Nieuw blogdesign? Doe ook een gebruikerstest

Sharp Ben avatar

In:

Persoonlijk vind ik het nog altijd een van de leukere dingen aan het bloggen: stoeien met WordPress themes en experimenteren met de indeling van je blog om tot een presentabel geheel te komen. Fijn, maar uiteindelijk doe je het voor je bezoekers en lezers. En dus kan een gebruikerstest voor je blog zeker geen kwaad. Hoe je daaraan begint?

Leestijd: ca. 2 minuten

Waarom een gebruikerstest voor je blog?

Er zijn wel een paar redenen te bedenken waarom zo’n gebruikerstest voor je blog nuttig kan zijn. Je bezoekers gebruiken niet noodzakelijk dezelfde apparatuur als jij. En niet iedereen gebruikt dezelfde browser. Het is lang niet zeker dat het er allemaal even strak en netjes uitziet als bij jou.

Bovendien, het is niet denkbeeldig dat jij als gepassioneerde blogger een bepaalde tunnelvisie ontwikkelt als het gaat om je eigen blogje. Jij bent tot over je oren verliefd op je site, zit (vast) in een bepaalde logica waardoor je misschien evidente en essentiële zaken over het hoofd gaat zien.

Gebruikerstest voor je blog: 5 tips

1. In incognito-modus (niet ingelogd)

Natuurlijk zie je al heel wat door gewoon tijdens het inrichten van je blog heel regelmatig te schakelen tussen front- en backend.

Check verder of het er ook ordentelijk uitziet als je je browser in de incognito-modus staat (en je dus niet bent ingelogd op je blog). Zo heb je een idee hoe je bezoeker een en ander te zien krijgt.

2. In verschillende internetbrowsers

Bekijk je blog kritisch in verschillende van de meest gangbare browsers:

  • Chrome
  • Edge
  • Internet Explorer
  • Safari
  • Firefox
  • Opera

Browsers zijn browsers, zou je denken. Maar het gebeurt vaker dan je zou denken dat je blog in browser X uitstekend wordt weergegeven, terwijl in browser Y stukken van je content niet te zien zijn of er alleszins anders uitziet dan jij in gedachten had.

3. Op de pc en tablet

Meestal wordt zo’n blog in elkaar gezet op een laptop of desktop. Je kan er redelijkerwijs van uitgaan dat je blog er goed zal uitzien op een wat groter scherm. Hoewel de meeste blogthemes – gratis of betaald – tegenwoordig responsive zijn, kan het zeker geen kwaad even te checken hoe je blog in beeld komt op een tablet.

4. Op mobiel

Anno 2017 is het van het allergrootste belang dat je je blog klaarstoomt voor de mobiele revolutie. Onderschat dat potentieel aan mobiele gebruikers op je blog vooral niet. Op dit eigenste blog ging het mobiele verkeer in een jaar tijd X 20!

Je blog moet dus ook goed zichtbaar en gebruiksvriendelijk zijn op de smartphone. Neem er dus zeker je mobiel bij om eens te kijken hoe het ervoor staat op het kleine schermpje.

Let vooral ook op de laadtijd van je site. Zeker op een mobiel toestel is die cruciaal!

Wist je trouwens dat je zeer snel een idee kan krijgen hoe je blog eruit komt te zien op verschillende schermen en smartphones?

  • open je blog in Chrome
  • klik ergens in de pagina op de rechter muisknop en kies voor Inspecteren (CTRL+SHIFT+I)
  • je komt nu in de Developer tools van Chrome terecht (met een hoop code waar je je verder niks hoeft van aan te trekken)
  • klik links bovenaan in de menubalk op het icoontje dat een tablet en een smartphone moet voorstellen
  • Er opent zich een nieuw venster en je test kan beginnen…

5. Gebruikerstest door echte mensen

Tot zover de dingen die je zelf snel kan checken. Om je tunnelvisie voor te zijn is een gebruikerstest voor je blog niet volledig zonder een echte praktijktest door lezers van vlees en bloed. Vraag daarom je lezers om feedback op het einde van de rit. Luister naar hun eerste indrukken.

Het kan tot slot interessant zijn om mensen live bij je thuis voor de pc te zetten en hen te observeren. Zeker wanneer het gaat om mensen die je blog totaal niet kennen en/of niet vertrouwd zijn met het fenomeen bloggen.

Het grote voordeel van zo’n blog is natuurlijk dat je eventuele anomalieën snel kan rechtzitten. Er is dus nog geen man overboord.

Category:

Comments

2 reacties op “Nieuw blogdesign? Doe ook een gebruikerstest”

  1. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Goed idee, zo’n gebruikerstest. En leuk nieuw design trouwens van deze blog.

  2. Ximaar avatar

    Als er echt iets (onbedoeld) niet deugt in een blog, dan mail ik vaak even. Kleine moeite. Bij veel thema’s gaat het tegenwoordig prima.

    Zelf kijk ik vaak even naar mijn blog als ik op een nieuwe PC werk. Dwz ik help soms mensen en haal daarvoor wat downloadlinks van m’n site. Zo zie ik meteen of iets niet goed werkt. Maar ook dat komt vrijwel niet meer voor.

    Een veel groter probleem is als mensen hun moor op maximaal inbranden zetten, daardoor kunnen dingen onzichtbaar worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *