Ons internet(gebruik) kan milieuvriendelijker: 7 tips

Sharp Ben avatar

In:

Het klinkt misschien vreemd, maar in de strijd tegen de klimaatverandering moet ook het internet zijn steentje bijdragen. Dat internet is goed voor ergens tussen 2 en 7% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen. En dat percentage groeit nog razendsnel. De data-industrie engageerde zich al om de klimaatimpact te beperken, maar ook jij kan je duit in het zakje doen. Een paar tips.

Leestijd: ca. 3 minuten

1. Spring een beetje bedachtzaam om met AI

Die artificiële intelligentie is in no time onmisbaar geworden zo lijkt het wel. Vandaag kan je ChatGPT, Google Gemini en anderen van alles en nog wat vragen of toeroepen. Iets opzoeken met AI-tools kost echter snel zo’n 25 keer méér energie dan met de traditionele Google-zoekmachine. Het is een van de redenen waarom het energieverbruik van het internet nog flink doorstijgt.

Zeker, AI kan ook een bondgenoot zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming. Door bijvoorbeeld nauwkeuriger extreem weer te voorspellen of productieprocessen te optimaliseren. Maar je gebruikt AI-tools beter niet puur voor de fun.

2. Stream op lagere kwaliteit

Streamingdiensten als Disney+ en Netflix tonen series en films vaak standaard op hoge kwaliteit. Sowieso is video één van de grootste energieslurpers op het internet. Volgens cijfer uit 2022 was 80% van ons internetverbruik voor rekening van video.

Je kan heel wat energie besparen door te streamen op een lagere kwaliteit. Het verschil in beeldkwaliteit is zelden merkbaar. Zeker als je kijkt op een laptop of smartphone.

De standaardkwaliteit kan je soms per aflevering apart instellen of in je algemene instellingen. Ook muziek op Spotify is prima te beluisteren op een lagere kwaliteit. Op YouTube naar je favoriete muziek luisteren is altijd een optie natuurlijk. Doe dat echter alleen als je er ook echt de video bij nodig hebt. Zo niet is YouTube niet de meest energievriendelijke manier om van je muziek te genieten.

3. Ruim je rommel in de cloud op

Haast zonder er erg in te hebben zweven aardig wat gegevens en bestanden in de cloud. Voor alles wat jij online bewaart staan er servers energie te verbruiken in datacentra.

Bestanden die je al jaren niet gebruikt – waar je zelfs het bestaan niet meer wist – kan je maar beter gewoon deleten. Oude social media-profielen of mailaccounts? Idem.

Tip: voorzie bij elke clouddienst die je gebruikt een aparte map voor te verwijderen items. Handig om bestanden naartoe te slepen waarvan je nu al weet dat je ze niet blijvend nodig hebt, maar te bang bent om nu al definitief te deleten. Bij een jaarlijkse grote schoonmaak (of wanneer je ruimte tekort komt) heb je dan een map die je direct kan leegmaken.

4. Verstuur minder filmpjes

Ook online videogesprekken en doorgestuurde filmpjes zijn echte energievreters. Vaak worden ze automatisch opgeslagen in de cloud, maar dat is dus niet altijd nodig.

Het is dus geen slecht idee om de filmpjes die je niet meer nodig hebt te verwijderen. Zelf minder videootjes doorsturen helpt ook natuurlijk. Je kan het zaakje ook zo instellen dat de video’s niet automatisch worden gedownload wanneer je ze ontvangt via diensten als WhatsApp.

5. Schakel autoplay uit

Op YouTube, maar ook op Tiktok of Facebook begint de volgende video automatisch af te spelen (allemaal in de hoop je langer op het platform te houden). Ga naar de instellingen om deze functie uit te schakelen. Vaak verstopt onder termen als “databesparing”.

6. Stel Ecosia in als standaard zoekmachine

De meeste mensen gebruiken nog altijd Google als standaard zoekmachine. Milieubewuste internetters zouden kunnen kiezen voor Ecosia. Het bedrijf achter deze zoekmachine engageert zich om de klimaatimpact van het internet te beperken. Dat doet het door een flink deel van de winst te gebruiken om projecten die bomen aanplanten wereldwijd te ondersteunen.

Geschat wordt dat één boom wordt geplant per 45 zoekopdrachten. Dat lijkt niet veel, maar het kan wel een grote impact hebben als je nagaat hoeveel zoekopdrachten er per dag worden ingegeven. Google alleen al telt zo’n 8,5 miljard zoekopdrachten per dag.

Aldus werden volgens Ecosia – dat trouwens beroep doet op technologie van Microsoft Bing – reeds 212 miljoen bomen geplant.

7. Gebruik je toestellen veel langer

Tot slot nog even naar de toestellen die je gebruikt om het internet mee af te schuimen. Er is niet alleen de energie die nodig is om het toestel te laten werken. Ook voor de productie van die apparaten heb je energie nodig. Meer nog: 70 tot 80% van de totale energie die het toestel zal gebruiken komt van de productie ervan. Het is duidelijk: ga je voor een zo klein mogelijke milieu-impact, houd je smartphone, laptop of pc zo lang mogelijk.

Conclusie?

Stiekem brengt het internet ons leefmilieu meer schade toe dan je op het eerste zicht misschien zou denken. Volg echter bovenstaande tips en je kan redelijk eenvoudig jouw digitale voetafdruk verkleinen.

Category:

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *