Merk jij ook dat er minder bezoekers via je Facebook-pagina op je blog komen? Eén troost: je bent niet de enige. Hierover jammeren heeft niet veel zin. Er is toch niks aan te doen. Laat ons liever eens kijken wat we kunnen doen om te proberen het verlies te compenseren.
Leestijd: ca. 6 minuten
Vanwaar die (grote) terugval?
Heel eenvoudig: Facebook sleutelt nog maar eens aan zijn algoritme. Onder meer na kritiek over fake nieuws en verwijten als zouden gebruikers te veel commercieel getinte boodschappen in hun timeline krijgen in plaats van updates van familie en vrienden.
Een ander probleem waar Facebook mee kampt is dat het aantal actieve gebruikers stilaan begint af te kalven. Vooral jongeren verlaten het medium en gaan op zoek naar alternatieven. Een (voor Facebook) gevaarlijke evolutie, want als je er niet in slaagt om voldoende jonge mensen aan te trekken ben je op termijn ten dode opgeschreven.
Enfin, Facebook wil (opnieuw) meer een ontmoetingsplaats worden voor mensen/vrienden van vlees en bloed. Het directe gevolg is dat er nog meer zal worden gefocust op berichten van vrienden waar jij als gebruiker ook daadwerkelijk een connectie mee hebt. Die berichten zullen voorrang krijgen op berichten van allerlei fanpagina’s die men ooit besloot te liken en te volgen maar nu nooit meer naar omkijkt.
“Maar de Facebook-pagina van mijn blog heeft toch niks commercieels?”, hoor ik je vragen. Dat klopt misschien wel, maar in de ogen van Facebook is zo’n fanpage gewoon een bedrijfspagina (met mogelijks reclame-bedoelingen).
Hoe erg is het gesteld? Enkele cijfers
Helemaal nieuw is die neergaande trend niet. Ik leg mijn oor wel eens te luisteren bij andere bloggers (met nog meer ervaring op Facebook) en voortdurend is te horen dat het vet echt wel van de soep is als het gaat om het aantal bezoekers dat via Facebook-(fanpages) het blog weet te bereiken. Er is natuurlijk al langer zoiets als de Facebook Edge Rank.
Uit nieuwsgierigheid ben ik een keer in de statistieken van Blogtrommel.com gedoken. Bij wijze van steekproef vergeleek ik het aantal sessies in de eerste helft van januari van dit jaar met die van dezelfde periode in 2017. Wat blijkt? Het verkeer afkomstig van Facebook daalde met zo’n 29%. En dat ondanks een welgemikte actie – naar aanleiding van dit bericht – in een Facebook-groep die dit jaar aardig wat opleverde en die er vorig jaar niet was.
Markant is wel dat er voor heel 2017 wél nog een stijging te merken was van 22% (tegenover heel 2016). Onder meer als gevolg van mijn voornemen om meer bezoekers uit Facebook naar mijn blog te halen. Maar vooral in de laatste paar maanden zie je een pijlsnelle daling.
Op Twitter ziet het er trouwens al niet veel beter uit (-31% t.o.v. januari vorig jaar, -14% tegenover heel 2016). Oh ja, voor je begint te speculeren: ik publiceerde ongeveer evenveel berichten, het aantal volgers op sociale media groeide (niet echt spectaculair, maar zeker merkbaar) en ik bleef op dezelfde manier promo voeren…
Toegegeven, de dataset is wat beperkt, maar ik denk rustig te mogen stellen dat de gewijzigde algoritmes van social media hun effect niet missen.
Minder bezoekers via je Facebook-pagina: 7 mogelijke oplossingen
Lang verhaal kort, het lijkt mij niet zo slim om in 2018 een blog op te zetten en dan (bijna) uitsluitend op social media te reken om veel lezers naar je blog te halen. Maar wat kan je doen om het verlies aan bezoekers die via je Facebook-pagina op je blog komen op te vangen?
1. Anders omgaan met Facebook
Het is niet omdat Mark Zuckerberg & Co aan het algoritme gaan morrelen – en er waarschijnlijk minder updates van je fanpagina in de tijdslijn van je volgers zullen verschijnen – dat er voor jou niks meer te rapen valt. Maar dan moet je het spel van Facebook gewoon meespelen. Probeer reacties uit te lokken bij je volgers, ermee in contact te treden, eerder dan domweg linkjes naar je blog te dumpen en dan met de noorderzon te verdwijnen. Maar:
- maak een interessante Facebook-pagina voor je blog
- wees een opgemerkte gast in Facebook-groepen over onderwerpen die centraal staan op je blog (en deel daar links naar je blogberichten indien nuttig, relevant én toegestaan)
- maak van je fanpage je persoonlijk discussieforum
- …
Pas wanneer updates reacties uitlokken op Facebook (likes, shares, commentaren , reacties op commentaren), zal het bericht aan een groter percentage van je volgers getoond worden. Je bouwt zo een reputatie op die op de duur ook doorwerkt op je blog.
Het heeft geen enkele zin om gewoon linkjes te dumpen en dan met de noorderzon te verdwijnen.
2. Probeer andere social media (Pinterest bijvoorbeeld)
Als Facebook echt niet werkt is het misschien tijd om eens iets ander te proberen. Nogmaals, het is goed om niet al je eieren in één mand te leggen. Zo heeft BT in zijn eerste jaren enorm veel te danken gehad aan Twitter. Echt leren werken met Twitter kost misschien wat meer tijd, maar je haalt er zoveel uit terug. Niet alleen blogbezoekers dus. Zeker te proberen als je van nature creatief bent met taal.
Pinterest noem ik hier expliciet omdat het voor heel wat bloggers aardig wat verkeer kan opleveren. Vermoedelijk komt dat omdat het meer wegheeft van een zoekmachine – voor beeldjes – dan van een sociaal medium. Je bent er met andere woorden minder afhankelijk van je volgers.
Maar ook in Pinterest moet je (tijd) investeren. En je moet mooie, opvallende en passende graphics kunnen maken om je artikel effectief te delen in Pinterest. Het liefst zijn die graphics in portretrichting opgemaakt en voorzien van een titel die duidelijk verwijst naar je blogbericht. Canva of FotoJet kunnen je hier gouden diensten bewijzen.
Zelfs ik die nauwelijks wat doe met de grafische kant van de zaak trek wat verkeer uit Pinterest.
Maar Pinterest, Twitter of Facebook, de hit & run-strategie zal geen zoden aan de dijk blijven brengen!
3. Heb veel meer aandacht voor het verwijzend verkeer van je blog
We zijn allemaal zo druk bezig met het zaakje te promoten via SEO en social media dat we de neiging hebben om het verkeer dat we binnenkrijgen door onze verwijzers te vergeten. Terwijl net die verwijzers eigenlijk onze meest directe fans zijn. Gemeten in absolute cijfers maakt dat verwijzend verkeer niet zoveel uit, maar het loont de moeite om vaker naar deze verkeersbron te kijken.
Het verwijzend verkeer naar je blog stimuleren is niet zo simpel. Dat kost immers tijd en het heeft bijlange na niet zo’n hefboomeffect als het werken via social media (in zijn beste dagen). Je werkt er nog het best aan door blogs van anderen te lezen en er nadien een fatsoenlijk commentaar te schrijven. Een beetje zoals in the good old days, dus. Natuurlijk, een (informatief) artikel publiceren dat er wat uitspringt kan ook helpen.
4. Zoek naar berichtenfora
In deze tijd waarin Facebook-groepen welig tieren, zijn de klassieke berichtenforums in de verdrukking gekomen. Ze bestaan echter nog. Zoek en engageer je op een forum dat onderwerpen behandelt waar jij over schrijft op je blog. Je kan je vrij makkelijk opwerpen als expert ter zake en op die manier veel verkeer naar je blog sturen.
Zoek in Google op forum + een trefwoord dat belangrijk is voor je blog(niche). Maar het is dus vooral zaak om een berichtenforum te vinden dat nog actief is…
5. Toch maar wat zoekmachineoptimalisatie
Er zijn nog steeds bloggers die liever niet aan de SEO willen. Maar wil je op termijn en blijvend meer bezoekers op je blog, dan kan je eigenlijk niet zonder. Zeker, het vergt geduld en doorzettingsvermogen maar op het einde van de rit heb je echt wel wat.
Dagelijks stuurt Google zo’n 150 à 200 gebruikers naar mijn blog. Samen goed voor 6 à 8.000 pageviews per maand. Voor het grootste deel gebeurt dat middels berichten en pagina’s die 1, 2, 3 of zelfs 4 jaar oud zijn. Buiten het feit dat ik ervoor moet zorgen dat de belangrijkste artikels op termijn min of meer up-to-date blijven, hoef ik hier eigenlijk niks voor te doen. Daar kan geen enkel ander verkeerskanaal ook maar iets tegen inbrengen.
Voor een maximaal resultaat kan je natuurlijk de hele SEO-trukendoos bovenhalen. Maar dat hoeft niet noodzakelijk. Leer gewoon wat focus trefwoorden zijn en probeer die op een oordeelkundige manier in je blogpost te verwerken. An sich is dat genoeg om mee van start te gaan en op middellange termijn fraaie resultaten te boeken.
6. Die lastige nieuwsbrief
De nieuwsbrief? Iemand?? Je stuurt je volgers met enige regelmaat een mailtje met daarin enkele linkjes naar je laatste blogartikel. In de hoop dat die volgers die link dan aanklikken en op je blog komen lezen.
Tot zover de theorie. Want hoewel deze lezers effectief toestemming gaven om door jou te worden gemaild, blijft in de praktijk het merendeel van die mails ongeopend en mag je fluiten naar die extra pageviews voor je blog. Het heeft allemaal verdacht veel weg van een onontgonnen goudmijn. Maar je bent op die manier natuurlijk niet afhankelijk van de grillen van social media of Google.
7. Promoot je blog ook offline
Zo’n blog leeft en gedijt vooral online, dat spreekt voor zich. Het kan echter wel nuttig zijn je blog offline voor het voetlicht te plaatsen. Niet dat die inspanningen meteen voor een massa volk gaan zorgen. Alle beetjes helpen.
Krijg je dus minder bezoekers via je Facebook-pagina, dan heb je zowat 6 manieren om dat te proberen compenseren. jammer genoeg voor ons zijn het nogal arbeidsintensieve methodes.
Ik kan het ook niet helpen…
Geef een reactie