Pro tip: maak een offerte voor ELKE samenwerking

Niet elke blogger/content creator zal het met me eens zijn. Maar soms kan je prima samenwerken met bedrijven zonder dat je daarvoor betaald wordt. Als je maar goede afspraken maakt én op je strepen staat.

Leestijd: ca. 2 minuten

Zodra je blog of website begint te groeien en enige naamsbekendheid krijgt moet je je voorbereiden op “samenwerkingen.” Tenminste als je je daarmee wil inlaten. Want als je blog of ander online project een zuivere hobby moet blijven, dan is dat natuurlijk ook prima.

Maak je geen illusies, als je wel open staat voor (betaalde) samenwerkingen, wil dat nog niet zeggen dat men meteen in de buidel wil tasten als men wil gebruik maken van jouw platform of je online merk. Vaak is er geen budget of men probeert jou gewoon te paaien.

Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn zeker een paar redenen te bedenken waarom je toch een samenwerking zou aangaan zonder enige vergoeding. Ben je in dat geval, dan is het verrekte nuttig om toch een offerte te maken. Precies zoals je dat zou doen voor een betaalde opdracht, dus.

2 redenen om ook bij gratis samenwerkingen een offerte te maken

Oké, het lijkt een beetje bij de haren getrokken om als “kleine” content creator te zwaaien met offertes. Zeker wanneer je nog niet eens weet of je van je online project je (bij)beroep wil of kan maken. Maar toch, het heeft zijn voordelen. Ook als amateur. En het maakt niet zoveel uit of het gaat om:

  • het plaatsen van gastartikels en advertorials op je site
  • het schrijven van een gastblog voor een andere blog
  • barter deals
  • het plaatsen van linkjes op je site

1. laat de tegenpartij je werk meer naar waarde schatten

Maak een offerte, met de details, omschrijvingen en bedragen zoals je dat zou doen voor een betaalde opdracht. Er is echter één verschil. Je geeft een korting van… 100%, waardoor de totale verschuldigde som op 0 euro uitkomt.

Op die manier heeft de tegenpartij inderdaad zijn gratis content, maar weet meteen ook hoe groot de geste is die jij doet. Bovendien geef je zo te kennen dat het niet vanzelfsprekend is dat jij gratis content en exposure aanbiedt (en dat men niet vreemd moet opkijken dat je voor een eventueel vervolg wél een vergoeding vraagt). Je werk wordt waarschijnlijk veel meer naar waarde geschat.

2. Afspraken en voorwaarden staan op papier

Goed, de adverteerder is een klant. Maar net omdat je gratis werkt mag je niet te beroerd zijn om ook je eigen voorwaarden en criteria naar voor schuiven. Misschien nog wel méér dan wanneer het om een reguliere betaalde klus gaat.

Samen met de 100%-korting-offerte stuur je dus ook je algemene voorwaarden door. Waarbij je eventueel je afspraken, beperkingen en voorwaarden toevoegt, specifiek voor dit stuk content. Een manier om discussies, frustraties en misverstanden uit de weg te gaan.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *