In no time heb je een kanjer van een blogbericht. Of omgekeerd: neem het blogbericht, spreek het in en je podcastaflevering is geboren.
En eens je een podcast hebt kan je ‘m ook delen via YouTube Podcasts. Dat kan zelfs volautomatisch.
Knip een tip uit een groter artikel en deel het om je Facebook-pagina of Facebook-groep.
Kortom, zoek bij het maken van content voor een bepaald platform/medium meteen naar manieren om een stuk content ook elders in te zetten.
5. Werk samen met andere contentmakers
Veel contentmakers hebben de neiging om alles alleen te doen. Logisch, want het is jouw project en zo houd je de controle. Anderzijds, meerdere handen maken het werk licht(er). En je kan mogelijks sneller stappen zetten/resultaat bereiken.
Zo’n samenwerking kan allerlei vormen aannemen. Het ene (deel)project is natuurlijk al wat intensiever dan het andere. Je kan:
- gezamenlijk een aantal Pinterest-borden opzetten en beheren
- regelmatig gastbloggen op elkaars platform
- te gast zijn op elkaars YouTube-kanaal of in elkaars podcast
- samen een Facebook-groep oprichten en beheren
- regelmatig linken naar elkaars werk (en elkaars werk promoten via social media)
- een groepsblog starten
- samen een nieuwe website opzetten
- …
Maak goeie afspraken
Je begint aan dit soort dingen met mensen die je vertrouwt, mensen wiens werk je kent ook. Dat lijkt me logisch. En een beetje dezelfde visie op de zaken hebben helpt natuurlijk gigantisch. Maar dan nog moet je een duidelijk antwoord krijgen op dit soort vragen:
- Wat gaan we precies doen?
- Wie doet wat precies?
- Wat zijn onze verwachtingen (komen die een beetje overeen)?
- Hoe vaak zullen we publiceren?
- Hoeveel tijd mag het project in beslag nemen?
- Wat met de eventuele opbrengsten?
- …
Overleg hier regelmatig over en zorg dat je op dezelfde golflengte blijft met je partners. Vermijd misverstanden en frustraties.
Maak gebruik van online tools om vlot te kunnen samenwerken
Overleggen en samen bouwen aan jullie online project, het kan tegenwoordig prima online. Chatten, videocalls inleggen, agenda’s, documenten en bestanden uitwisselen, elkaars teksten verbeteren,… Het kan allemaal via Google Drive/Google Docs bijvoorbeeld. 2 tips om vlotter samen te werken:
- Werk met (een) gedeelde map(pen) in de cloud zodat iedereen aan de bestanden kan (werken).
- Plan regelmatig een (online) vergadering in. Dat kan het schriftelijk overleg/mailverkeer aanzienlijk beperken. Het zorgt voor minder tijdverlies.
6. Weet wat jouw project het makkelijkst vooruithelpt
Hoe je ’t ook draait of keert, meerdere online (deel)projecten brengen extra werk met zich mee. Mogelijk zal je hier en daar compromissen moeten sluiten, keuzes moeten maken.
De kunst is om je tijd en energie vooral te spenderen aan datgene wat jouw project het meeste bijbrengt. Datgene wat jou het meest energie en plezier oplevert ook. Dat kan betekenen dat je bepaalde dingen niet meer minder doet. Moet je bijvoorbeeld:
- per se op alle social media aanwezig zijn?
- gratis samenwerken met bedrijven?
- voor de zoveelste keer een nieuwe WordPress-plugin te proberen?
- telkens opnieuw experimenteren met de layout en indeling van je site?
- de zoveelste hippe online tool uitproberen?
Prima, maar uiteindelijk komt dat er allemaal nog bovenop en wat levert het per saldo op? Ga na of dat niet ten koste gaat van het echte werk.
Niks meer missen?
Krijg de tips voor succes meteen gratis in je Inbox en haal het beste uit jouw online content
(je kan je op elk moment weer uitschrijven)
7. Verwijs (link) naar je andere online kanalen
Zeker omdat je niet altijd de tijd hebt om al je online projecten apart te promoten, is het slim om mensen regelmatig te laten weten dat je ook op andere plaatsen actief bent. Daarom:
- Zet links (icoontjes) naar je socials duidelijk neer in je website
- Link naar je website – of blog – vanuit alle socials waar je actief bent
- Praat en verwijs regelmatig door naar je andere projecten in je content
- Indien van toepassing: maak een aparte sectie op je site waar je podcast of YouTube-kanaal centraal staat
- Vergeet niet om al je online projecten te vermelden op je digitaal visitekaartje
Verwacht hier niet meteen wonderen van qua kliks, views en subscribers. Maar nogmaals, laat mensen fijntjes weten dat er niet alleen een Facebook-groep, website, blog, YouTube-kanaal, Pinterest-account of podcast is. Trouwens, het is prettig als je je volgers een beetje de keuze laat hoe ze je content het liefst willen consumeren.
Geef een reactie